Περιποίηση δέρματος: Τι να αναζητήσετε και τι να προσέξετε

Ως νέοι γονείς, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποια προϊόντα περιποίησης του δέρματος είναι καλά ή κακά, σωστά ή λάθος για το μωρό μας. Ως γονείς και εμείς οι ίδιοι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη σημασία της καλής φροντίδας του δέρματος του μωρού μας για την αποφυγή πιθανών καταστάσεων του δέρματος, όπως αλλεργίες ή εξανθήματα από πάνες. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας σχετικά με το τι να αναζητήσετε και τι να προσέξετε όταν αγοράζετε προϊόντα περιποίησης δέρματος για το παιδί σας.

Περιποίηση δέρματος: Τι να αναζητήσετε και τι να προσέξετε

Όταν αναζητάτε προϊόντα για την περιποίηση δέρματος του παιδιού σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ήπια προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για το ευαίσθητο δέρμα του. Το δέρμα του μωρού διαφέρει από το δέρμα των ενηλίκων καθώς έχει διαφορετικό επίπεδο pH. ‘Όταν το μωρό σας είναι νεογέννητο, το δέρμα είναι λεπτότερο, λίγο πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και χρειάζεται περισσότερη υγρασία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να φροντίζετε το δέρμα του μωρού σας και ποια προϊόντα μπορούν να το βοηθήσουν.

Δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί σας μια φυσική αρχή στη ζωή του επιλέγοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα περιποίησης δέρματος από φυσικά συστατικά και με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά. Γενικά κοιτάξτε την λίστα των συστατικών για να διαπιστώσετε τι υπάρχει μέσα στο προϊόν. Όσο ψηλότερα βρίσκεται ένα συστατικό στην λίστα, τόσο περισσότερο υπάρχει μέσα στο προϊόν και μία μεγάλη λίστα συστατικών δεν σημαίνει απαραίτητα πως το προϊόν είναι ποιοτικότερο. Πάντα να ψάχνετε για φυσικά προϊόντα φιλικά προς το δέρμα χωρίς άρωμα και χρώμα, καθώς αυτά τα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργίες και αυτά τα συστατικά δεν είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά το προϊόν.

Αφήστε τις πιστοποιήσεις να μιλήσουν

Ορισμένες μάρκες εμπορεύονται τα προϊόντα τους ως φιλικά προς το μωρό, αλλά ενδέχεται να περιέχουν άρωμα ή άλλα μη ασφαλή συστατικά. Επομένως, ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους δείκτες που πρέπει να αναζητήσετε κατά την αγορά προϊόντων φροντίδας δέρματος για το μωρό σας είναι τα συστατικά καθώς και οι πιστοποιήσεις των προϊόντων. Όλα τα συστατικά μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό του δέρματος, ωστόσο, εάν αγοράσετε ένα πιστοποιημένο προϊόν με σκοπό την φροντίδα δέρματος από επίσημους οργανισμούς πιστοποίησης, να είστε σίγουροι ότι ο οργανισμός πίσω από το σήμα του έχει πραγματοποιήσει αξιόπιστη αξιολόγηση των συστατικών και του προϊόντος. Ελάχιστα συστατικά μπορούν να εγκριθούν από οργανισμούς όπως το Asthma Allergy Nordic, το Nordic Swan Ecolabel και το ECOCERT Cosmos. Για παράδειγμα, ένα προϊόν δεν μπορεί να εγκριθεί από το Asthma Allergy Nordic εάν περιέχει άρωμα και χρώμα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από τις σημαντικές επίσημες πιστοποιήσεις που πρέπει να αναζητήσουμε όταν ψωνίζουμε προϊόντα που  χρησιμεύουν στην ασφαλή φροντίδα δέρματος του μωρού μας.

Asthma Allergy Nordic

Το σήμα Asthma Allergy Nordic είναι ένα από τα πιο σημαντικά σήματα που πρέπει να αναζητήσετε σε προϊόντα φροντίδας μωρών. Ο συγκεκριμένος οργανισμός προσφέρει πιστοποίηση σε προϊόντα που έχουν ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσουν κάποια αλλεργία. Τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με το Asthma Allergy Nordic δεν περιέχουν άρωμα, και κάθε συστατικό εξετάζεται προσεκτικά από ειδικούς επιστήμονες. Αυτό το σύμβολο διευκολύνει τα άτομα με δερματικές αλλεργίες, άσθμα ή άλλη αναπνευστική δυσχέρεια, να βρουν προϊόντα τα οποία τους βοηθούν και κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη και καλύτερη. Το συγκεκριμένο σήμα εγγυάται ότι:

 • το προϊόν ενέχει ελάχιστο κίνδυνο πρόκλησης αλλεργίας στο δέρμα
 • το προϊόν δεν περιέχει άρωμα

ECOCERT Cosmos

Το ECOCERT Cosmos είναι παγκόσμιο πρότυπο για πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά. Το σήμα εγγυάται ότι τουλάχιστον το 95% των συστατικών του προϊόντος είναι φυσικά, ότι όλη η διαδικασία παραγωγής ελέγχεται προσεκτικά και ότι η συσκευασία αποτελείται από βιοαποικοδομήσιμα ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Η πιστοποιημένη βιολογική πιστοποίηση ECOCERT cosmos σε ένα προϊόν εγγυάται:

 • ότι τουλάχιστον το 10% των συνολικών συστατικών είναι οργανικά
 • ότι το προϊόν έχει παραχθεί μέσω μεθόδων κατασκευής που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία
 • την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων
 • ότι το προϊόν δεν περιέχει πετροχημικά συστατικά όπως parabens, άρωμα και χρώμα (εκτός από εγκεκριμένα συντηρητικά)
 • ότι το προϊόν δεν περιλαμβάνει συστατικά GMO (Genetically Modified Organism- γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς)

Το οικολογικό σήμα Nordic Swan Ecolabel

Το Nordic Swan Ecolabel είναι ένα άλλα σημαντικό σήμα που πρέπει να αναζητήσετε. Το Nordic Swan Ecolabel, είναι το επίσημο περιβαλλοντικό σήμα της Σκανδιναβίας. Τα προϊόντα με το Nordic Swan Ecolabel πληρούν αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις όσον αφορά την παραγωγή, χρήση, τεκμηρίωση και ασφάλεια πρώτων υλών. Το λογότυπο Nordic Swan Ecolabel εγγυάται ότι:

 • κανένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο ουσιών της Ε.Ε για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα
 • το προϊόν δεν περιέχει μικροπλαστικά
 • το προϊόν δεν περιέχει άρωμα (ειδικά για παιδικά προϊόντα)
 • το προϊόν δεν περιέχει ουσίες ταξινομημένες ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την αναπαραγωγή ή να είναι αλλεργιογόνες
 • Τα προϊόντα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν ελάχιστες επιπτώσεις σε αυτό

Δερματολογικά ελεγμένα

Ο δερματολογικός έλεγχος γίνεται για να δούμε πώς ένα προϊόν επηρεάζει το δέρμα. Στη Bambo Nature, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τον δερματολογικό μας έλεγχο και το σήμα του δερματολογικού μας ελέγχου εγγυάται ότι τα προϊόντα μας έχουν δοκιμαστεί για ενδεχόμενους ερεθισμούς του δέρματος, από ανεξάρτητο εργαστήριο. Ο έλεγχος γίνεται σε τουλάχιστον 50 άτομα με διαφορετικούς τύπους δέρματος. Ένα δείγμα κάθε προϊόντος τοποθετείται σε μια μικρή περιοχή του δέρματος για 48 ώρες και στη συνέχεια το δέρμα τίθεται υπό παρακολούθηση. Ο έλεγχος γίνεται με την βοήθεια δερματολόγου και αποδεικνύει ότι τα προϊόντα μας είναι ελεγμένα, ασφαλή για το μωρό σας και ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα ποιότητας που έχουμε θεσπίσει.

Ποια συστατικά πρέπει να προσέχετε στη φροντίδα του μωρού και γιατί;

Στα παραπάνω, έχουμε αναφέρει μερικά από τα πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε κατά την αγορά προϊόντων φροντίδας δέρματος για το μωρό σας, αλλά ποια συστατικά είναι καλύτερα να αποφύγετε; Εάν δεν είστε ειδικός στη φροντίδα του δέρματος, είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποια συστατικά είναι καλά και ποια είναι κακά.

SLS και SLES (θειικές ενώσεις)

Τα SLS και SLES είναι δύο είδη θειικών ενώσεων που συχνά προστίθενται ως απορρυπαντικό καθαρισμού στο σαμπουάν καθώς βοηθούν στο ξέπλυμα των μαλλιών. Ωστόσο, ένα από τα μειονεκτήματα με αυτούς τους τύπους θειικών ενώσεων είναι ότι μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα του μωρού μας, μπορεί να το ερεθίσουν και να προκαλέσουν κνησμό. Τα SLS και SLES είναι επίσης τα συστατικά που δημιουργούν τον αφρό και τις φυσαλίδες. Τα παιδιά πιστεύουν ότι ο αφρός και οι φυσαλίδες είναι διασκεδαστικά – και εμείς ως γονείς μπορεί να αισθανόμαστε ότι το παιδί μας είναι καθαρότερο, όταν το πλένουμε με ένα σαμπουάν που αφρίζει. Ωστόσο, μια μεγάλη ποσότητα αφρού και φυσαλίδων δεν θα κάνει το παιδί σας πιο καθαρό. Επιπλέον, οι θειικές ενώσεις μπορούν ενοχλήσουν τα μάτια του μωρού μας. Ποιοι δεν έχουν δοκιμάσει να συζητήσουν και να κάνουν διάλογο με το παιδί τους για να τα πείσουν ότι πρέπει να πλένουν τα μαλλιά τους. Αυτό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα της χρήσης προϊόντων χωρίς θειικές ενώσεις όπως το σαμπουάν & αφροντούς Bambo Nature. Επιλέξαμε να αφήσουμε εκτός το SLS και το SLES, γεγονός που σημαίνει ότι το σαμπουάν μας δεν ενοχλεί τα μάτια του μωρού.

Άρωμα, αρωματικές ουσίες και χρώμα

Σημαντικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε στα προϊόντα περιποίησης μωρών είναι το άρωμα, οι αρωματικές ουσίες και το χρώμα. Το άρωμα είναι – είτε εκχυλίζεται φυσικά είτε συνθετικά – μια περιττή προσθήκη σε ένα προϊόν που αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης. Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα. Το άρωμα και το χρώμα δεν έχουν καμία χρησιμότητα για την επίδραση του προϊόντος στο δέρμα και τα προϊόντα περιποίησης δέρματος για παιδιά που περιέχουν άρωμα δεν μπορούν ποτέ να εγκριθούν από οργανισμούς όπως το Asthma Allergy Nordic ή το Nordic Swan Ecolabel. Στη Bambo Nature είμαστε υπερήφανοι που έχουμε πιστοποιήσει τη σειρά φροντίδας δέρματος με αυτά τα δύο σήματα και η δέσμευσή μας για εσάς είναι να χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ συστατικά που είναι απαραίτητα για το σωστό αποτέλεσμα του προϊόντος. Όλα τα υπόλοιπα συστατικά τα έχουμε αφήσει εκτός! Προσωπικά, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη μυρωδιά του μωρού, οπότε γιατί να την καλύψετε με άρωμα;

Συμβουλή: Όταν ψωνίζετε προϊόντα για την περιποίηση δέρματος αναζητήστε προϊόντα που λένε: «χωρίς άρωμα», ή «χωρίς αρωματικές ουσίες»

Συντηρητικά – θετικά ή αρνητικά;

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι όλα τα συντηρητικά είναι κακά, αλλά αυτό είναι μια παρεξήγηση. Ναι, πολλά συντηρητικά είναι κακά και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για παιδιά, ωστόσο, ορισμένα συντηρητικά είναι απαραίτητα. Γιατί; Διότι, ορισμένα συντηρητικά διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος και διασφαλίζουν ότι το προϊόν μπορεί να ανοίξει ξανά αρκετές φορές χωρίς να χάσει την επίδρασή του. Προστατεύουν επίσης από την είσοδο βακτηρίων και μυκήτων μέσα στο προϊόν όταν το χρησιμοποιείται. Υπάρχουν πολύ λίγα συντηρητικά που μπορούν να εγκριθούν τόσο από το Nordic Swan Ecolabel, Asthma Allergy Nordic όσο και από το ECOCERT Cosmos, οπότε αν επιλέξετε προϊόντα με αυτές τις πιστοποιήσεις, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι περιέχουν μόνο συντηρητικά που είναι απολύτως απαραίτητα και δεν είναι επιβλαβή για την υγεία του παιδιού σας ή την φύση.

Στη Bambo Nature είμαστε περήφανοι που η σειρά φροντίδας δέρματος είναι πιστοποιημένη με πολλά οικολογικά και φιλικά προς το δέρμα σήματα. Χρησιμοποιούμε μόνο συστατικά που είναι απαραίτητα για το αποτέλεσμα του προϊόντος. Όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε αφήσει εκτός! Δείτε περισσότερα για τα συστατικά ή τις πιστοποιήσεις μας.