Τι είναι το βρέξιμο του κρεβατιού και πώς αντιμετωπίζεται;

Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να ξυπνά σε βρεγμένο κρεβάτι. Ωστόσο, το βρέξιμο του κρεβατιού είναι ένα φυσιολογικό σενάριο για πολλές οικογένειες παγκοσμίως. Ως γονείς, θέλουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να απαλλαγεί από την πάνα το συντομότερο δυνατό, αλλά όταν αυτό διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε απόγνωση και απογοήτευση.

Τι είναι το βρέξιμο του κρεβατιού και πώς αντιμετωπίζεται;

Νυχτερινή ενούρηση

Η πλειοψηφία των παιδιών είναι σε θέση να ελέγχει την ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας έως την ηλικία των 3 ετών, αλλά συχνά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αποκτήσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν το παιδί σας είναι άνω των 5 ετών και βρέχει το κρεβάτι του τη νύχτα, οι γιατροί το αποκαλούν νυκτερινή ενούρηση. Νυκτερινή ενούρηση σημαίνει «ακούσια νυκτερινή ούρηση» επίσης γνωστή ως βρέξιμο του κρεβατιού. Το βρέξιμο του κρεβατιού είναι μια πολύ κοινή πάθηση που επηρεάζει τα παιδιά παγκοσμίως.

Το βρέξιμο του κρεβατιού μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Τα παιδιά στην πρωτοβάθμια κατηγορία δεν ήταν ποτέ στεγνά τη νύχτα, ενώ τα παιδιά στη δευτεροβάθμια κατηγορία παρουσιάζουν ακούσια ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συχνά, το παιδί ήταν στεγνό για περισσότερο από 6 μήνες και μετά ξαφνικά αρχίζει να βρέχει ξανά το κρεβάτι.

Αιτίες βρεξίματος του κρεβατιού

Η ικανότητα ελέγχου της ουροδόχου κύστης ποικίλλει από παιδί σε παιδί, αλλά εάν το παιδί σας είναι άνω των 5 ετών και εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του την νύχτα, αυτό σημαίνει πιθανώς ότι δεν έχει αναπτύξει ακόμη τις απαραίτητες δεξιότητες για να παραμείνει στεγνό τη νύχτα. Κανονικά, η ορμόνη ADH λέει στους νεφρούς ότι η παραγωγή ούρων πρέπει να επιβραδύνεται την νύχτα. Μερικά παιδιά δεν παράγουν αρκετή ποσότητα αυτής της ορμόνης, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεφρά τους συνεχίζουν να παράγουν ούρα με τον ίδιο ρυθμό όπως και κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για το βρέξιμο του κρεβατιού τους. Όταν το παιδί σας μεγαλώσει, σταδιακά θα παράγει περισσότερη από αυτήν την ορμόνη, προκαλώντας λιγότερο συχνό βρέξιμο του κρεβατιού του και τελικά θα σταματήσει εντελώς. Το βρέξιμο του κρεβατιού μπορεί επίσης να προκληθεί από ψυχοκοινωνικό στρες ή να έχει σωματικές αιτίες όπως μεταβολική διαταραχή όπως ο διαβήτης, εξωτερική πίεση στην ουροδόχο κύστη που προκαλείται από δυσκοιλιότητα ή λοίμωξη του ουροποιητικού.

Ανεξάρτητα από την αιτία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του τρόπο και ρυθμό. Να είστε υπομονετικοί, υποστηρικτικοί και βοηθήστε το παιδί σας να παραμείνει στεγνό και άνετο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς αντιμετωπίζεται το βρέξιμο του κρεβατιού;

Η πλειοψηφία των παιδιών θα ξεπεράσει το βρέξιμο του κρεβατιού χωρίς να χρειαστεί ποτέ καμία θεραπεία. Ως γονείς, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε αν το βρέξιμο του κρεβατιού του παιδιού σας, είναι κάτι που θα περάσει από μόνο του ή εάν απαιτείται θεραπεία. Η μέθοδος θεραπείας εξαρτάται πάντα από την υποκείμενη αιτία του βρεξίματος του κρεβατιού. Επομένως, είναι σημαντικό να εξεταστεί το παιδί σας από γιατρό, ο οποίος, μαζί με εσάς, θα αποφασίσει εάν και ποια θεραπεία θα είναι η καλύτερη επιλογή για το παιδί σας. Σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να μην είναι καθόλου απαραίτητη.

Μέθοδοι θεραπείας

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι θεραπείας του βρεξίματος του κρεβατιού είναι η αφύπνιση (bedwetting alarm) ή η ιατρική περίθαλψη. Η αφύπνιση είναι ένα ειδικό είδος συναγερμού που ξυπνά αμέσως το παιδί σας όταν βρέχει το κρεβάτι. Όταν ο ύπνος του παιδιού σας διακόπτεται, ο εγκέφαλός του αναγκάζεται να ελέγξει την ουροδόχο κύστη και έτσι να αποτρέψει περαιτέρω ατυχήματα. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά μόνο εάν το παιδί σας είναι έτοιμο και παρακινημένο να δοκιμάσει την συσκευή συναγερμού (bedwetting alarm).

Η άλλη επιλογή θεραπείας είναι ο γιατρός σας να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που ονομάζεται desmopressin acetate (DDAVP). Το DDAVP παράγεται από την ορμόνη «βαζοπρεσσίνη» και δρα μειώνοντας τον όγκο των ούρων τη νύχτα. Ένα χάπι με DDAVP χορηγείται μία ώρα πριν από τον ύπνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Πότε πρέπει να αναλάβετε δράση;

Η θεραπεία ξεκινά συνήθως πριν το παιδί σας ξεκινήσει το σχολείο. Γύρω σε αυτήν την ηλικία, το παιδί σας είναι συνήθως μεγάλο και έχει αρκετά κίνητρα για να έχει επιτυχία η θεραπεία. Θα παρατηρήσετε γρήγορα εάν η θεραπεία λειτουργεί, καθώς η αυτοεκτίμηση και η ευεξία του παιδιού σας θα αυξηθούν σημαντικά.

Σας συμβουλεύουμε πάντα να επικοινωνείτε με τον οικογενειακό σας γιατρό εάν το παιδί σας βρέξει το κρεβάτι τη νύχτα. Ο γιατρός θα διαγνώσει το παιδί σας και θα σας μιλήσει για τις διάφορες αιτίες και τις δυνατότητες θεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτό το ιστολόγιο ή δείτε τα Bambo Dreamy βρακάκια νύχτας για άνετες και στεγνές νύχτες.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι του γιατί το παιδί σας βρέχει το κρεβάτι του την νύχτα. Η πλειοψηφία των παιδιών που αντιμετωπίζουν βρέξιμο του κρεβατιού μπορούν εύκολα να παραμείνουν στεγνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυσκολεύονται να μείνουν στεγνά την νύχτα. Αυτό εξηγείται συχνά από μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Όταν κοιμούνται, ο εγκέφαλός τους δυσκολεύεται να δηλώσει ότι η κύστη τους είναι γεμάτη και ότι είναι καιρός να ξυπνήσει για να πάει στο μπάνιο, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, το παιδί σας θα αναπτύξει αυτήν την ικανότητα μεγαλώνοντας.

Ναι, με τον καιρό το παιδί σας πιθανότατα θα ξεπεράσει το βρέξιμο του κρεβατιού. Περίπου το 100% όλων των παιδιών ενός έτους βρέχουν το κρεβάτι τους. Μέχρι να γίνουν πέντε ετών, αυτός ο αριθμός μειώνεται σε περίπου 15-25% και αυτός ο αριθμός μειώνεται κατά 15% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Μέχρι την εφηβεία, μόνο περίπου το 1% των παιδιών θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βρέξιμο του κρεβατιού τους.

Η πλειονότητα των παιδιών που βρέχουν το κρεβάτι τους, είναι υγιή. Ωστόσο, το παιδί σας θα πρέπει να εξεταστεί από τον οικογενειακό σας γιατρό για να καθορίσει εάν το βρέξιμο του κρεβατιού μπορεί να έχει προκληθεί από ιατρικό πρόβλημα. Ο γιατρός σας θα σας υποβάλει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και τις συνήθειες κατανάλωσης υγρών. Θα πραγματοποιηθεί φυσική εξέταση, καθώς και εξέταση ούρων για έλεγχο λοίμωξης ή διαβήτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Ο οικογενειακός σας γιατρός θα αποφασίσει ποιες εξετάσεις, εάν κάποιες, χρειάζονται αφού μιλήσει μαζί σας και αφού εξετάσει το παιδί σας. Οι καταστάσεις που μπορεί να χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις περιλαμβάνουν συνδυασμένο βρέξιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη), δυσκοιλιότητα ή/ και ατυχήματα του εντέρου, δυσκολίες με τη ροή των ούρων, πρόσφατο νευρολογικό τραυματισμό ή παρόμοια.

Ναι, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές στα παιδιά. Μέχρι την ηλικία των επτά, εκτιμάται ότι το 8% των κοριτσιών και το 2% των αγοριών θα έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης. Μέσα σε ένα χρόνο, το 12-30% αυτών των παιδιών θα αντιμετωπίσουν δεύτερο επεισόδιο ουρολοίμωξης.

Η χρήση βρακιών νύχτας δεν θα καθυστερήσει την ικανότητα του παιδιού σας να ελέγχει την ουροδόχο κύστη του. Τα βρακάκια νυκτός μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το άγχος γύρω από το βρέξιμο του κρεβατιού, τόσο εσάς όσο και το παιδί σας. Τα βρακάκια νυκτός μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των βρεγμένων ρούχων και τα κλινοσκεπασμάτων τη νύχτα και να προσφέρουν στο παιδί σας έναν ασφαλή και άνετο ύπνο. Όταν το παιδί σας  θα είναι έτοιμο, τα βρακάκια νυκτός δεν θα είναι του πλέον απαραίτητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, διαρροές συμβαίνουν όταν οι πάνες δεν ταιριάζουν σωστά στο παιδί σας. Μπορεί είτε να έχουν τοποθετηθεί λάθος (δείτε το κείμενο «ΠΙΣΩ» στα βρακάκια νύχτας) είναι να είναι πολύ μικρές ή μεγάλες. Εάν το βρακάκι έχει τοποθετηθεί σωστά, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε διαρροές, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος.

Οι επισκέψεις του παιδιού σας στο μπάνιο πρέπει να είναι χαλαρές και είναι σημαντικό να μην βιαστεί το παιδί σας. Εάν το παιδί σας είναι πολύ βιαστικό, η ουροδόχος κύστη μπορεί να μην αδειάσει σωστά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Μερικά παιδιά τείνουν να καθυστερούν τις επισκέψεις στο μπάνιο τους επειδή “δεν έχουν το χρόνο” να πάνε στην τουαλέτα. Κατά κανόνα, το παιδί σας πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα κάθε 2-3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν το παιδί σας πάσχει από διάρροια, ο κίνδυνος προσβολής από ουρολοίμωξη είναι υψηλότερος, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί η περιοχή του ορθού καθαρή. Τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της ουρήθρας και στη συνέχεια να προκαλέσουν λοίμωξη. Πρέπει να γνωρίζετε πώς σκουπίζονται ειδικά τα κορίτσια. Τα κορίτσια έχουν μια μικρή ουρήθρα και πρέπει να σκουπίζονται από μπρος και προς το πίσω μέρος μετά την ούρηση.

Η διατροφή είναι επίσης σημαντική. Συνιστάται το παιδί σας να τρώει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, για να αποφύγει τη δυσκοιλιότητα, καθώς η δυσκοιλιότητα μπορεί να δυσκολέψει τα παιδιά να αδειάσουν εντελώς την κύστη τους. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει άφθονο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά στο ξέπλυμα της ουροδόχου κύστης.

Εάν πηγαίνετε για κολύμπι, πάντα να γίνεται αλλαγή με στεγνά ρούχα αμέσως. Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρό και ζεστό περιβάλλον.