Πώς να αντιμετωπίσετε το βρέξιμο του κρεβατιού του παιδιού σας

Το 25% των παιδιών παγκοσμίως βρέχουν το κρεβάτι τους. Είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους, αλλά μπορεί να είναι και μια δύσκολη στιγμή τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Λάβετε τις καλύτερες συμβουλές μας για το πώς να αντιμετωπίσετε το βρέξιμο του κρεβατιού, καθώς και μερικές συμβουλές και κόλπα για να υποστηρίξετε το παιδί σας σε αυτήν τη φάση.

Bambo-Dreamy_Sleeping_boy

Για πολλά παιδιά, το βρέξιμο του κρεβατιού τους συνδέεται με την ντροπή και το αίσθημα ότι είναι διαφορετικά και μόνα στον κόσμο. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, και σε σοβαρές περιπτώσεις, η έλλειψη θεραπείας και υποστήριξης μπορεί να έχει συνέπειες για την ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Εάν το βρέξιμο του κρεβατιού αποτελεί μέρος της οικογενειακής σας ζωής, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να υποστηρίζετε το παιδί σας και να παραμείνετε θετικοί. Να είστε υπομονετικοί και με κατανόηση και προσπαθήστε να μην υπερ- δραματικοποιήσετε το πρόβλημα. Μερικές φορές δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε, αλλά το να θυμώνεις με το παιδί σου ή να το τιμωρήσεις για το βρέξιμο του κρεβατιού του δεν είναι λύση. Αυτό θα κάνει ακόμη χειρότερο το πρόβλημα και θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο παιδί σας για να παραμείνει στεγνό.

Εάν είστε απογοητευμένοι σχετικά με αυτό το πρόβλημα, φανταστείτε πώς αισθάνεται το παιδί σας; Βοηθήστε το παιδί σας μιλώντας του ελεύθερα για το πρόβλημα, πείτε του το ότι το αγαπάτε και το υποστηρίζετε και ότι θα ξεπεράσετε αυτήν τη φάση μαζί. Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί σας ότι δεν είναι μόνο σε αυτό, και ότι δεν έβρεξε σκόπιμα το κρεβάτι του. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται λιγότερο άγχος και ανησυχία.

Μιλήστε στο παιδί σας

Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τους λόγους που κρύβονται πίσω από το βρέξιμο του κρεβατιού του. Εξηγήστε ότι και άλλα παιδιά το βιώνουν, και πείτε του ότι θα πάει καλύτερα, αλλά και ότι η κατάσταση είναι πέρα από τον έλεγχό του τώρα. Δοκιμάστε να βρείτε μερικά παιδικά βιβλία ή κινούμενα σχέδια στο διαδίκτυο που εξηγούν το βρέξιμο του κρεβατιού. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει τι συμβαίνει στο σώμα του και να αισθανθεί λιγότερο μόνο του με το πρόβλημα.

Η διατροφή του παιδιού σας είναι σημαντική

Οι αιτίες του βρεξίματος του κρεβατιού μπορεί μερικές φορές να σχετίζονται με τη διατροφή του παιδιού σας. Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή αιτία προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Εάν το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα, η πίεση στην ουροδόχο κύστη του αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βρέξιμο του κρεβατιού ή ακόμη και προβλήματα στον έλεγχο της ούρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν έχει καθημερινές κενώσεις ή εμφανίζει σημάδια δυσκοιλιότητας, δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών και ινών. Ο χυμός μήλου, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι όλες καλές επιλογές για να διευκολυνθεί η δυσκοιλιότητα και να ξαναρχίσει να λειτουργεί το σύστημα.

Πότε να αντιδράσω;

 • Εάν παρατηρήσετε συνεχή έντονη οσμή στα ούρα του παιδιού σας.
 • Εάν το παιδί σας πονάει ή παραπονιέται για αίσθημα καύσου όταν ουρεί.
 • Εάν το παιδί σας αρχίσει να βρέχει το παντελόνι του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Εάν το παιδί σας ουρεί συχνότερα από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
 • Εάν το παιδί σας αρχίσει ξαφνικά να είναι δυσκοίλιο ή δεν μπορεί να ελέγξει τις κενώσεις του.
 • Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει UTI (Urinary Tract Infection)- ουρολοίμωξη.
 • Εάν το παιδί σας είναι απογοητευμένο ή λυπημένο.
 • Εάν έχετε αμφιβολίες για το πώς να χειριστείτε την κατάσταση.
 • Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το εάν το παιδί σας χρειάζεται θεραπεία ή όχι.
 • Εάν ανησυχείτε, και νομίζετε ότι υπάρχει κάτι ασυνήθιστο.

Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε πάντα τον οικογενειακό σας γιατρό.

Ύπνος, ύπνος και περισσότερος ύπνος

Εάν το παιδί σας δεν πάρει αρκετό ύπνο μπορεί να είναι εκνευρισμένο, να έχει προβλήματα συγκέντρωσης, να αλλάξει την διάθεση του και να είναι λιγότερο πρόθυμο να μάθει νέα πράγματα. Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για όλους τους ανθρώπους. Μας επιτρέπει να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να είμαστε έτοιμοι για τη νέα μέρα που έρχεται. Ο πολύ σύντομος ύπνος μπορεί να είναι αγχωτικός για το παιδί σας και συνήθως οδηγεί σε περισσότερα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει τις καλύτερες συνθήκες για έναν καλό ύπνο.

Καλές συνήθειες ύπνου

Η καθιέρωση καλών συνηθειών για ύπνο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να χαλαρώσει πριν κοιμηθεί. Ακολουθούν μερικές καλές συμβουλές για τις συνήθειες του ύπνου:

 • Ένα χαλαρωτικό μπάνιο: Ένα ωραίο ζεστό μπάνιο μετά από μια κουραστική μέρα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει ήρεμο, χαλαρό και έτοιμο για έναν καλό ύπνο.
 • Αποφύγετε πάρα πολλά υγρά: Πάντα σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας είναι ενυδατωμένο και ότι οι ανάγκες του σε υγρά καλύπτονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πιει 1 ή 2 επιπλέον ποτήρια νερό το πρωί ή το μεσημέρι. Το βράδυ, το παιδί σας πρέπει να πίνει μόνο για να ξεδιψάσει. Προσπαθήστε να μην δώσετε στο παιδί σας τίποτα να πιει 1-2 ώρες πριν τον ύπνο.
 • Τουαλέτα πριν από τον ύπνο: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πηγαίνει στην τουαλέτα πριν από τον ύπνο για να αδειάσει η κύστη του. Κάντε αυτό το θέμα συνήθεια για το παιδί σας και για την ουροδόχο κύστη του παιδιού σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή του βρεξίματος του κρεβατιού.
 • Να είστε ανοιχτοί και θετικοί: Μιλήστε στο παιδί σας για τις σημερινές εμπειρίες με θετικό τρόπο με γέλιο και χαμόγελα, ώστε το παιδί σας πηγαίνοντας για ύπνο να αισθάνεται ασφαλές και χαρούμενο.
 • Μια ιστορία για ύπνο: Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο ή πείτε στο παιδί σας μια ιστορία πριν από τον ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ακόμη ισχυρότερο δέσιμο μεταξύ εσάς και του παιδιού σας.
 • Φυσική επαφή: Ένα μασάζ, μια μακρά αγκαλιά ή μια απλή παρουσία μπορεί να κάνει το παιδί σας να νιώσει ήρεμο, ασφαλές και χαλαρό πριν κοιμηθεί.
 • Να είστε προετοιμασμένοι: Βάζετε πάντα ένα επιπλέον ζευγάρι πιτζάμες και βρακάκι νύκτας στο δωμάτιο του παιδιού σας, για να είστε προετοιμασμένοι για ένα νυχτερινό ατύχημα.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε βρακάκια νύχτας

Δώστε στο παιδί σας έναν στεγνό, ασφαλή και άνετο νυχτερινό ύπνο χρησιμοποιώντας βρακάκια νυκτός ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους. Η χρήση των νυχτερινών βρακιών μπορεί να τα απαλλάξει από το άγχος και την νευρικότητα του βρεξίματος του κρεβατιού. Όταν συστήσετε στα παιδιά σας τα βρακάκια νυκτός, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ενεργά τη λέξη «βρακάκια νυκτός» αντί της λέξης «πάνα». Ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά θα συνδέουν τις πάνες με κάτι που φορούν μόνο τα μικρότερα παιδιά.

Διανυκτέρευση στο σπίτι φίλων

Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν την τάση να απομονώνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους. Ένα από τα τρομακτικά σενάρια μπορεί να είναι η διανυκτέρευση με φίλους ή με οικογένεια. Το να περάσει τη νύχτα στο σπίτι ενός φίλου δεν πρέπει να σχετίζεται με φόβο, ανασφάλεια και ανησυχίες. Ως εκ τούτου, έχουμε μια λίστα με μερικές καλές συμβουλές ώστε να γίνει η διανυκτέρευση η διασκεδαστική εμπειρία που πρέπει να είναι.

Συμβουλές και κόλπα για τον ύπνο στο σπίτι κάποιου άλλου:
 • Ανάλογα με το πόσο χρονών είναι το παιδί σας, ρωτήστε το εάν ο ενήλικος θα πρέπει να εμπλακεί στην κατάσταση του βρεξίματος του κρεβατιού. Με αυτόν τον τρόπο, ο ενήλικος δεν θα εκπλαγεί εάν το παιδί σας έχει ατύχημα και θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος να βοηθήσει το παιδί σας.
 • Μιλήστε με το παιδί σας για τον ύπνο σε άλλο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι είναι προετοιμασμένο, έτοιμο και θυμάται τις διάφορες ρουτίνες.
 • Φέρτε το παπλωματάκι του παιδιού σας και διδάξτε στο παιδί σας πώς να φοράει διακριτικά το βρακάκι κάτω από το παπλωματάκι (εάν είναι απαραίτητο).
 • Εξασκηθείτε με το παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται άνετα και ότι είναι σε θέση να φορά τα νυχτερινά βρακάκια γρήγορα και διακριτικά.
 • Συσκευάστε ένα υποσέντονο μίας χρήσης και μια σακούλα σκουπιδιών για τα χρησιμοποιημένα βρακάκια.
 • Φέρτε πιτζάμες (και ένα επιπλέον ζευγάρι για λόγους ασφαλείας) που μπορούν να φορεθούν πάνω από το βρακάκι νύχτας, για διακριτικότητα.
 • Υπενθυμίστε στο παιδί σας να πάει στο μπάνιο λίγο πριν τον ύπνο.
 • Απολαύστε τον ύπνο στο σπίτι κάποιου άλλου!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το βρέξιμο του κρεβατιού – δείτε το blog μας σχετικά με το σωστό ή το λάθος σχετικά με το βρέξιμο του κρεβατιού ή δείτε αυτά τα χρήσιμα βίντεο μαζί με το παιδί σας:

Τι είναι το βρέξιμο του κρεβατιού και πόσο συνηθισμένο είναι

 

Βίντεο με κινούμενα σχέδια σχετικά για το βρέξιμο του κρεβατιού για μεγαλύτερα παιδιά

 

Βίντεο με κινούμενα σχέδια σχετικά για το βρέξιμο του κρεβατιού για μικρότερα παιδιά