Πώς να επιλέξετε το σωστό μέγεθος πάνας

Μπορεί να βρίσκεστε για πρώτη φορά στον ρόλο της μαμά ή του μπαμπά, αλλά μπορεί και να είστε ήδη γονιός. Όπως και να έχει, η εύρεση του σωστού μεγέθους πάνας για το μωρό σας, ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές μπορεί μερικές φορές να φαίνεται δύσκολο επίτευγμα. Διαβάστε τις συμβουλές μας για το πώς να βρείτε την τέλεια εφαρμογή – από νεογέννητα έως νήπια που μαθαίνουν στο γιογιό.

bambo-nature-boy-with-yellow-toy-car_1200x800px

Η επιλογή του σωστού μεγέθους πάνας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε διαρροές και ερεθισμούς στο δέρμα, μπορεί να ακούγεται πολύ πιο εύκολο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Όλα τα μωρά αναπτύσσονται διαφορετικά – εάν το παιδί σας πέφτει μεταξύ δύο μεγεθών, σκεφτείτε το μικρότερο μέγεθος εάν το παιδί σας είναι ψηλό και αδύνατο και το μεγαλύτερο εάν το παιδί σας είναι κοντό και εύσωμο.

Αλλά καταρχάς: Οποιαδήποτε καλή πάνα πρέπει να είναι εξαιρετικά απορροφητική για να απομακρύνει τα ούρα και τα κακά από το δέρμα στον πυρήνα της πάνας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ερεθισμού και εξανθήματος από την πάνα. Μια καλή πάνα πρέπει επίσης να αναπνέει. Το δέρμα του μωρού σας θα είναι τυλιγμένο στην πάνα για σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, εκτός από την ώρα του μπάνιου και τις αλλαγές.

Ας πάμε βήμα-βήμα – πώς επιλέγετε το σωστό μέγεθος πάνας για ένα νεογέννητο;

Οι νέοι γονείς αγοράζουν συχνά πάρα πολλές πάνες πριν από την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς τους, λόγω καθαρού ενθουσιασμού – κάτι που είναι αρκετά κατανοητό. Αλλά οι πάνες μπορεί εύκολα να καταλήξουν να είναι ή πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές. Ως εκ τούτου, θα συνιστούσαμε να αγοράσετε μόνο ένα πακέτο πάνες πριν από τον ερχομό του μωρού ή ακόμα καλύτερα, να προσπαθήσετε να βρείτε δείγματα σε διαφορετικά μεγέθη με βάση το αναμενόμενο βάρος του μωρού – απλά έχετε υπόψη σας, το αναμενόμενο μέγεθος και βάρος του μωρού σας μπορεί να μην είναι πραγματικά ακριβώς με όταν έρθει το μωρό.

Εάν βρείτε δείγματα, τα διαφορετικά μεγέθη μπορούν να ελεγχθούν ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο και ο πατέρας ή ίσως ο παππούς και η γιαγιά θα μπορούσαν στη συνέχεια να αγοράσουν πάνες με το σωστό μέγεθος πριν φτάσετε στο σπίτι. Συνήθως, τα νεογέννητα με βάρος περίπου 3-3,5 κιλά ξεκινούν με πάνες Νο2 (3-6 κιλά), και συνήθως συνιστάται να επιλέξουν αυτό το μέγεθος στις νέες μητέρες με τελειόμηνα μωρά. Οι πάνες Νο0 και Νο1 συνήθως προορίζονται για πρόωρα και δίδυμα μωρά, καθώς αυτά τα νούμερα είναι κατάλληλα για βάρος 1-3 κιλά ή 2-4 κιλά.

bambo-nature-πανες-οδηγοσ-μεγεθων--1200x600px

Πώς πρέπει να φοράτε μια πάνα για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα διαρροών;

Πριν εφαρμόσετε την πάνα, βεβαιωθείτε ότι τα προστατευτικά διαρροών μέσα στην πάνα είναι όρθια. Μερικές φορές χρειάζεται να τα ισιώσετε πριν εφαρμόσετε την πάνα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά των ποδιών είναι τραβηγμένα γύρω από τα πόδια και το κάτω μέρος του παιδιού σας. Bonus tip: αν το παιδί σας είναι αγόρι, βεβαιωθείτε ότι το πέος του είναι στραμμένο προς τα κάτω πριν κλείσετε την πάνα (αυτό ισχύει και για τα βρακάκια!). Διαφορετικά, μπορεί να ουρήσει το πάνω μέρος ή τα πλάγια.

Τοποθετήστε την πάνα κάτω από το μωρό, διπλώστε το μπροστινό μέρος πάνω από τη βάση του στομάχου και κλείστε. Η πάνα πρέπει να τοποθετείται γύρω από τη μέση και σχετικά σφιχτή – κατά κανόνα, μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχει χώρος για ένα δάχτυλο γύρω από τη μέση, όταν τοποθετείτε την πάνα.

Πότε πρέπει να αλλάξετε σε μεγαλύτερο μέγεθος;

Αντιμετωπίζετε διαρροές, παρόλο που το μέγεθος της πάνας ταιριάζει με το βάρος του μωρού σας; Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους των διαρροών είναι ότι η πάνα είναι πολύ μικρή. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μωρά αναπτύσσονται διαφορετικά και δεν υπάρχει πραγματικά ένα ενιαίο μέγεθος. Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες διαρροές, παρόλο που το μέγεθος της πάνας θα πρέπει να είναι το σωστό με βάση τα γραφήματα και τα κιλά, δοκιμάστε να αυξήσετε το μέγεθος, αλλά η πάνα δεν πρέπει ποτέ να είναι πολύ χαλαρή. Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα πράγματα που συμβαίνουν στο να είσαι γονιός, η εύρεση της σωστής πάνας και του σωστού μεγέθους είναι μια φάση «δοκιμάζω και προχωράω».

Τι γίνεται αν η πάνα έχει διαρροή κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Συνιστούμε πάντα να χρησιμοποιείτε ανοιχτές πάνες, αντί για βρακάκι, για το μωρό ή το νήπιό σας τη νύχτα, καθώς αυτές μπορούν να προσαρμοστούν για να παρέχουν πιο σφιχτή εφαρμογή για ιδανική προστασία τη νύχτα. Ωστόσο, το παιδί σας μπορεί επίσης να είναι μεταξύ δύο μεγεθών ή ίσως το παιδί σας να πίνει πάρα πολλά υγρά πριν τον ύπνο. Εάν το παιδί σας διψάει πολύ πριν πάει για ύπνο, καλύτερα να αλλάξετε την πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς κάθε πάνα συγκρατεί μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα ούρων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά υποσέντονα κρεβατιού, όπως τα προστατευτικά μας υποσέντονα Bambo Nature. Τα υποσέντονα μιας χρήσης έχουν σφραγισμένες άκρες για βέλτιστη προστασία από διαρροές και το υλικό αναπνέει για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος. Διαθέτουν επίσης ταινία για να μπορείτε να τα στερεώνετε εύκολα στο κρεβάτι κάτω από τα σεντόνια.

Τα υποσέντονα είναι επίσης ιδανικά για όταν το παιδί σας φτάσει σε ηλικία εκπαίδευσης για γιογιό. Σε αυτό το σημείο, οι πάνες βρακάκι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στις κλασικές πάνες, καθώς το παιδί μπορεί να τις τραβήξει πάνω-κάτω μόνο του, όπως τα κανονικά εσώρουχα, καθώς μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Το βρακάκι δεν σφίγγει με ελαστικές ζώνες στη μέση όπως οι ανοιχτές πάνες, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε ένα μέγεθος που να παρέχει άνετη εφαρμογή και να απορροφά αρκετά. Χρησιμοποιήστε τον οδηγό μεγεθών στη συσκευασία ή δοκιμάστε διαφορετικά μεγέθη για να βρείτε τη σωστή εφαρμογή.

Οι έμπειροι γονείς γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν οι διαρροές 100%. Σχεδόν πάντα θα βιώνετε στιγμές «ενδιάμεσα», όπου το παιδί σας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγέθη ή στιγμές όπου απλά έχετε φορέσει την πάνα λάθος. Αλλά αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε λιγότερες διαρροές.

bambo-nature-mom-with-her-two-children-blowing-bubbles-1200x800px

Είναι οι πάνες Bambo Nature κατάλληλες για ευαίσθητες επιδερμίδες;

Γενικά, όλα όσα βάζετε στο σώμα του μωρού σας – ειδικά οι πάνες, καθώς έρχονται σε επαφή με το δέρμα σχεδόν 24 ώρες την ημέρα – θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το δέρμα. Οι πάνες Bambo Nature είναι δερματολογικά ελεγμένες, πιστοποιημένες από το Nordic Swan Ecolabel και το Ecolabel της ΕΕ καθώς και από το Asthma Allergy Nordic και δεν περιέχουν άρωμα. Το χνούδι – οι ίνες ξύλου στον απορροφητικό πυρήνα – στις πάνες μας είναι εντελώς χωρίς χλώριο (TCF) και το υλικό προέρχεται από βιώσιμα και καλά διαχειριζόμενα δάση πιστοποιημένα από το FSC® (Forest Stewardship Council), όπου δεν κόβονται περισσότερα δέντρα από όσα το δάσος μπορεί να αναπαράγει.

Ναι, λοιπόν, οι πάνες μας είναι κατάλληλες για ευαίσθητο δέρμα – όπως και τα άλλα προϊόντα μας, από τα υγρά μαντηλάκια μέχρι  και τα skin care για την περιποίηση του δέρματος.

Οι συμβουλές μας:

  • Κάθε καλή πάνα πρέπει να είναι εξαιρετικά απορροφητική για να απομακρύνει τα ούρα και τα κακά από το δέρμα γρήγορα και να αναπνέει. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού του δέρματος. Οι πάνες Bambo Nature περιλαμβάνουν την τελευταία τεχνολογία καναλιών που οδηγεί την υγρασία στον υπεραπορροφητικό πυρήνα πολύ γρήγορα.
  • Δοκιμάστε να βρείτε πακέτα γνωριμίας διαφορετικών μεγεθών και δοκιμάστε τα στο μωρό σας πριν αγοράσετε μεγάλη ποσότητα  πανών σε λάθος νούμερο.
  • Χρησιμοποιήστε οδηγούς μεγεθών και κιλών σαν οδηγό – αλλά έχετε κατά νου ότι όλα τα μωρά αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο και δεν αντιστοιχούν σε όλα.
  • Τοποθετήστε σωστά την πάνα, φροντίζοντας να εφαρμόζει άνετα γύρω από τα πόδια και τη μέση.
  • Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες διαρροές, παρόλο που η πάνα ταιριάζει σύμφωνα με τους πίνακες βάρους και μεγεθών, δοκιμάστε ένα μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά πάντα βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή της πάνας δεν είναι πολύ χαλαρή.
  • Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες διαρροές τη νύχτα, το μωρό σας μπορεί να είναι μεταξύ δύο μεγεθών ή ίσως να πίνει πάρα πολύ πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε να αλλάξετε την πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών πριν τον ύπνο ή να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά υποστρώματα κρεβατιού. Συνιστούμε ανοιχτές πάνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς μπορούν να ρυθμιστούν και να σφίξουν.
  • Όταν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία εκμάθησης της τουαλέτας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πάνες βρακάκι αντί για ανοιχτές πάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιο εύκολο για το παιδί να τραβάει πάνω-κάτω. Συνιστούμε ακόμα να χρησιμοποιείτε ανοιχτές πάνες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Οι πάνες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το δέρμα – αναζητήστε δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα χωρίς άρωμα και εντελώς χωρίς χλώριο (TCF), πιστοποιημένα σύμφωνα με το Nordic Swan Ecolabel και το Ecolabel της ΕΕ, καθώς και τα προτεινόμενα από το Asthma Allergy Nordic δείτε όλες τις πιστοποιήσεις μας εδώ.