Τι είναι το εξάνθημα από την πάνα;

Εάν ξαφνικά παρατηρήσετε το δέρμα του μωρού σας να είναι κόκκινο ή ερεθισμένο στην περιοχή της πάνας, πιθανότατα πρόκειται για εξάνθημα από την πάνα. Τι είναι όμως το εξάνθημα από την πάνα; Πως μοιάζει; Και το πιο σημαντικό, τι το προκαλεί; Διαβάστε παρακάτω για να λάβετε απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις.

Skin Care Focus 2021 - Blog post image - What is diaper rash

First things first:  Γνωρίστε το δέρμα του παιδιού σας

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας, αφιερώνετε πολύ χρόνο για να γνωρίσετε αυτόν τον μικρό ξένο – και σας συμβουλεύουμε επίσης να γνωρίσετε το δέρμα του μωρού σας. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, όπως και το δέρμα του. Μερικά μωρά έχουν μεταξένιο-μαλακό δέρμα από τη γέννησή τους, μερικά έχουν ευαίσθητο δέρμα, ενώ άλλα μπορεί να εμφανίσουν ξηροδερμία ή έκζεμα.

Η κατάσταση του δέρματος του μωρού σας έχει μεγάλη σχέση με τα γονίδια, αλλά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Το δέρμα των μωρών αντιδρά διαφορετικά στις πάνες, στη θερμότητα, στην επαφή με ούρα/κόπρανα, ακόμη και στα προϊόντα περιποίησης δέρματος, και το πόσο επιρρεπές είναι το δέρμα του μωρού σας στο εξάνθημα της πάνας ποικίλλει επίσης.

Τι είναι το εξάνθημα από την πάνα;

Για τη θεραπεία ή την πλήρη πρόληψη του εξανθήματος από την πάνα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι προκαλεί την πάθηση. Το εξάνθημα της πάνας συχνά θεωρείται ως ερεθισμός στην περιοχή της πάνας. Προκαλείται από συνδυασμό θερμότητας, τριβής και επαφής με υγρασία (ούρα και κόπρανα). Όλοι αυτοί οι τέσσερις παράγοντες ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας και το προστατευτικό στρώμα του δέρματος μπορεί να γίνει ανισόρροπο, κόκκινο και σπασμένο.

Το εξάνθημα της πάνας μπορεί να ποικίλλει σε μέγεθος, σχήμα και σοβαρότητα, και πολλοί διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πώς θα επηρεαστεί το μωρό σας από αυτό το είδος εξανθήματος, όπως: το δέρμα του μωρού σας, το φαγητό που τρώει, το είδος της πάνας που χρησιμοποιείτε, πόσο συχνά αλλάζετε την πάνα και ιδιαίτερα τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που χρησιμοποιείτε.

2021_1200

Πώς μοιάζει το εξάνθημα από την πάνα;

Όταν το δέρμα του μωρού σας κοκκινίζει, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά πώς μοιάζει στην πραγματικότητα ένα εξάνθημα από την πάνα; Ένα εξάνθημα από την πάνα παρατηρείται συχνά σε ερεθισμένες, κόκκινες, επίπεδες περιοχές ή αλλαγές στο δέρμα του μωρού σας με λεία και «γυαλιστερή» επιφάνεια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να αρχίσει να βγάζει υγρό ή να εξελιχθεί σε πληγή με φουσκάλες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα της πάνας του μωρού σας, όπως το να παρακολουθείτε στενά την κατάσταση του δέρματος του μωρού σας και να χρησιμοποιείτε τις σωστές πάνες, προϊόντα περιποίησης δέρματος και σωστές ρουτίνες.

Πώς εμφανίζεται το εξάνθημα από την πάνα;

Το εξάνθημα από την πάνα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, ειδικά εάν το δέρμα του μωρού σας έχει έρθει σε επαφή με ούρα και κόπρανα για μεγάλο διάστημα. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί εάν το δέρμα γίνει πολύ ζεστό, οι πάνες που χρησιμοποιείτε δεν αναπνέουν ή το υλικό ερεθίζει το δέρμα.

Το εξάνθημα από την πάνα είναι πιο συχνό στα μωρά παρά στα νήπια, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως και το δέρμα είναι ακόμα νέο και εύθραυστο. Επομένως, όσο μικρότερο είναι το μωρό σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εξανθήματος από την πάνα ή δερματικών ερεθισμών.

2021_bambo nature_1200

Επιλέξτε τη σωστή πάνα και περιποίηση δέρματος

Από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας, βάζετε αυτό το χαριτωμένο μωρουδίστικο ποπουδάκι σε μια πάνα και στα επόμενα χρόνια, το μωρό σας θα φοράει πάνες σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Πολύ περισσότερος λόγος για να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή μιας καλής πάνας! Μια καλή βρεφική πάνα είναι κατασκευασμένη από μαλακά και αναπνεύσιμα υλικά που είναι ασφαλή για το δέρμα του μωρού σας. Όταν επιλέγετε μια πάνα που αναπνέει και φιλική προς το δέρμα , διασφαλίζετε μια άνετη θερμοκρασία μεταξύ του δέρματος του μωρού σας και της πάνας, έτσι ώστε το δέρμα να ιδρώνει όσο το δυνατόν λιγότερο. Είναι επίσης σημαντικό η πάνα να απορροφά γρήγορα τα ούρα και την υγρασία από τα κόπρανα, έτσι ώστε το δέρμα του μωρού σας να παραμένει στεγνό ακόμα και μετά από πολλαπλές ουρήσεις. Το στεγνό δέρμα στην περιοχή της πάνας είναι το κλειδί για την πρόληψη του εξανθήματος της πάνας.

Εκτός από την επιλογή μιας καλής πάνας, είναι επίσης πολύ σημαντικό να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα του μωρού σας υγιές. Δείτε περισσότερα σχετικά με την επιλογή ασφαλούς και φυσικής φροντίδας δέρματος σε αυτήν την ανάρτηση στο blog μας . (Περιποίηση δέρματος: Τι να αναζητήσετε και τι να προσέξετε)

Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν ανησυχείτε ή έχετε αμφιβολίες για το είδος του εξανθήματος που έχει το μωρό σας ή εάν η κόκκινη περιοχή έχει φουσκάλες ή αιμορραγία.

Τα καλύτερα από τη Bambo Nature για να αποφύγετε το εξάνθημα από την πάνα