Σωστό ή λάθος σχετικά με το βρέξιμο του κρεβατιού

Για πολλές οικογένειες σε όλο τον κόσμο, το βρέξιμο του κρεβατιού είναι ταμπού. Αλλά για χάρη του παιδιού σας, σας ενθαρρύνουμε να μιλήσετε ανοιχτά και ελεύθερα για το θέμα. Κανένα παιδί δεν βρέχει το κρεβάτι του κατά λάθος. Για τα περισσότερα παιδιά, αυτή η φάση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους και κάτι που απλά δεν μπορούν να ελέγξουν. Ακόμα το βρέξιμο του κρεβατιού συνδέεται με πολλούς διαφορετικούς μύθους. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά και ας δούμε αν μπορούμε να απομυθοποιήσουμε μερικούς από αυτούς.

Mom and children reading book

Τα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα επειδή κοιμούνται βαριά.

Λάθος: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να δείχνει ότι τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους κοιμούνται ασυνήθιστα βαριά. Μελέτες έχουν συγκρίνει δύο ομάδες παιδιών. Μια ομάδα που βίωσε το βρέξιμο του κρεβατιού και μια άλλη ομάδα χωρίς προβλήματα βρεξίματος. Οι μελέτες δεν έδειξαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων και κανένα από τα παιδιά δεν ξύπνησε όταν γέμισε η κύστη τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το βρέξιμο του κρεβατιού είναι κληρονομικό

Σωστό: Το βρέξιμο του κρεβατιού είναι κληρονομικό, οπότε αν βρέχατε το κρεβάτι σας κατά τη διάρκεια της παιδικής σας ηλικίας, το παιδί σας έχει 5-7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επίσης να το βιώσει.

Τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι πρέπει να έχουν ψυχολογικά προβλήματα

Λάθος: Τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους δεν διαφέρουν ψυχολογικά από τα άλλα παιδιά. Οι αιτίες του βρεξίματος του κρεβατιού μπορεί να είναι πολλές, αλλά το πρόβλημα συχνά εξαφανίζεται με την ηλικία ή μόλις το παιδί το λάβει τη σωστή θεραπεία.

Τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους φαίνεται ότι δεν νοιάζονται και το κάνουν σκόπιμα

Λάθος: Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να ξυπνά σε ένα κρεβάτι εμποτισμένο με ούρα και κανένα παιδί δεν βρέχει το κρεβάτι του επιτήδες. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές υποκείμενες αιτίες για το βρέξιμο του κρεβατιού. Αυτές  θα πρέπει να ταυτοποιηθούν, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να απολαύσει έναν άνετο και ασφαλή ύπνο.

Σχεδόν όλα τα παιδιά θα ξεπεράσουν το βρέξιμο του κρεβατιού

Σωστό: Το 90% όλων των παιδιών θα ξεπεράσουν το βρέξιμο του κρεβατιού μέχρι να γίνουν 7. Και μην πανικοβληθείτε εάν το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Μόνο το 1-2%, περίπου, των παιδιών όταν μπει στην εφηβεία βρέχει ακόμα το κρεβάτι τους.

Τα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι λόγω κακής ανατροφής

Λάθος: Παρόλο που το βρέξιμο του κρεβατιού μπορεί να είναι απογοητευτικό, κανείς δεν φταίει. Κανένα παιδί ούτε οι γονείς του δεν πρέπει ποτέ να αισθάνονται ένοχοι για το βρέξιμο του κρεβατιού.

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν βρακάκια/ πάνα νυκτός, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ελέγξουν την ούρηση τη νύχτα

Λάθος: Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό. Εάν το βρακάκι νυκτός είναι στεγνό για κάποιες νύχτες στη σειρά, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιμηθεί χωρίς αυτό. Τα βρακάκια νυκτός προορίζονται μόνο ως προστατευτικό προϊόν, έως ότου το παιδί μπορεί να ελέγξει μόνο του τη νυχτερινή ούρηση.

Μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή του παιδιού μου το βρέξιμο του κρεβατιού;

Αλήθεια: Εάν το παιδί σας δεν καταναλώνει αρκετά ροφήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν τρώει αρκετές φυτικές ίνες, μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βρεξίματος του κρεβατιού.

Γνωρίζατε πως

  • Το βρέξιμο του κρεβατιού είναι φυσιολογικό και επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 1-2 παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα κατά το πρώτο έτος του δημοτικού.
  • Τα περισσότερα παιδιά θα μπορούν να ελέγχουν την ουροδόχο κύστη τους τη νύχτα όταν είναι μεταξύ 3-5 ετών. Περίπου το 25% των 4χρονων παιδιών βρέχουν συχνά το κρεβάτι τους τη νύχτα.
  • Το 20% των παιδιών 5 ετών βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα.
  • Το 10% όλων των 7χρονων παιδιών βρέχει το κρεβάτι περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα.
  • Το 70% όλων των παιδιών ξεπερνούν το βρέξιμο του κρεβατιού πριν γίνουν 7 ετών. Το 90% των παιδιών ηλικίας 7 ετών μπορούν να ελέγξουν την ουροδόχο κύστη τους τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Περισσότερα αγόρια αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βρέξιμο του κρεβατιού σε σχέση με τα κορίτσια.