Ας επικρατεί χάος – παίξτε!

Αν βρεθείτε ποτέ στη θέση όπου τα λασπωμένα ρούχα του παιδιού σας χρειάζονται πρώτα πλύσιμο με το λάστιχο, να μαζεύετε τα υπολείμματα μιας σκισμένης κουρτίνας, να σώζετε μια πριγκίπισσα (π.χ. την καημένη γάτα σας, τυλιγμένη με ταινία) από ένα κάστρο από χαρτόνι ή να βάψετε τον τοίχο πάνω από τον μαγικό μαρκαδόρο του παιδιού σας, μπορεί να χρειαστούν μερικές βαθιές ανάσες (ή κάτι πιο δυνατό) για να φύγει ο εκνευρισμός σας. Εδώ θα βρείτε ένα κάτι που θα σας βοηθήσει να δείτε τα «πειράματα» του παιδιού σας με πιο θετικό πρίσμα.

Bambo Nature blog - Let there be chaos

Παιχνίδι με λάσπη

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα λασπόλουτρα και οι μάσκες λάσπης έχουν τόσο καταπραϋντική επίδραση σε εμάς τους μεγάλους; Το βακτήριο Mycobacterium Vaccae, το οποίο υπάρχει φυσικά στο χώμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης. Έτσι, είτε ασχολείστε με την κηπουρική είτε κάθεστε σε ένα λασπόλουτρο, είτε το παιδί σας παίζει σε λακκούβες, αυτό σας βοηθάει να νιώσετε ευτυχισμένοι και πιο χαλαροί. Επιπλέον, η έγκαιρη έκθεση σε μεγάλη ποικιλία βακτηρίων και μικροβίων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος.

Η ανθρώπινη φυλή είναι ηλικίας εκατό χιλιάδων ετών. Ο χρόνος που έχουμε ζήσει σε σπίτια είναι πολύ σύντομος σε σύγκριση με τις χιλιετίες που περάσαμε στη φύση, τη βρωμιά και τις σπηλιές. Ο χρόνος που έχουμε ζήσει σε ΚΑΘΑΡΑ σπίτια είναι ακόμη μικρότερος! Ωστόσο, ο εγκέφαλός μας εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ παρόμοια με εκείνους των αρχαίων προγόνων μας. Ίσως λοιπόν να έλκουμε ενστικτωδώς τα βασικά στοιχεία της φύσης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αφήστε το παιδί σας να φτιάξει κεϊκάκια από λάσπη και να αγκαλιάσει τον σκύλο – θα είναι εντάξει. Και ίσως ακόμη να διασκεδάσει πλένοντας τα ρούχα του στη μπανιέρα αργότερα και να σας γλιτώσει και από τον κόπο.

Ξυλάκια και πέτρες

Όποιος έχει πάει ποτέ βόλτα στη φύση με ένα νήπιο, έχει επιστρέψει με τσάντες και τσέπες γεμάτες από κοχύλια, κλαράκια, πετρούλες, φύλλα και-αν είστε τυχεροί-σαλιγκάρια και έντομα. Μπορεί να μην φαίνεται μια πολύτιμη ή αισθητικά ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά όταν το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον για απλά πράγματα όπως αυτά, αυτό συμβαίνει επειδή διεγείρει τη φαντασία του και όλες του τις αισθήσεις και το βοηθά να δημιουργήσει ένα λεξιλόγιο για χρώματα, σχήματα, μεγέθη, μυρωδιές, ήχους και τον κόσμο γύρω του γενικότερα. Μπορούν να μάθουν να μετρούν τους θησαυρούς τους, να τους οργανώνουν και να τους ταξινομούν σε κατηγορίες ή να είναι δημιουργικοί και να τους μετατρέπουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα παιδιά μπορούν επίσης να ανταλλάξουν και να μάθουν την αξία του να μοιράζονται τις συλλογές τους με φίλους. Εάν σας προσφέρουν ένα από τα ευρήματά τους, είναι ένα πολύτιμο δώρο, ένας τρόπος για να εκφράσουν την αγάπη τους για εσάς. Έτσι, ακόμα κι αν μια κατασκευή από κλαδάκια δεν ταιριάζει απαραίτητα με την υπόλοιπη εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σας, το παιδί σας θα αισθάνεται την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε προς αυτό, αν του δείξετε ότι μοιράζεστε τον ενθουσιασμό του. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ράφι, έναν πίνακα ή έναν τοίχο για τις εφευρέσεις και τις δημιουργίες τους και να αντικαθιστάτε παλαιότερα αντικείμενα καθώς προσθέτετε τα νέα.

Ένα «Καταστρεπτικό» παιχνίδι

Όταν το παιδί σας έκοψε τα μπατζάκια από το αγαπημένο σας παντελόνι για να φτιάξει ένα τούνελ ευκινησίας για το κουνέλι σας ή «δανείστηκε» τα πουκάμισα ή τις πετσέτες σας για να φτιάξει μια σκηνή, δεν είναι απαραίτητα επειδή θέλει να κάνει αταξία ή να ενεργήσει εναντίον σας. Τα παιδιά είναι δημιουργικά και περίεργα από τη φύση τους και μπορούν εύκολα να παρασυρθούν όταν βλέπουν κάτι που τους εμπνέει να εφεύρουν νέα πράγματα ή να κάνουν τα πράγματα όμορφα.

Μια άλλη μορφή «καταστρεπτικού» παιχνιδιού αφορά τη δημιουργία ή τη στοίβαξη πραγμάτων, μόνο για να τα γκρεμίσει (με τεράστια ικανοποίηση) και να τα στήσει πάλι από την αρχή. Ή με αντίστροφη σειρά – να σπάσει το DVD player σας επειδή θέλει να δει πώς είναι φτιαγμένο από μέσα. Δείτε το ως το πρώτο μάθημα επιστήμης, μηχανικής και φυσικής του παιδιού σας σε ένα – πρακτικό έλεγχο αιτίας και αποτελέσματος και νόμων της φύσης. Βοηθά το παιδί σας να καταλάβει πώς λειτουργούν τα πράγματα, και πως όχι, και στη συνέχεια να προσπαθεί να μάθει πώς να τα βελτιώσει.

Μάθετε ποια υλικά εμπνέουν περισσότερο το παιδί σας και φτιάξτε ένα κουτί ή έναν ασφαλή χώρο με πράγματα που γνωρίζει ότι επιτρέπεται να “επαναχρησιμοποιήσει”. Δεν θα είναι όλα όμορφα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Απλώς πιστέψτε στη διαδικασία. Αυτές οι δημιουργικές εμπειρίες θα το βοηθήσουν να εμπιστευτεί την ικανότητά του να υλοποιήσει τις ιδέες του στον «πραγματικό» κόσμο καθώς μεγαλώνει.

Παιχνίδι ρόλων, οι καλοί vs κακοί

Μην ανησυχείτε εάν το παιδί σας λειτουργεί σαν εργαλείο ενώ παίζει  παιχνίδι ρόλων με τους φίλους του. Το να παίζει τον κακό ή το κορίτσι με φίλους είναι ο τρόπος του παιδιού σας να δοκιμάζει τις κοινωνικές και πολιτιστικές νόρμες, ενέργειες και αντιδράσεις και τη δική του ταυτότητα και θέση στον κόσμο, σε ένα περιβάλλον χωρίς συνέπειες. Είναι απλώς ένα «προσποιητό» παιχνίδι, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις ή τιμωρία μεταξύ των φίλων. Είναι απλώς μέρος του «κώδικα» τους. Μόλις τελειώσει το έργο, επιστρέφουν όλοι ξανά στην κανονικότητα.

Αγκαλιάστε λοιπόν το χάος. Μερικές φορές τα παιδιά μας είναι αυτά που, όπως φαίνεται, τα έχουν καταλάβει όλα, με την αλάνθαστη λογική τους, και εμείς οι μεγάλοι απλά έχουμε ξεχάσει περί τίνος πρόκειται. Ίσως ξαναβρείτε τη μαγεία του κόσμου σας όταν τον δείτε μέσα από τα μάτια του περίεργου, αστείου, και λερωμένου από λάσπη παιδιού σας.