Τα καλύτερα tips μας για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Είμαστε όλοι έτοιμοι για λίγη διασκέδαση στον ήλιο, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε να παραμένουμε ασφαλείς και να προστατεύουμε το δέρμα μας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Εδώ θα βρείτε τον οδηγό μας για την προστασία από τον ήλιο, για εσάς και το μωρό σας.

Τα καλύτερα tips μας για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Χρησιμοποιήστε σκίαστρο στo καρότσι

Τα μικρά μωρά κάτω των 6 μηνών πρέπει να μένουν στη σκιά και να μην εκτίθενται καθόλου στο άμεσο ηλιακό φως, επειδή το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και δεν περιέχει ακόμη αρκετή μελανίνη. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά και στα μάτια το χρώμα τους και παρέχει κάποια φυσική προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.  

Τα μεγαλύτερα μωρά θα πρέπει επίσης να μένουν μακριά από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Έτσι, η τοποθέτηση ενός σκίαστρου, όποιου είδους, σε καρότσια είναι γενικά μια πολύ καλή ιδέα για την προστασία του δέρματος του μωρού σας από τον ήλιο. Αλλά μην τοποθετήσετε απλά ένα κομμάτι ύφασμα στο καρότσι, αυτό μπορεί να δώσει τη σκιά που θέλετε στο μωρό σας, αλλά μπορεί επίσης να ανεβάσει και τη θερμοκρασία μέσα στο καρότσι, καθώς μπορεί να εμποδίσει τον αερισμό του.

Bambo-Nature-Sunscreen-Advice-info-graphic

Φοράτε αντηλιακό, και τις συννεφιασμένες μέρες και στη σκιά 

Γνωρίζατε ότι οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και τα υφάσματα; Έτσι, ακόμα κι αν έχει συννεφιά ή κάθεστε στη σκιά κάτω από μια ομπρέλα, πρέπει να φοράτε αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις ακτίνες UV. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα παιδιά.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέχετε είναι ο δείκτης UV. μπορείτε συνήθως να βρείτε έναν ημερήσιο δείκτη UV, ο οποίος υπολογίζει την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας UV που φτάνει στη γη στην τοποθεσία σας. Κάθε φορά που ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πάνω από 3, συνιστάται η χρήση αντηλιακού – επίσης τις συννεφιασμένες μέρες και στη σκιά.

Εφαρμόστε αντηλιακό 15 λεπτά πριν βγείτε έξω – και επαναλάβετε ανά 2 ώρες

Για να έχετε την καλύτερη προστασία από το αντηλιακό σας, θα πρέπει να το εφαρμόσετε 15 λεπτά πριν βγείτε έξω. Με αυτόν τον τρόπο, το αντηλιακό μπορεί να απορροφηθεί στο δέρμα πριν εκτεθεί σε εξωτερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να είναι ο ιδρώτας, το μπάνιο, το τρίψιμο με πετσέτα και τα ρούχα και γενικά η δραστηριότητα.

Και είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού. Ο ευκολότερος τρόπος να θυμάστε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού είναι ο εξής: 1 χούφτα για 1 σώμα. Έτσι, μια χούφτα ενήλικα για ένα ενήλικο σώμα, και το ίδιο ισχύει για τα παιδιά. Για να διατηρήσετε την προστασία SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητη η εκ νέου εφαρμογή. Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να εφαρμόζετε ξανά ανά 2 ώρες, αλλά θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τον τύπο του δέρματός σας, την ώρα της ημέρας και εάν το δέρμα εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως ή στη σκιά.

Βρείτε σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός μεταξύ 11 π.μ.-3 μ.μ.

Κοντά στο μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι στο ψηλότερο σημείο στον ουρανό, ο δείκτης UV είναι επίσης στο αποκορύφωμά του. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες UV του ήλιου έχουν μικρότερη απόσταση για να διανύσουν την ατμόσφαιρα της Γης από ό,τι το πρωί και το απόγευμα. Θα πρέπει ακόμα να φοράτε αντηλιακό, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τις ομπρέλες και τα δέντρα, αλλά η παραμονή στη σκιά γύρω στο μεσημέρι εξακολουθεί να προσφέρει κάποια προστασία από το ηλιακό έγκαυμα και τη θερμοπληξία. Οπότε, χαλαρώστε και απολαύστε λίγη μεσημεριανή σιέστα στη σκιά!

Θυμηθείτε να εφαρμόσετε ξανά μετά το κολύμπι και την εφίδρωση

Μην ξεγελιέστε και νομίζετε ότι ένα αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό είναι αρκετά ισχυρό για να διαρκέσει όλη την ημέρα χωρίς να χρειάζεται να το εφαρμόσετε ξανά. Με το αδιάβροχο αντηλιακό το παιδί σας μπορεί να παίξει στη θάλασσα ή στην πισίνα για 40 λεπτά χωρίς να φθείρεται η προστασία, αλλά μετά από 40 λεπτά η προστασία μειώνεται περίπου στο 50%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επανεφαρμογή είναι το κλειδί.

Είναι επίσης καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό εάν κάνετε πεζοπορία, περιηγείστε στα αξιοθέατα ή κάνετε αθλήματα στον ήλιο, αλλά να θυμάστε ότι η εφίδρωση μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα του ανθεκτικού στο νερό αντηλιακού.

family-playing-in-sand

Φορέστε καπέλο και καλύψτε το εκτεθειμένο δέρμα με ρούχα  

Θα το ξαναπούμε: οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν το ύφασμα, επομένως πρέπει να φοράτε πάντα αντηλιακό. Ωστόσο, το να φοράτε καπέλο και να καλύπτετε το εκτεθειμένο δέρμα με ρούχα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε εσάς και ειδικά το μωρό σας, ακόμα καλύτερα.  

Επιλέξτε υφάσματα με πυκνή πλέξη από φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι ή η βισκόζη, τα οποία θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το μωρό σας και εσάς δροσερούς και προστατευμένους. Όσον αφορά τα καπέλα, για άλλη μια φορά προτιμήστε κάτι με πυκνή πλέξη με φαρδύ γείσο – αποφύγετε τα ψάθινα καπέλα με μεγάλες τρύπες που θα αφήνουν τον ήλιο να περάσει. Για τα μωρά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγετε καπέλα με φαρδύ γείσο για να προστατεύουν τα μάτια τους και το λεπτό δέρμα στο λαιμό και τα αυτιά τους. Pro tip: εάν το μωρό σας δεν συμφωνεί ότι τα καπέλα είναι απαραίτητα, η εύρεση ενός καπέλου με λουράκι είναι πιθανώς η λύση. 

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα και θερμοπληξία, που μερικές φορές αποκαλείται και ηλίαση, και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να το λάβετε ελαφρά τη καρδία. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη θερμοπληξία, καθώς δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι ενήλικες. Το να φοράτε ένα καπέλο για να μπλοκάρετε τις ακτίνες UV του ήλιου από την κορυφή του κεφαλιού σας μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στην πρόληψη της θερμοπληξίας, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. 

Για να μην αναφέρουμε πως χωρίς καπέλο, μπορεί πραγματικά να καείτε από τον ήλιο στο τριχωτό της κεφαλής σας – ναι, πραγματικά! 

Αυτές ήταν οι αγαπημένες μας συμβουλές για την προστασία από τον ήλιο για ένα καλοκαίρι χωρίς ανησυχίες. Εφαρμόστε ξανά και ξανά το αντηλιακό σας, μείνετε προστατευμένοι και το πιο σημαντικό – βγείτε έξω και απολαύστε! 

αντηλιακά Bambo Nature