Blog

Γονείς FAQ

Οι καλύτερες ερωτήσεις και απαντήσεις των γονέων.

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα βιβλία, blogs και περιοδικά σχετικά με την ιδιότητα του γονέα και τα παιδιά. Αλλά κομμάτι αυτού που κάνει τη ζωή με τα παιδιά διασκεδαστική είναι και όλα τα απρόσμενα πράγματα που κάνουν ή λένε τα παιδιά σας. Ανακαλύπτοντας πώς μοιάζει ο κόσμος μέσα από τα μάτια τους. Συνειδητοποιείτε με πόσο λίγο ύπνο μπορείτε να επιβιώσετε. Σύντομα θα υπάρξουν ΤΟΣΕΣ πολλές τρελές και χαριτωμένες ερωτήσεις που δεν θα ξέρετε πώς να απαντήσετε!  Μιλήσαμε με χιλιάδες γονείς από όλο τον κόσμο και συγκεντρώσαμε απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις.

Δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε; Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, χρησιμοποιήστε την προεπιλεγμένη απάντησή μας: “Χαλαρώστε, αναπνεύστε, μετρήστε έως το 10. Τα πάτε υπέροχα”.

Μελλοντικοί γονείς

Η επιλογή ενός ονόματος μωρού μπορεί να είναι δύσκολη: Θα πάτε παραδοσιακά ή πρωτότυπα; Όνομα από μέλος της οικογένειας ή όχι; Μεσαίο όνομα ή όχι; Εκτός από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο (απλώς για να βεβαιωθείτε ότι το προτεινόμενο πλήρες όνομα δεν ανήκει ήδη σε μια περίφημη ιστορική προσωπικότητα), η μόνη πραγματική δοκιμή οποιουδήποτε ονόματος είναι πώς σας κάνει να νιώθετε. Πείτε το δυνατά, γράψτε το, «ρίξτε το» σε συνομιλία με τον σύντροφό σας… με το σωστό όνομα θα αισθανθεί καλά η γλώσσα σας και η καρδιά σας. Είναι επίσης εντάξει να περιμένετε μέχρι να συναντήσετε το μωρό σας για να αποφασίσετε!

Η οργάνωση της λίστας σας μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική, αλλά μπορεί επίσης να είναι και υπερβολική. Εάν το κατάστημά σας διαθέτει check list, μπορείτε να ξεκινήσετε με αντικείμενα μεγάλης αξίας όπως έπιπλα (βρεφική κούνια, αλλαξιέρα, κουνιστή πολυθρόνα) και εξοπλισμό (κάθισμα αυτοκινήτου, καροτσάκι, παρκοκρέβατο). Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιες μάρκες θα διαλέξετε, ζητήστε συστάσεις από άλλες μητέρες φίλες σας, αναζητήστε κριτικές στο διαδίκτυο και κατευθυνθείτε στα καταστήματα, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά μοντέλα. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το καροτσάκι το οποίο έχετε κοιτάξει είναι πολύ βαρύ για καθημερινή χρήση ή δεν θα διπλώνει αρκετά στο αυτοκίνητο. Τέλος, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, όπως πάνες και μαντηλάκια, τα οποία μπορούν να προστεθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι μητέρες “βετεράνοι” μπορούν ευτυχώς να σας δώσουν αυτές τις πρακτικές καθημερινές ανάγκες.

Τα μωρομάντηλα μπορεί ασφαλώς να είναι ασφαλή για ένα νεογέννητο – αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά. Ορισμένα μαντηλάκια περιέχουν χημικά, αρώματα, parabens και βαφές που μπορεί να μην είναι ασφαλή για το νεογέννητο δέρμα. Το Parabens, για παράδειγμα, μπορεί να μιμείται τις ορμόνες και μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη. Το άρωμα, που συχνά ονομάζεται «ευχάριστο άρωμα», μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα. Το καλύτερο ποντάρισμά σας: Αναζητήστε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές όπως τα μωρομάντηλα Bambo Nature που έχουν μια σύντομη λίστα συστατικών και συστατικά με φυτική προέλευση (αν δεν είστε σίγουροι, αναζητήστε τον ιστότοπο της εταιρείας για πιο λεπτομερείς εξηγήσεις για τα προϊόντα της).

Εάν έχετε τον χρόνο και την ενέργεια για να ασφαλίσετε το σπίτι σας πριν φτάσει το μωρό, κάντε το. Αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, οι περισσότεροι γονείς δεν το κάνουν μέχρι λίγο πριν το μικρό τους αρχίζει να κινείται. Τι πρέπει να κάνετε: Προχωρήστε με τα χέρια και τα γόνατά σας, ώστε να μπορείτε να βλέπετε κάθε δωμάτιο από την άποψη του μωρού σας και να απομακρύνετε ή να ασφαλίσετε τυχόν κινδύνους που μπορεί να φτάσει. Αυτό συμπεριλαμβάνει κρεμαστά τραπεζομάντιλα, ηλεκτρικά καλώδια, κορδόνια από κουρτίνες και περσίδες, ακάλυπτες πρίζες, ξεκλείδωτα ντουλάπια και συρτάρια και φυτά εσωτερικού χώρου.

Πάρτε τρεις βαθιές ανάσες – είστε εντάξει! Το μόνο που χρειάζεται το μωρό σας μόλις φτάσει είναι πολλή αγάπη. Όλα τα άλλα μπορούν να αγοραστούν, να οργανωθούν ή να μεταβιβαστούν για αργότερα, εάν είναι απαραίτητο. Εάν έχετε χώρο στον καταψύκτη σας, μπορείτε να μαγειρέψετε διπλές μερίδες και να τις καταψύξετε για αργότερα, και τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν πλέον κατεψυγμένα λαχανικά υψηλής ποιότητας για εύκολα, υγιεινά γεύματα. Μιλώντας για αυτό, το πιο σημαντικό έργο που πρέπει να ολοκληρώσετε πριν από την ημερομηνία γέννησης, είναι να ζητήσετε βοήθεια για τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν δεν ελέγξετε τα πάντα στη λίστα σας, μπορείτε να βασιστείτε σε φίλους και συγγενείς για να βοηθήσουν με το μαγείρεμα, τον καθαρισμό και τις αγορές – ενώ εσείς δένεστε με το μωρό σας.

Για να αποτρέψετε το ξεχείλισμα της πάνας, έχει να κάνει με την εύρεση της πάνας του σωστού μεγέθους.  Πάνες οι οποίες είναι πολύ σφιχτές ή πολύ χαλαρές μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ανεπιθύμητο χάος. Τα διαγράμματα μεγέθους βασίζονται στο βάρος, οπότε βοηθά να γνωρίζετε ακριβώς πόσο ζυγίζει το παιδί σας. (Εάν δεν είστε βέβαιοι, ζυγιστείτε κρατώντας το μωρό σας, και μετά μόνη. Η διαφορά είναι το βάρος του παιδιού σας.) Μερικές ενδείξεις ότι το μέγεθος της πάνας είναι λάθος: όταν η πάνα ξεχειλίζει στο σημείο της πλάτης και τα αυτοκόλλητα της πάνας βυθίζονται πλάγια στο δέρμα του μωρού, σημαίνει πως η πάνα είναι μικρή. Και τέλος όταν παρατηρείτε κενώσεις από τα πλαϊνά, και γενικότερα ότι η πάνα είναι χαλαρή πάνω στο μωρό, τότε αυτά είναι ενδείξεις πως η πάνα είναι πολύ μεγάλη.

Απολύτως. Αξιόπιστες οικολογικές πάνες όπως οι πάνες Bambo Nature δεν θυσιάζουν την αντοχή τους για την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βασιστείτε στη μέγιστη προστασία από διαρροές. Τα χαρακτηριστικά ενίσχυσης της απόδοσης περιλαμβάνουν έναν υπεραπορροφητικό πυρήνα τριπλής στρώσης, στρατηγικά φράγματα και εύκαμπτα πλαϊνά πάνελ, τα οποία ικανοποιούν ακόμη και τα πιο δραστήρια μωρά. Οι πάνες Bambo Nature συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα με υλικά χωρίς επιβλαβή χημικά, αρώματα και αλλεργιογόνα. Η ουσία: Οι ασφαλείς, φιλικές προς το περιβάλλον πάνες μας κάνουν τη δουλειά τους – φυσικά.

Υπάρχει μια τόσο μεγάλη σειρά επιλογών πάνας που ζαλίζεσαι! Οι περισσότερες παραδοσιακές πάνες μιας χρήσης κατασκευάζονται με χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς και ερεθιστικές για το μωρό σας. Οι φιλικές προς το περιβάλλον πάνες μίας χρήσης, όπως οι πάνες Bambo Nature, δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά, άρωμα ή γνωστά αλλεργιογόνα. (bonus: Οι πάνες που κατασκευάζονται με ασφαλή συστατικά τείνουν να προέρχονται από βιώσιμες πηγές, επομένως κάνετε και στον πλανήτη μια χάρη) και φυσικά, οι πάνες πρέπει επίσης να λειτουργούν. Οι Bambo Nature χρησιμοποιούν υπεραπορροφητικά υλικά και έχουν εύκαμπτα ανοίγματα ποδιών για απόδοση χωρίς διαρροή.

Σίγουρα είναι – αρκεί να επιλέξετε σοφά. Μια παραδοσιακή πάνα μιας χρήσης μπορεί να περιέχει χημικά συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή και ερεθιστικά για το μωρό σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αναζητήσετε ένα διαφορετικό είδος πάνας: ένα που δεν περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες, άρωμα και όλα τα γνωστά αλλεργιογόνα. Οι πάνες Bambo Nature χρησιμοποιούν ασφαλή, φιλικά προς το δέρμα συστατικά, ώστε να αισθάνεστε καλά που διασφαλίζετε την υγεία και την ασφάλεια του μωρού σας. A, και τα φυσικά υλικά μας προέρχονται από βιώσιμες πηγές, έτσι βοηθάτε και τον πλανήτη. Κερδισμένοι όλοι.

Καλή σκέψη. Το μωρό σας θα σας ευχαριστεί! Εταιρείες φιλικές προς το περιβάλλον όπως η Bambo Nature χρησιμοποιούν φυσικά και βιώσιμα συστατικά για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού σας και του πλανήτη που θα κληρονομήσουν. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και ρίξτε μια προσεκτική ματιά στους ιστότοπου των εταιρειών, για να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα δεν περιλαμβάνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, αρώματα, βαφές ή γνωστά αλλεργιογόνα. Ένα άλλο πολλά υποσχόμενο σημείο: πιστοποιήσεις από αξιόπιστους οικολογικούς και υγειονομικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Αυτά μπορούν να υποδηλώσουν τη δέσμευση μιας εταιρείας για ποιοτικά φυσικά συστατικά.

Είναι πάντα το καλύτερο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, αλλά εάν ήσασταν ενεργές πριν από την εγκυμοσύνη, πιθανότατα θα έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε τις προπονήσεις σας – κάτι που μπορεί να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. Οι ασκήσεις Kegel θα κάνουν την διαφορά τόσο πριν, όσο και μετά την εγκυμοσύνη. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουρες τι να κάνετε – και να θυμάστε, το να είστε σε θέση να χαλαρώσετε τους πυελικούς μύες σας είναι εξίσου σημαντικό με την ενίσχυση τους. Μερικές προειδοποιήσεις: Αποφύγετε τα αθλήματα επαφής και τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ισορροπία (ποδηλασία, σκι). Μην κάνετε ασκήσεις ενώ ξαπλώνετε με την πλάτη σας μετά το πρώτο τρίμηνο (το βάρος της αναπτυσσόμενης μήτρας σας μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος) και σταματήστε αμέσως εάν αισθανθείτε ζάλη ή ναυτία. Εάν ξαφνικά αισθάνεστε άβολα να κάνετε τα συνηθισμένα, αγαπημένα σας αθλήματα, είναι απολύτως φυσικό. Να είστε ανοιχτοί για να δοκιμάσετε νέες μορφές άσκησης για λίγο. Καθώς το σώμα σας αναρρώνει μετά τον τοκετό, πιθανότατα θα νιώσετε σαν να επιστρέψατε στο κανονικό σας πρόγραμμα.

Συγχαρητήρια για την προχωρημένη σκέψη. Είναι έξυπνο να ετοιμάσετε μια τσάντα περίπου ένα μήνα πριν από την ημερομηνία τοκετού, με τα ακόλουθα: ρόμπα, νυχτικό, παντόφλες και εσώρουχα (σε περίπτωση που δεν θέλετε να την ρόμπα, τις κάλτσες και τα εσώρουχα που δίνονται από το νοσοκομείο), ρούχα για την έξοδό σας από το νοσοκομείο για το μωρό και εσάς (μην ξεχάσετε ένα σουτιέν μητρότητας, για το ευαίσθητο στήθος μετά την γέννα, και ανάλογα με το πόσο καιρό θα μείνετε στο νοσοκομείο, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό ρούχα εγκυμοσύνης ή με φαρδιά γραμμή  – τα στενά ρούχα δεν είναι φίλοι σας) μια επιπλέον τσάντα (για δωρεάν δείγματα νοσοκομείου, καθώς και δώρα από επισκέπτες), καθώς και οποιαδήποτε σημαντικά έγγραφα. Επίσης: Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε ένα κάθισμα αυτοκινήτου.

Σκεφτείτε ένα πουλί που σύντομα θα γίνει μαμά, να φτερουγίζει εδώ και εκεί, μαζεύοντας κλαδιά και φύλλα, ετοιμάζοντας τη φωλιά της για τους νεοσσού της. Το «φώλιασμα» αναφέρεται σε παρόμοιες δραστηριότητες που γίνονται από μέλλουσες (ανθρώπινες) μαμάδες πριν φτάσει το μωρό: αγορά προμηθειών για νεογέννητα, οργάνωση του βρεφικού δωματίου και να κάνει έρευνα για τη βρεφική φροντίδα. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού, πιθανότατα κάνετε ήδη πολλά από αυτά τα πράγματα, και ακόμη και αν δεν έχετε όλα έτοιμα 100%, να είστε σίγουρη ότι εσείς και το μωρό σας θα εξακολουθήσετε να είστε καλά και λάβετε βοήθεια από την οικογένεια, τους φίλους σας, τους γείτονες για τα υπόλοιπα.

Είναι σίγουρα πιθανόν. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέλλουσες μητέρες νιώθουν ξεχασιάρες και χαμένες στο διάστημα. Η έρευνα δεν έχει δείξει απόδειξη γνωστικών ανεπαρκειών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επινοείτε την «έλλειψη μνήμης». Πιθανότατα είστε απασχολημένες με τις προετοιμασίες την άφιξη του μωρού σας, αγχωμένες με τις προσδοκίες και με έλλειψη ύπνου λόγω σωματικής δυσφορίας – ένας συνδυασμός που μπορεί να αυξήσει την έλλειψη συγκέντρωσης και την απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης στον καθένα. Και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι εγκέφαλοι των εγκύων αλλάζουν, αν και όχι απαραίτητα με τρόπους που θα οδηγούσαν σε μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η εγκυμοσύνη μεταβάλλει περιοχές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση – οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τις νέες μητέρες να κατανοήσουν καλύτερα τις επιθυμίες και τις ανάγκες των μωρών τους.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μεταφέρετε όλο αυτό το επιπλέον βάρος. Η πλάτη σας μπορεί να πονάει επειδή η κοιλιά σας τραβάει τη σπονδυλική σας στήλη από την στοίχισή της, πιέζει τα εσωτερικά σας όργανα και πιέζει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Για ανακούφιση, απλώστε ένα θερμαντικό ή κρύο επίθεμα στο κάτω μέρος της πλάτης σας ή εναλλάξτε τα μεταξύ τους. Ένα απαλό μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το βράδυ, εάν ο ύπνος είναι φευγαλέος, δοκιμάστε ένα μαξιλάρι μητρότητας ή τοποθετείστε σε στρατηγικά σημεία πολλά κανονικά μαξιλάρια (μην ξεχάσετε να βάλετε ένα ανάμεσα στα γόνατά σας). Ορισμένες γυναίκες το βρίσκουν επίσης πιο άνετο να κοιμούνται σε αναδιπλούμενες πολυθρόνες στο τέλος της εγκυμοσύνης τους. Η απαλή διάταση και χαλάρωση μπορεί να ανακουφίσει κάποιους πόνους. Ακούστε το σώμα σας και μιλήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε το σωστό για εσάς.

Νέοι Γονείς

Σίγουρα θα θέλετε να ζητήσετε εξατομικευμένες συμβουλές από τον παιδίατρό σας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προτείνουν το θηλασμό για τουλάχιστον τέσσερις έως έξι μήνες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες αλλεργίες και εκζέματα. Εάν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός, μια υποαλλεργική formula μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ενός μωρού με υψηλό κίνδυνο αλλεργιών. Εάν το οικογενειακό σας ιστορικό περιλαμβάνει τροφικές αλλεργίες, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα εισάγετε αυτά τα τρόφιμα στην διατροφή του. Τέλος, επιλέξτε προϊόντα περιποίησης δέρματος όπως τα Bambo Nature τα οποία είναι πιστοποιημένα ασφαλή και δεν περιέχουν επιβλαβή χημικά, άρωμα ή χρωστικές – αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ερεθισμού στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο στο μωρό σας κάθε μέρα. Τα νεογέννητα δεν λερώνονται πολύ (μέχρι να αρχίσουν να κινούνται), και το συχνό μπάνιο μπορεί να ξηράνει το δέρμα του βρέφους. Το μπάνιο κάθε λίγες μέρες είναι καλό, αρκεί να καθαρίζετε ορισμένες περιοχές πιο συχνά. Σκουπίστε την περιοχή της πάνας του μωρού σας σε κάθε αλλαγή. Χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο πανάκι για να ξεπλύνετε το πρόσωπό τους (ειδικά γύρω από το στόμα), το λαιμό και τα χέρια πριν τον ύπνο. Όταν κάνετε μπάνιο το νεογέννητό σας, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό όπως το Σαμπουάν & Αφροντούς Bambo Nature, το οποίο έχει αναπτυχθεί ειδικά για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών και δεν περιέχει άρωμα ή χρώμα.

Παρότι είναι λυπηρό να το ακούτε, το κλάμα είναι φυσιολογικό επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνεί το νεογέννητο σας. Μπορεί να χρειαστεί κάποια δοκιμή για να ανακαλύψετε τι προσπαθεί να σας πει το μωρό σας. Οι πιθανότητες είναι, να λένε “τάισέ με”, “κράτα με”, “άλλαξέ με” ή “άσε με να κοιμηθώ!” Αλλά εάν κλαίνε ανεξέλεγκτα και τίποτα δεν βοηθά, μπορεί να είναι κολικός, ο οποίος συνήθως διαγιγνώσκεται εάν το κλάμα επιμένει για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα, για τρεις εβδομάδες ή περισσότερες. Κανείς δεν ξέρει τι τον προκαλεί και σταδιακά εξαφανίζεται σε ηλικία τριών έως τεσσάρων μηνών. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν ανησυχείτε.

Το ξηρό δέρμα και το έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν, αλλά υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια. Το ξηρό δέρμα είναι απλά αυτό: ξηρό ή ακόμη και ραγισμένο δέρμα που εμφανίζεται κυρίως το χειμώνα. Το έκζεμα είναι μια ανοσολογική αντίδραση με διάφορα εναύσματα και περιλαμβάνει ξηρότητα, θερμότητα και ιδρώτα, και χημικές ουσίες σε λοσιόν και σαπούνια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πυκνότητα, φαγούρα και ευαίσθητο δέρμα. Στα μωρά, το έκζεμα εμφανίζεται συχνά στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής ή στις πτυχές των αγκώνων και των γόνατων και συναντάται σε οικογένειες με ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος. Για την αποφυγή εκρήξεων του εκζέματος, ενυδατώστε τακτικά, ειδικά μετά το μπάνιο, και χρησιμοποιήστε προϊόντα φιλικά προς το δέρμα όπως τα προϊόντα Bambo Nature, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν περιέχουν άρωμα ή χρώμα. Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας για περισσότερες επιλογές θεραπείας.

Δώστε στο δέρμα του παιδιού σας μια περιποίηση προσθέτοντας βρεφικό λάδι στο νερό του μπάνιου, τρίβοντάς το απαλά στο δέρμα του μετά το μπάνιο ή κάντε στο μωρό σας ένα χαλαρωτικό μασάζ. Θα λατρέψει τη στενή φυσική επαφή μαζί σας, και λίγο βρεφικό λάδι μπορεί να μαλακώσει το δέρμα. Είναι ένα υπέροχο τελετουργικό δεσίματος που ηρεμεί και τους δύο. Ένα λάδι που είναι ασφαλές για το μωρό και φιλικό προς το δέρμα, είναι το  Λαδάκι Μπάνιου Bambo Nature. Είναι φτιαγμένο με φυσικά και βιώσιμα συστατικά που δεν περιέχουν άρωμα και χρώμα. Το απαλό και θρεπτικό του αποτέλεσμα, είναι ιδανικό για το δέρμα του μωρού.

Η νινίδα είναι μια πάθηση κατάσταση που οδηγεί σε λιπαρά, κίτρινα, φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής του νεογέννητου. Δεν είναι μεταδοτικό, επιβλαβές για το μωρό σας ή ένδειξη κακής υγιεινής. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι το προκαλεί, αλλά οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση λαδιού στο τριχωτό της κεφαλής. Η νινίδα συνήθως καθαρίζει μόνο της μέσα σε λίγους μήνες, αλλά αν θέλετε να αφαιρέσετε τις φολίδες, δοκιμάστε τα εξής: Τρίψτε απαλά το τριχωτό της κεφαλής του μωρού με λίγο λάδι μωρού για να μαλακώσετε τις φολίδες. (Το Λαδάκι Μπάνιου Bambo Nature είναι μια ήπια, ενυδατική σύνθεση χωρίς άρωμα και χρώματα). Περιμένετε λίγα λεπτά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα μωρού για να αφαιρέσετε τις φολίδες. Πλύνετε τα μαλλιά του μωρού όπως συνήθως, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαμπουάν όπως το Σαμπουάν & ΑφροντούςBambo Nature για να αποφύγετε τη συσσώρευση περισσότερων φολίδων πλένοντας τα μαλλιά του μωρού κάθε λίγες μέρες.

Το μωρό σας μάλλον θα προτιμούσε να τυλίγεται σε μια ζεστή κουβέρτα ή στα χέρια σας παρά να εκτίθεται στον κρύο αέρα. Για να κάνετε τις αλλαγές πάνας λίγο πιο ευχάριστες, η απόσπαση της προσοχής του είναι το κλειδί. Δοκιμάστε τα εξής: Τοποθετήστε κάτι που κινείται πάνω από την αλλαξιέρα, να έχετε ένα μικρό παιχνίδι έτοιμο για παιχνίδι κατά τις αλλαγές, κάντε αστείες γκριμάτσες ή τραγουδήστε ένα ειδικό τραγούδι ενώ αλλάζετε, ή κολλήστε μερικές φωτογραφίες μελών της οικογένειας στον τοίχο κοντά στο κεφάλι του μωρού.

Κανένας γονέας δεν θέλει να δει άγριο κόκκινο δέρμα κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής πάνας. Ωστόσο, το εξάνθημα από την πάνα είναι συχνό, επειδή η υπερβολική υγρασία στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Για να θεραπεύσετε το δέρμα, δοκιμάστε τα ακόλουθα βήματα σε κάθε αλλαγή: Χρησιμοποιήστε απαλά μαντηλάκια, όπως τα Μωρομάντηλα Bambo Nature και στεγνώστε απαλά ή αφήστε τον αέρα να στεγνώσει εντελώς το δέρμα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα κρέμας για να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό φράγμα. Η Καταπραϋντική Κρέμα Bambo Nature δερματολογικά ελεγμένη και κατασκευάζεται από φυσικά και οργανικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την υπερβολική υγρασία. Τέλος, μην φοράτε τη νέα πάνα πολύ σφιχτά. Εάν το εξάνθημα δεν βελτιωθεί σε λίγες μέρες ή αν δείτε φουσκάλες ή πληγές, καλέστε τον παιδίατρό σας.

Οι νυχτερινές πάνες ισχυρίζονται ότι είναι πιο απορροφητικές από τις κανονικές πάνες και υπόσχονται να κρατήσουν το μωρό στεγνό μέχρι το πρωί. Ποιος τύπος είναι η ερώτηση: Γιατί να μην χρησιμοποιείτε κανονικές πάνες που είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις νυκτερινές; Αυτό ακριβώς κάναμε στη Bambo Nature. Οι πάνες μίας χρήσης μας έχουν έναν εξαιρετικά απορροφητικό πυρήνα τριπλής στρώσης και ένα πλήρως αναπνεόμενο κάτω φύλλο – χωρίς πρόσθετο όγκο – για να διατηρούν το μωρό στεγνό για ώρες, μέρα ή νύχτα. Το καλύτερο από όλα, χρησιμοποιούμε μόνο ασφαλή για το δέρμα συστατικά, φιλικά προς το περιβάλλον που είναι απαλλαγμένα από όλα τα γνωστά αλλεργιογόνα και επιβλαβή χημικά. Έτσι μπορείτε επίσης κι εσείς να κοιμηθείτε ήσυχα.

Η απόδειξη είναι στη πάνα. Εάν το μωρό σας λερώνει έξι ή περισσότερες πάνες την ημέρα, πιθανότατα παίρνει αρκετό φαγητό. Η αύξηση βάρους είναι ένα άλλο καλό σημάδι. Την πρώτη εβδομάδα, το μωρό σας μπορεί να χάσει αρκετά γραμμάρια βάρους, αλλά θα πρέπει να ανακάμψει στο βάρος γέννησης μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας και να αυξάνεται σταθερά μετά από αυτό. Ένα καλά ταϊσμένο μωρό θα φαίνεται επίσης ικανοποιημένο για λίγες ώρες μετά τη σίτιση. Εάν θηλάζετε, θα θέλει να θηλάζετε τουλάχιστον 8 έως 12 φορές κάθε 24 ώρες. Εάν ταΐζετε με έτοιμο γάλα, τα περισσότερα μωρά πίνουν περίπου 118 ml formula ανά τάισμα μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας εάν ανησυχείτε για τις διατροφικές συνήθειες του μωρού σας.

Είναι σύνηθες για τα νεογέννητα να εμφανίσουν για λίγο ξεφλούδισμα του δέρματος, καθώς προσαρμόζονται στον έξω κόσμο. Αυτό δεν θα ενοχλήσει το μωρό σας, αλλά αν θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματός του, είναι ασφαλές να εφαρμόσετε μια λοσιόν μόλις φέρετε το μωρό σας στο σπίτι. Απλά φροντίστε να επιλέξετε μια απαλή σύνθεση, όπως η Κρέμα Σώματος Bambo Nature, η οποία χρησιμοποιεί φιλικά για το δέρμα συστατικά. Είναι δερματολογικά ελεγμένη και χρησιμοποιεί αγνά, φυσικά και οργανικά συστατικά – χωρίς άρωμα ή χρώμα. Η Κρέμα Σώματος είναι επίσης πιστοποιημένη φιλική προς το περιβάλλον, επομένως είναι εξίσου ασφαλές για τον πλανήτη όπως και για το μωρό σας.

Το άλλαγμα της πάνας δεν είναι τόσο τρομερό όσο νομίζετε. Πραγματικά. Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε: Πριν ξεκινήσετε, συγκεντρώστε όλες τις προμήθειές σας, ώστε να μην αφήνετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη αλλαξιέρα. Όταν καθαρίζετε την περιοχή της πάνας ενός κοριτσιού, σκουπίστε πάντα από μπροστά προς τα πίσω, ώστε να μην διαδίδετε βακτήρια. (Και μην ξεχάσετε να καθαρίσετε μεταξύ των μηρών.) Χρησιμοποιήστε σε κάθε αλλαγή κρέμα πάνας, για να αποφύγετε το εξάνθημα της πάνας. Το πιο σημαντικό, να γνωρίζετε ότι η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα. Δεδομένου ότι το μωρό σας αλλάζει έως και 10 πάνες ημερησίως (!), θα μπείτε στο νόημα σε χρόνο μηδέν.

Πολύ! Το νεογέννητό σας μπορεί να κοιμάται έως και 17 ώρες την ημέρα. Χρειάζονται όλα αυτά τα zzz για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξη και εξέλιξη του. Όμως ο ύπνος δεν είναι συνεχόμενος. Δεδομένου ότι το στομάχι του μωρού σας είναι τόσο μικρό (περίπου το μέγεθος μίας μικρής γροθιάς), το συχνό τάισμα είναι αναπόφευκτο τους πρώτους μήνες. Για αυτό ξυπνούν αρκετές φορές στη μέση της νύχτας. Το μωρό σας θα πάρει επίσης τρεις έως τέσσερις υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι την ηλικία των 4 έως 12 μηνών, το μωρό σας μπορεί να κοιμάται συνολικά 12 έως 16 ώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο έως τριών υπνάκων.

Για να αποφευχθεί η ακαταστασία και το χάος, βοηθάει να έχουμε μια θέση για τα πάντα. Αγοράστε καλάθια για μικρά πράγματα, όπως κάλτσες και σαλιάρες και τοποθετήστε τα σε συρτάρια ή σε ράφια. Για τα ρούχα, μεγαλώστε το χώρο με μια διπλή ράβδο ντουλάπας και κρεμάστε σε σετάκια το πάνω και το κάτω μέρος μαζί, ώστε να μπορείτε να πάρετε ένα σετ κάθε φορά. Εκμεταλλευτείτε τους οργανωτές μπουκαλιών και πάνας. Αλλά ο καθορισμός ενός σημείου για το κάθε τι, είναι μόνο η μισή μάχη. Για να κερδίσετε πραγματικά τον πόλεμο ενάντια στην ακαταστασία, θα πρέπει να δαπανείτε 10 λεπτά καθημερινά για να επαναφέρετε τα πράγματα εκεί που ανήκουν. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή της ολίσθησης προς την καταστροφή.

Να περάσετε όμορφα! Μετά από τον εγκλεισμό του σπιτιού, μια βολτούλα μπορεί να είναι ευχάριστη και για τους δύο. Φυσικά, θα θέλετε να είστε προετοιμασμένη. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, όπως μία βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο ή σε κατάστημα (εκτός της ώρας αιχμής – δεν χρειάζεται να το κάνετε πιο δύσκολο στον εαυτό σας, από όσο το έχετε). Πακετάρετε πάνες και μωρομάντηλα, μια αλλαξιά βρεφικών ρούχων, μια μπλούζα επιπλέον για εσάς (για κάθε περίπτωση!). Ένα μπουκάλι έτοιμο γάλα (αν κάνετε έτοιμο) και σακούλες απόρριψης (για βρώμικες πάνες και ρούχα). Εάν κατευθύνεστε σε ένα καφέ ή εστιατόριο, αναζητήστε επαρκή χώρο για το καρότσι. Η μόνη προειδοποίηση ασφαλείας: Για τις πρώτες έξι εβδομάδες, περιορίστε τη στενή επαφή με αγνώστους (ώστε το μωρό σας να μην εκτίθεται σε κάποιον που μπορεί να είναι άρρωστος). Και αν συναντάτε φίλους, ζητήστε τους ευγενικά να πλένουν τα χέρια τους πριν κρατήσουν το μωρό.

Κάνε υπομονή! Τα νεογνά ξυπνούν κάθε λίγες ώρες επειδή έχουν μικροσκοπικά στομάχια και χρειάζονται συχνά μικρά ταΐσματα. Αλλά όταν είναι 3 έως 6 μηνών, πολλά μωρά μπορούν να κοιμηθούν έως και 8 ώρες τη νύχτα. Μερικές χρήσιμες συμβουλές: Τυλίξτε το μωρό σας (αναδημιουργεί τον περιορισμό της ζεστασιάς της μήτρας) καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου (κάτι τόσο απλό όσο μπάνιο-τάισμα-ιστοριούλα, μπορεί να βοηθήσει και να δώσει το σινιάλο ότι είναι η ώρα για ύπνο) και χρησιμοποιήστε μια εξαιρετικά απορροφητική πάνα, όπως η πάνα της Bambo Nature, για να αποφύγετε τις νυχτερινές διαρροές που μπορούν να τα ξυπνήσουν.

Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί κάθε μαμά είναι διαφορετική. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επανέρχονται αμέσως, όπως πριν από το μωρό τους (αχ όπως οι celebrities). Αλλά στην πραγματική ζωή, χωρίς τη βοήθεια νταντάδων όλο το 24ωρο, personal trainers και σεφ, δεν είναι τόσο εύκολο. Η κοιλιά σας παραμένει μεγάλη μετά τη γέννηση, επειδή χρειάζονται έξι έως οκτώ εβδομάδες για να επιστρέψει η μήτρα σας στο φυσιολογικό της μέγεθος. Μόλις το σώμα σας είναι έτοιμο για άσκηση, κινήσεις που ενισχύουν τον κορμό μπορούν να βοηθήσουν. Η κοιλιά μπορεί πεισματικά να κολλήσει και να μην φεύγει για αρκετούς μήνες, αλλά έχετε υπόψη ότι χρειάστηκαν εννέα μήνες για να αποκτηθεί το βάρος, οπότε είναι απολύτως λογικό να πάρει τόσο πολύ – ή ακόμα περισσότερο -για να το χάσετε. Παρ’ όλα αυτά, έχετε ένα μωρό να φροντίσετε!

Τα περισσότερα διαγράμματα μεγέθους βασίζονται στο βάρος, αλλά επειδή τα μωρά όλα διαφέρουν, η διαδικασία μπορεί να γίνει λίγο δύσκολη. Τι να κάνετε; Αναζητήστε πάνες που είναι σχεδιασμένες για να συμπίπτουν με το βάρος, όπως αυτές της Bambo Nature. Τελειοποιούμε τις πάνες μας για πάνω από 40 χρόνια, χρησιμοποιώντας σχόλια από εκατοντάδες γονείς. Εάν το μωρό σας είναι μεταξύ δύο μεγεθών, σκεφτείτε το μικρότερο μέγεθος εάν είναι ψηλό και λεπτό, και το μεγαλύτερο μέγεθος εάν είναι κοντό και στρουμπουλό.

Ένας τρόπος να διατηρήσετε το δέρμα του μωρού σας τόσο απαλό για αγκαλίτσες, είναι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που είναι πιστοποιημένα ασφαλή για το δέρμα. Αναζητήστε συστατικά που έχουν δοκιμαστεί εργαστηριακά να είναι απαλά στο εύθραυστο νεογέννητο δέρμα. Στη Bambo Nature, δεσμευόμαστε να αναπτύσσουμε αποτελεσματικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, έχοντας υπόψιν μας την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι το Σαμπουάν & Αφροντούς, το Λαδάκι Μπάνιου, η Κρέμα Σώματος, η Καταπραϋντική Κρέμα δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, αρώματα, βαφές ή γνωστά αλλεργιογόνα.

Το SAP είναι μια πρώτη ύλη στον απορροφητικό πυρήνα της πάνας και μοιάζει με τζελ μπάλες όταν απορροφά υγρό. Το SAP δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες και οι πάνες μας είναι δερματολογικά ελεγμένες, πιστοποιημένες με το Nordic Swan Ecolabel και συνιστώνται από το Asthma-Allergy Nordic.

Εάν παρατηρήσετε υλικό που μοιάζει με τζελ στο δέρμα του μωρού σας, μην ανησυχείτε. Αυτό είναι το SAP που προέρχεται από την επένδυση της πάνας και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί σκουπίζοντας το δέρμα του μωρού σας με ένα μαλακό στεγνό πανί.

Εάν υποψιάζεστε ή γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει καταπιεί SAP – ακόμα κι αν είναι μόνο μικρές ποσότητες – ξεπλύνετε αμέσως το στόμα του παιδιού σας και αναζητήστε πάντα ιατρική βοήθεια για να εξετάστεί το παιδί σας προληπτικά.

Τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι ενήλικες. Μια φουσκωτή πισίνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσετε τα μωρά και τα παιδιά δροσερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τοποθετήστε την πισίνα στη σκιά και επιβλέπετε πάντα τα παιδιά που παίζουν στο νερό.

Διατηρήστε το δωμάτιό τους δροσερό κατά τη διάρκεια της ημέρας κλείνοντας τις κουρτίνες ή τα στόρια. Αερίστε το δωμάτιο μόνο νωρίς το πρωί ή το βράδυ, αλλά κρατήστε το παράθυρο κλειστό όσο το μωρό σας κοιμάται για να αποφύγετε το ρεύμα. Οι ειδικοί προτείνουν γενικά μια ιδανική θερμοκρασία δωματίου κάπου μεταξύ 20 και 22 βαθμών Κελσίου. Καλή ιδέα επίσης είναι να περιορίσετε τα πολλά ρουχαλάκια και τα κλινοσκεπάσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου σε θερμές θερμοκρασίες και να χρησιμοποιείτε μόνο φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι. Παρακολουθήστε το μωρό σας και ακούστε τη διαίσθησή σας – το μωρό σας βγάζει τα σκεπάσματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι ζεστό όταν ξυπνάει; Σκεφτείτε μήπως να μην χρησιμοποιείτε καλύμματα και να κοιμούνται μόνο με την πάνα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα στο δωμάτιό τους κατά τη διάρκεια της νύχτας για την κυκλοφορία του αέρα, αλλά φροντίστε να στοχεύσετε τον ανεμιστήρα μακριά από το μωρό σας, ώστε να μην υπάρχει ρεύμα.

Ένα θερμόμετρο δωματίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού σας.

Τα μωρά κάτω των 6 μηνών πρέπει να φυλάσσονται στη σκιά και να μην εκτίθενται καθόλου στο άμεσο ηλιακό φως. Το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και δεν περιέχει ακόμη αρκετή μελανίνη. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά και στα μάτια το χρώμα τους και παρέχει κάποια προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Τα μεγαλύτερα μωρά θα πρέπει επίσης να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από τον ήλιο, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Θυμηθείτε να τοποθετείτε ένα σκίαστρο στο καρότσι τους όταν βγαίνετε έξω, χρησιμοποιήστε καπέλα με φαρδύ γείσο για να προστατέψετε το κεφάλι και το λαιμό τους από τον ήλιο και να καλύψετε το εκτεθειμένο δέρμα με ρούχα, κατά προτίμηση αέρινα ρούχα από φυσικά υφάσματα όπως βαμβάκι.

Επιλέξτε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 και βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Αναζητήστε αντηλιακό ειδικά σχεδιασμένο για μωρά και παιδιά ή αναζητήστε πιστοποιήσεις όπως το Nordic Swan Ecolabel και το Asthma Allergy Nordic. Αυτά τα αντηλιακά είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν πρόσθετα, άρωμα και χρώμα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Τα αντηλιακά μας πληρούν όλα τα παραπάνω και είναι απολύτως ασφαλή για χρήση από όλη την οικογένεια.

Θυμηθείτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή αντηλιακού τακτικά (μία χούφτα για να καλύψει ολόκληρο το σώμα), ειδικά εάν το παιδί σας είναι μέσα και έξω από τη θάλασσα ή την πισίνα. Με ένα αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό, το παιδί σας μπορεί να κάνει μπάνιο για 40 λεπτά χωρίς να φθείρεται η προστασία, αλλά μετά από 40 λεπτά η προστασία μειώνεται περίπου στο 50%. Θα πρέπει πάντα να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες για βέλτιστη προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα και τις ακτίνες UV.

Όταν βάζετε αντηλιακό, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι: δεν εφαρμόζεται αρκετή ποσότητα. Γενικά συνιστάται η χρήση ποσότητας αντηλιακού που αντιστοιχεί σε μια χούφτα για να καλύψει ολόκληρο το σώμα και αυτό ισχύει τόσο για παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αντηλιακού και του sun lotion είναι η υφή της κρέμας. Ένα αντηλιακό είναι πιο παχύρρευστο και συχνά περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπίδια. Η sun lotion τείνει να είναι πιο ελαφριά και πιο λεπτή σε πυκνότητα.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής μεταξύ των δύο, αφού δεν υπάρχει διαφορά στον παράγοντα ηλιακής προστασίας. Ένα SPF30 είναι ένα SPF30. Ωστόσο, η μη χρήση επαρκούς αντηλιακού προϊόντος είναι συνήθως η αιτία των ηλιακών εγκαυμάτων και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελέγξετε την ακριβή ποσότητα που εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείτε sun lotion, ειδικά λεπτή sun lotion σε spray. Έτσι, όλα εξαρτώνται από την προτίμησή σας, αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη σωστή ποσότητα κρέμας ή λοσιόν (1 χούφτα για να καλύψετε ολόκληρο το σώμα) και εάν έχετε αμφιβολίες, χρησιμοποιήστε περισσότερη, όχι λιγότερη.

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια του πολύ ζεστού καιρού. Είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε θερμοπληξία και αφυδάτωση.

Τα μωρά που θηλάζουν ή/και ταΐζονται με μπιμπερό από 0 έως 6 μηνών, δεν χρειάζονται άλλα υγρά εκτός από μητρικό γάλα ή φόρμουλα, ωστόσο μπορεί να θέλουν να φάνε περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ζέστης. Αφού εισάγετε στο διαιτολόγιο του μωρού σας στερεές τροφές, δώστε του νερό με τα γεύματά του και ετοιμαστείτε να του δώσετε επιπλέον νερό εκτός των γευμάτων κατά τη διάρκεια του πολύ ζεστού καιρού. Ωστόσο, η κύρια πηγή υγρών τους μέχρι τους 12 μήνες θα εξακολουθεί να είναι το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα και η γενική σύσταση είναι ότι πρέπει να προσφέρετε σε μωρά κάτω των 12 μηνών μόνο νερό ή γάλα, όχι χυμό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Για μεγαλύτερα παιδιά άνω των 12 μηνών, είναι σημαντικό να τα κρατάτε ενυδατωμένα με νερό και μπορείτε επίσης να τους δώσετε φρούτα, όπως καρπούζι, για να διατηρήσουν τα επίπεδα υγρών τους ψηλά. Για να κάνετε το νερό πιο ενδιαφέρον, δοκιμάστε να φτιάξετε παγάκια με τα αγαπημένα τους φρούτα. Αυτά θα κρατήσουν το νερό κρύο και ίσως προσθέσουν λίγη γεύση από τον χυμό φρούτων.

Ο χρόνος χωρίς πάνα είναι σημαντικός, ανεξάρτητα από την εποχή, καθώς ο χρόνος χωρίς πάνες βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξανθήματος από την πάνα και ερεθισμού του δέρματος στην περιοχή. Τις περισσότερες εποχές, ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή της ώρας αλλαγής, είναι αρκετό για να επιτρέψει στο δέρμα να αναπνεύσει. Αλλά το καλοκαίρι ή τον πολύ ζεστό καιρό, το μωρό σας μπορεί να ιδρώσει περισσότερο από το συνηθισμένο, ειδικά γύρω από τη μέση και τα πόδια, και ο χρόνος χωρίς πάνες γίνεται ακόμα πιο σημαντικός για να αφήσει το δέρμα να αναπνέει.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο ζεστό μπορεί να γίνει ένα αυτοκίνητο σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού και τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να φέρετε στο αυτοκίνητό όταν ταξιδεύετε με ένα μωρό το καλοκαίρι είναι τα σκίαστρα παραθύρων. Τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα και δεν πρέπει να κάθονται στο άμεσο ηλιακό φως. Μπορείτε να αγοράσετε διχτυωτά σκίαστρα με βεντούζες για να τα στερεώνετε στα παράθυρα ή μπορείτε να φέρετε ένα κομμάτι ελαφρύ ύφασμα και να το κλείσετε στο πάνω μέρος από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Το καλύτερο πράγμα είναι να πάρετε ένα φιλμ για τα παράθυρα με φίλτρο UV. Τα περισσότερα παράθυρα αυτοκινήτων δεν προστατεύουν από όλες τις ακτίνες UV από τον ήλιο και το λεπτό και ευαίσθητο δέρμα των μωρών εκτίθενται ιδιαίτερα στις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV.

Ντύστε το παιδί σας με ελαφριά και αέρινα ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά, αλλά κρατήστε τα χέρια και τα πόδια του καλυμμένα για να το προστατέψετε από τον ήλιο. Εάν φοβάστε για πιθανή βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία στο δέρμα του μωρού σας στο αυτοκίνητο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό στις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος.

Φροντίστε να ανοίξετε τις πόρτες ή τα παράθυρα πριν μπείτε στο αυτοκίνητο για να μειώσετε τη θερμοκρασία και χρησιμοποιήστε κλιματισμό για να επιτύχετε τη βέλτιστη θερμοκρασία στο αυτοκίνητο.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία των καθισμάτων αυτοκινήτου, των ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Πριν τοποθετήσετε το μωρό σας στο αυτοκίνητο. Τα μεταλλικά κουμπώματα και ορισμένες πλαστικές επιφάνειες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ζεστά στο άμεσο ηλιακό φως και πιθανόν να κάψουν το μωρό σας.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και σνακ, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Και τέλος, μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο όταν έχει ζέστη. Οι θερμοκρασίες σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβουν σε επικίνδυνα επίπεδα πολύ γρήγορα, ακόμα κι αν είναι σταθμευμένο στη σκιά.

Έμπειροι γονείς

Για κάτι τόσο φυσικό, ο θηλασμός δεν έρχεται πάντα φυσικά, αυτό είναι σίγουρο. Εάν δυσκολεύεστε να το κάνετε ή να βρείτε άνετες θέσεις, ένας σύμβουλος γαλουχίας μπορεί να είναι τεράστια βοήθεια. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας ή άλλες φίλες μαμάδες για συστάσεις. Για να αυξήσετε την παροχή γάλακτος, βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενυδατωμένες, αλλάζετε στήθη σε κάθε τάισμα και δοκιμάστε μασάζ μαστού. Μερικές μαμάδες ορκίζονται επίσης, ότι βοηθάει να τρώτε βρώμη.

Τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στο κρεβατάκι μεταξύ 18 μηνών και 3 ετών, και αυτό συνήθως γίνεται από ανάγκη. Το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να σκαραλώνει στην κούνια (οπότε καθίσταται επικίνδυνο για την ασφάλεια του να το αφήσετε εκεί), ή σύντομα πρόκειται να γεννηθεί ένα άλλο μωρό (οπότε χρειάζεστε την κούνια για το μικρότερο αδελφάκι του).Όταν κάνετε την κίνηση, συνεχίστε τη συνηθισμένη ρουτίνα ύπνου και εξηγήστε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να μείνει στο κρεβάτι του μέχρι να ξαναπάτε για αυτό, ή πρέπει να χρησιμοποιήσει το μπάνιο (εάν είναι περίοδος που εκπαιδεύεται στη χρήση τουαλέτας). Γυρίστε το παιδί σας ήρεμα στο κρεβάτι του εάν φύγει, και επαναλάβετε όσο είναι απαραίτητο μέχρι να το συνηθίσει. Κάντε υπομονή! Διατηρήστε το εν τω μεταξύ ασφαλές, αφαιρώντας τυχόν κινδύνους από το δωμάτιο και εγκαθιστώντας μια προστατευτική πόρτα στην πόρτα και στην κορυφή των σκαλοπατιών, εάν έχετε στο σπίτι.

Ακολουθήστε το παιδί σας. Είναι η ώρα να χρησιμοποιήσει το για γιογιό όταν το παιδί σας παρουσιάζει τα ακόλουθα σημάδια ετοιμότητας: Δείχνει ενδιαφέρον για την τουαλέτα, γίνεται ιδιότροπο κατά τη διάρκεια των αλλαγών της πάνας, τραβάει ή σηματοδοτεί με άλλο τρόπο μια βρώμικη πάνα και αρχίζει να παραμένει στεγνό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Εάν το παιδί σας φαίνεται έτοιμο, μπορείτε να μεταβείτε από τις πάνες στο βρακάκι εκμάθησης πριν κάνετε τη μεγάλη αλλαγή σε κανονικά εσώρουχα. Τα βρακάκια Bambo Nature απλοποιούν την εκπαίδευση με μια ευέλικτη, λεπτή σχεδίαση και ανεβοκατεβαίνουν εύκολα. Επιπλέον, είναι φιλικά προς το δέρμα και εξαιρετικά είναι απορροφητικά.

Οι περισσότερες μαμάδες παραδέχονται πως δεν είναι εύκολο, ειδικά στην αρχή. Βοηθά η εισαγωγή μιας ρουτίνας – και στη συνέχεια η αποδοχή των αναπόφευκτων διαταραχών της εν λόγω ρουτίνας. Άλλες συμβουλές: Κρατήστε τα χέρια σας ελεύθερα μεταφέροντας το μωρό σε μάρσιπο ή σε sling ή βάλτε το μωρό σε κούνια, ριλάξ ή παρκοκρέβατο. Εάν είναι δυνατόν, δημιουργήστε ένα δωμάτιο με προστασία για μικρά παιδιά, όπου το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να παίξει μόνο του με ασφάλεια. Εναλλακτικά, αφήστε στην άκρη ένα κουτί παιχνιδιών με τα οποία παίζουν μόνο όταν τα χρειάζεστε, καθώς φροντίζετε το μωρό (Δεν υπάρχει ντροπή για λίγο βίντεο DVD ή iPad στο σύντομο χρονικό διάστημα που διαρκεί!). Το πιο σημαντικό, μειώστε την πίεση στον εαυτό σας. Ζητήστε βοήθεια, παραλείψτε την ηλεκτρική σκούπα, παραγγείλετε πίτσα και απολαύστε το χάος – και τις γλυκές μικρές στιγμές – που συνθέτουν τη ζωή με δύο μικρά παιδιά.

Δεν είναι εύκολο να μοιράζεσαι τα φώτα της δημοσιότητας αφού ήσουν το μόνο παιδί. Ομαλοποιήστε τη μετάβαση, αφιερώνοντας χρόνο, έναν προς έναν, για το μεγαλύτερο. Οι φίλοι που επισκέπτονται το νεογέννητό σας μπορούν επίσης να περάσουν χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας (και να φέρουν ένα δώρο και για αυτό), ώστε να μην αισθάνεται ότι μένει εκτός. Εάν κάνει αταξίες (ενεργεί σαν μωρό, θέλει ένα μπουκάλι, έχει ατυχήματα στην χρήση τουαλέτας), βεβαιώστε το ότι εξακολουθείτε να το αγαπάτε. Αντί να το τιμωρήσετε για τις αταξίες του, ρωτήστε το πώς αισθάνεται – και αναγνωρίστε αυτά τα συναισθήματα. Δώστε του την προσοχή που αναζητεί και επαινέστε το όταν αντιδρά σαν πιο μεγάλο. Μπορεί ακόμη και να παίξετε πως είναι το μεγαλύτερο αδερφάκι, και να του δώσετε ειδικές δουλειές όπως να σας φέρει καθαρές πάνες για το μωρό. Υπενθυμίστε του τα διασκεδαστικά πράγματα που μπορούν να κάνουν, που το μωρό δεν μπορεί να απολαύσει ακόμη, όπως να πηγαίνει στο προνήπιο ή να παίζει στο πάρκο.

Τα μωρά δεν κοινωνικοποιούνται με τον τρόπο που κάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πολλές μαμάδες προγραμματίζουν ημερομηνίες παιχνιδιού ούτως ή αλλιώς επειδή απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους γονείς. Τα μικρά παιδιά ασχολούνται συνήθως με το «παράλληλο παιχνίδι», που σημαίνει ότι παίζουν το ένα κοντά στο άλλο – αλλά ξεχωριστά. Οι πραγματικά σημαντικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να ξεκινήσουν από δύο ετών, οπότε είναι καλή στιγμή για τις συναντήσεις παιχνιδιού. Κρατήστε το μικρό και σύντομο: ένα ή δύο άλλα παιδιά, για 60 έως 90 λεπτά. Το παιδί σας μπορεί ακόμα να ενεργεί εγωιστικά, να αρνηθεί να μοιραστεί και να παίξει μόνο του. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά η παρέα με άλλα παιδιά βοηθά στη δημιουργία θεμελίων για σημαντικές δεξιότητες όπως η συνεργασία και η συμπεριφορά. Αφήστε τα παιδιά μόνα τους για να μάθουν πώς να παίζουν μεταξύ τους, αλλά μείνετε κοντά, ώστε να μπορείτε να επέμβετε σε περίπτωση που κάποιο αναστατωθεί.

Κατά αρχάς: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο. Μόλις αποφασίσετε ότι το παιδί σας μπορεί να χειριστεί την εκπαίδευση του γιογιό, βοηθάει να προσφέρετε επαίνους και μια μικρή ανταμοιβή (όπως ένα αυτοκόλλητο) για κάθε επιτυχημένη φορά στο γιογιό. Αποφύγετε να τιμωρείτε ή να ντροπιάζετε το παιδί σας για ατυχήματα. Εάν συνεχίσουν να συμβαίνουν ατυχήματα, δοκιμάστε να αναβάλλετε την εκπαίδευση του γιογιό για μερικές ακόμη εβδομάδες ή μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Σε περίπου 10% των παιδιών έως 7 ετών, η ουροδόχος κύστη αναπτύσσεται αργά και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. Δώστε απαλές αλλά σταθερές υπενθυμίσεις για να πάτε στο γιογιό μετά από ένα γεύμα ή πριν από τα ταξίδια με το αυτοκίνητο και τον ύπνο. Ένας σούπερ βοηθός: Τα Βρακάκια Bambo Nature, τα οποία είναι εύκολο για τα μικρά να τα τραβήξουν προς τα πάνω και προς τα κάτω, αλλά είναι επίσης αρκετά απορροφητικά για να συγκρατούν ως και 889ml υγρασίας σε 24ωρη περίοδο – για κάθε ενδεχόμενο!

Η συνέπεια είναι το κλειδί. Συνεχίστε τη ρουτίνα ύπνου κάθε παιδιού όπως πριν — ίσως μπάνιο, νανούρισμα και σίτιση για το μωρό, καθώς και μπάνιο, βιβλίο και αγκαλιά καληνύχτας για τον μεγαλύτερο αδερφό. Τονίστε τις ώρες ύπνου τους, με το μωρό να κοιμάται πρώτα, ώστε το μεγαλύτερο παιδί σας να έχει λίγο περισσότερο χρόνο μαζί σας. Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι μπορεί να μπαίνετε μέσα και έξω από το δωμάτιο για να ταΐσετε το μωρό, αλλά ότι μπορεί να μείνει στο κρεβάτι. (Τα μικρά παιδιά κοιμούνται βαριά, για αυτό θα πάρει πολύ για να ξυπνήσουν.) Για διαβεβαίωση, ίσως χρησιμοποιήστε μια μηχανή ελαφριού θορύβου, ώστε ξαφνικοί ήχοι από οποιοδήποτε παιδί να μην ενοχλούν το άλλο. Μετά από μια περίοδο προσαρμογής, κάθε παιδί πρέπει να είναι σε θέση να εναρμονίζει τους κανονικούς νυχτερινούς θορύβους του άλλου. Και με τον καιρό, θα διαπιστώσετε ότι η κοινή χρήση δωματίου μπορεί να φέρει και τα δύο πιο κοντά.

Αναζητήστε ενδείξεις ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για στερεά. Συνήθως, τα παιδιά θα αρχίσουν να δείχνουν ενδιαφέρον για «πραγματικό» φαγητό σε ηλικία τεσσάρων έως έξι μηνών και να μπορούν να καθίσουν με κάποια βοήθεια, να κρατήσουν το κεφάλι τους σταθερό και να καταπιούν φαγητό από ένα κουτάλι. Κολλήστε πρώτα σε λεπτούς πουρέδες και σταδιακά δημιουργήστε πιο παχιά. Τα βρεφικά δημητριακά αποτελούσαν το βασικό πρώτο φαγητό, αλλά τα πουρέ φρούτων και λαχανικών όπως η μπανάνα, το αβοκάντο και η γλυκοπατάτα είναι επίσης υπέροχα για να ξεκινήσουν. Εισαγάγετε ένα φαγητό κάθε φορά και περιμένετε λίγες μέρες για να μπορείτε να παρακολουθείτε αλλεργικές αντιδράσεις. Και αν το παιδί σας γυρίσει την μύτη του σε ένα συγκεκριμένο φαγητό, δοκιμάστε ξανά άλλη μέρα – μπορεί να χρειαστούν έως και 10 δοκιμές προτού δοκιμάσουν κάτι νέο!

Το βρακάκι εκπαίδευσης είναι ένας σωτήρας όταν το παιδί σας ξεκινά την εκπαίδευση του γιογιό. Είναι μίας χρήσης εσώρουχα που μπορούν να τραβηχτούν πάνω-κάτω όπως τα κανονικά εσώρουχα, αλλά μπορούν επίσης να απορροφήσουν την υγρασία σε περίπτωση ατυχημάτων. Διευκολύνουν την μετάβαση από πάνες σε εσώρουχα μεγάλων αγοριών ή μεγάλων κοριτσιών. Για σιγουριά, δοκιμάστε το Bambo Nature Training Pants, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και το δέρμα και απαλλαγμένα από επιβλαβείς χημικές ουσίες και γνωστά αλλεργιογόνα. Μπορούν επίσης να κρατήσουν έως και 31 ουγγιές υγρασίας το 24 ωρο – για προστασία χωρίς ανησυχίες ενάντια στα αναπόφευκτα ατυχήματα!