Πώς αντιμετωπίζεται το εξάνθημα από την πάνα;

Ως γονείς, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποτρέψουμε τo κόκκινο δερματάκι στην περιοχή της πάνας των μωρών, αλλά μερικές φορές αυτό το επώδυνο εξάνθημα από την πάνα συνεχίζει να επιστρέφει. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: Το εξάνθημα από την πάνα μπορεί να είναι δυσάρεστο και επώδυνο για το μωρό σας, αλλά είναι μια συνήθη πάθηση και με μερικά tips, η απαλλαγή αυτού του επίπονου μπελά είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάνθημα από την πάνα;

Καθαρίστε το δέρμα

Εάν το δέρμα του μωρού σας είναι κόκκινο ή έχει καταστραφεί από το εξάνθημα της πάνας, το δέρμα χρειάζεται τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να επουλωθεί. Αρχικά, καθαρίστε την περιοχή με πολύ απαλό τρόπο. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό βαμβακερό πανί ή απαλά μωρομάντηλα όπως τα μωρομάντηλα Bambo Nature που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά και είναι ιδανικά για ήπιο καθαρισμό. Στεγνώστε το δέρμα ή αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Μην τρίβετε. Αυτό θα αφήσει ανέπαφο το προστατευτικό στρώμα του δέρματος.

Ενυδατώστε και προστατέψτε

Όταν το ποπουδάκι του μωρού σας είναι καθαρό και στεγνό, εφαρμόστε μια προστατευτική κρέμα φραγμού ή κρέμα εξανθήματος από την πάνα, όπως η Καταπραϋντική κρέμα Bambo Nature για να προστατεύσετε το δέρμα από τα ούρα και τα κακά. Εφαρμόστε μόνο ένα λεπτό στρώμα για να διασφαλίσετε ότι το δέρμα μπορεί να αναπνεύσει. Αφήστε το προϊόν να στεγνώσει για λίγο πριν φορέσετε μια νέα πάνα.

Μια προστατευτική κρέμα φραγμού είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του εξανθήματος της πάνας, καθώς:

  • Επανορθώνει το προστατευτικό στρώμα του δέρματος του μωρού.
  • Προσφέρει υγρασία στο δέρμα.
  • Μειώνει την εξάτμιση του νερού μέσω του δέρματος, με αποτέλεσμα το δέρμα να μην στεγνώνει.
  • Αφήνει ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα έτσι ώστε το δέρμα να προστατεύεται καλύτερα από τα ούρα και τα κόπρανα.

Εκτός από τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων περιποίησης και ρουτίνας, η συχνή αλλαγή της πάνας του μωρού σας είναι πολύ σημαντική. Το υγρό ή νωπό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στην τριβή και τον ερεθισμό. Επομένως, αλλάξτε την πάνα αμέσως μόλις βραχεί ή αμέσως μετά το μωρό σας ενεργηθεί. Χρησιμοποιήστε μια πάνα με ένδειξη υγρασίας – αυτή είναι συνήθως μια γραμμή στο εξωτερικό της πάνας. Η ένδειξη υγρασίας θα αλλάξει χρώμα όταν το μωρό σας κατουρήσει και θα σας δείξει πότε είναι ώρα να αλλάξετε την πάνα. Αλλάζετε την πάνα πιο συχνά από ό,τι θα κάνατε συνήθως εάν το μωρό σας παρουσιάζει εξάνθημα από την πάνα

diaper-rash-blog2

Αντιμετώπιση του εξανθήματος βήμα – βήμα

Εάν το μωρό σας έχει εμφανίσει εξάνθημα από την πάνα, δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε:

Πρώτον
Προσπαθήστε να εντοπίσετε την αιτία του εξανθήματος. Ίσως ακολουθήσετε τη μέθοδο αποκλεισμού:

  1. Προσπαθήστε να αλλάζετε την πάνα πιο συχνά.
  2. Δοκιμάστε μια πάνα διαφορετικού μεγέθους.
  3. Δοκιμάστε μια άλλη πάνα εάν αυτές που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή δεν αναπνέουν.
  4. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε την πάνα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ σφιχτή.

Δεύτερον
Βεβαιωθείτε ότι είστε πολύ προσεκτικοί όταν πλένετε και καθαρίζετε την ερυθρή περιοχή. Δείτε περισσότερα για τη σωστή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας παρακάτω.

Τρίτον
Δοκιμάστε να αφήσετε το μικρό σας χωρίς πάνα για 10-15 λεπτά, μερικές φορές την ημέρα, για να επιτρέψετε στο δέρμα να αναπνεύσει. Τίποτα δεν είναι πιο θεραπευτικό από τον αέρα στο κόκκινο δέρμα στην περιοχή της πάνας στο μωρό σας.

Τέταρτον
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε απαλά και ασφαλή προϊόντα περιποίησης δέρματος  που έχουν αναπτυχθεί για ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, για να δημιουργήσετε ένα φράγμα για να βοηθήσετε το δέρμα να επουλωθεί.

Μπορεί να προληφθεί το εξάνθημα από την πάνα;

Εάν το μωρό σας έχει εμφανίσει εξάνθημα από την πάνα, γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι μπορεί να είναι πραγματικά οδυνηρό για το μικρό σας, επομένως, φυσικά, θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποτρέψετε την εμφάνιση άλλου εξανθήματος. Η πρόληψη είναι το κλειδί όταν πρόκειται για εξάνθημα από την πάνα, καθώς η πρόληψη του εξανθήματος είναι πολύ πιο εύκολη από την αντιμετώπιση ενός δυστυχισμένου μωρού και του ερεθισμένου δέρματος στην περιοχή της πάνας.

Ακόμα κι αν το δέρμα του μωρού σας είναι λιγότερο επιρρεπές σε εξάνθημα από την πάνα από άλλα μωρά (είστε τυχεροί!), μπορεί να συμβεί, ακόμα κι όταν νομίζετε ότι έχετε λάβει όλες τις προφυλάξεις και τα έχετε κάνει όλα σωστά. Ίσως το μωρό σας είναι στη φάση που βγάζει δόντια (για μερικούς, αυτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει και ερεθισμένο δέρμα στην περιοχή της πάνας), ή το μωρό σας έτρωγε ορισμένους τύπους όξινων τροφών όπως ντομάτες ή μανταρίνια. Όσο πιο γρήγορα ανακαλύψετε το εξάνθημα, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό πριν αναπτυχθεί.

Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι το μωρό σας δεν θα εμφανίσει ποτέ ξανά εξάνθημα από την πάνα, αλλά αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών εξανθημάτων ή τουλάχιστον να τα περιορίσουν στο ελάχιστο.

diaper-rash-blog3

Οι κορυφαίες 7 συμβουλές μας για το εξάνθημα της πάνας:

  1. Αλλάξτε την πάνα εάν είναι βρεγμένη ή λερωμένη.
  2. Καθαρίστε απαλά το δέρμα του μωρού σας. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή μωρομάντηλα για ευαίσθητο δέρμα. Εάν χρησιμοποιείτε σαπούνι, επιλέξτε έναν ήπιο, φιλικό προς το δέρμα τύπο με τη σωστή τιμή pH και χωρίς άρωμα και χρώμα.
  3. Στεγνώστε απαλά το δέρμα ή αφήστε το δέρμα του μωρού σας να στεγνώσει στον αέρα.
  4. Χρησιμοποιήστε μαλακές, φιλικές προς το δέρμα και αναπνεύσιμες βρεφικές πάνες.
  5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό μέγεθος πάνας και ότι την έχετε βάλτε σωστά – ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ χαλαρή.
  6. Βγάζετε την πάνα μερικές φορές την ημέρα και αφήστε το ποπουδάκι του μωρού σας να στεγνώσει στον αέρα. Αυτός είναι ένας φυσικός και απαλός τρόπος για να στεγνώσει το δέρμα του μωρού σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό σας σε μια μαλακή πετσέτα ή σε ένα απορροφητικό υπόστρωμα αλλαγής πάνας μιας χρήσης για να αποφύγετε ατυχήματα.

Να χρησιμοποιείτε πάντα την κοινή λογική όταν πρόκειται για την υγεία του μωρού σας. Δεν μπορούμε να δούμε το μωρό σας, επομένως σε περίπτωση αμφιβολίας – ή εάν το δέρμα του μωρού σας έχει υποστεί βλάβη, αιμορραγεί ή έχει φουσκάλες – συμβουλευτείτε ΠΑΝΤΑ τον γιατρό σας.

Έχετε αμφιβολίες εάν το εξάνθημα του μωρού σας είναι εξάνθημα από την πάνα; Διαβάστε την ανάρτηση του ιστολογίου μας σχετικά με το τι είναι το εξάνθημα από την πάνα και πώς να το αναγνωρίσετε. Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας.