Τι είναι η Σκανδιναβική ανατροφή;
Ως Δανέζικη εταιρεία, γνωρίζουμε ότι ορισμένες πτυχές του σκανδιναβικού στυλ ανατροφής φαίνονται περίεργες για τους γονείς σε άλλες χώρες. Λοιπόν, ποια είναι ακριβώς η προέλευση και τα πιθανά οφέλη της σκανδιναβικής ανατροφής;
Αυτή η ανάρτηση είναι απλά μια γρήγορη ματιά, στο πώς συνήθως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Οι γονικές παραδόσεις μας βασίζονται σε μια κουλτούρα που έχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, ισότητας και δίνει προτεραιότητα στα δικαιώματα των παιδιών – ειδικά στο δικαίωμά τους στο παιχνίδι.
Ice, ice baby
Κατ’ αρχάς – γιατί αφήνουμε τα μωρά μας να κοιμούνται έξω, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Όλοι χρειάζονται καθαρό αέρα και, χωρίς τον κίνδυνο επίθεσης από κάποιο άγριο ζώο, μπορείτε να κοιμηθείτε πολύ καλά στη φύση. Συνιστάται ευρέως, στα υπνοδωμάτια των ενηλίκων η θερμοκρασία τους να κυμαίνεται από 16 – 18 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν απέχει και πολύ, να συμπεράνουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν και τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα. Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται για να παράγουν ορμόνες ανάπτυξης. (Ποιος ξέρει, ίσως είμαστε τόσο ψηλοί εδώ γιατί κοιμηθήκαμε τόσο καλά έξω ως παιδιά!)
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί και πότε τα μωρά άρχισαν να κοιμούνται έξω στη Δανία. Φυσικά, υπήρχε μια παλαιότερη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία όπου όλοι κοιμόμασταν έξω, σε κάποιο βαθμό. Αλλά η παράδοση με τους υπαίθριους ύπνους στη Δανία είναι τουλάχιστον 100 ετών. Είναι ένας απλός τρόπος για το μωρό σας να παίρνει άφθονο φως της ημέρας (και συνεπώς βιταμίνη D) κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χειμερινών μηνών στη Δανία. Φυσικά, δεν τα πετάμε σε κανένα παγκάκι στο πάρκο. Τα μοντέρνα παιδικά καροτσάκια είναι μονωμένα για να εξασφαλίζουν τον αερισμό και μια άνετη θερμοκρασία για το μωρό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα μωρά φορούν extra χειμερινά ρούχα για να παραμείνουν ζεστά. Αλλά αν οι θερμοκρασίες πέσουν στους -10 βαθμούς ή πιο πολύ, ή εάν οι μέρες είναι ιδιαίτερα βροχερές ή ομιχλώδεις, οι περισσότεροι γονείς θα αφήσουν το παιδί τους να κοιμηθεί μέσα.
Σχεδόν παντού όπου πηγαίνετε στη Δανία, μπορείτε να βρείτε μέρη για να αφήσετε το μωρό να κοιμηθεί έξω. Οι παιδικές ενδοεπικοινωνίες χρησιμοποιούνται ευρέως και διευκολύνουν τους γονείς να ενεργούν αμέσως όταν το μωρό τους ξυπνά ή κλαίει. Ως πολίτες, έχουμε γενικά πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στους συμπολίτες μας. Πιστεύουμε ότι τα μωρά μας θα είναι ασφαλή από τους συμπολίτες μας, γιατί ιστορικά και εμπειρικά είναι και ήταν πάντα. Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν πολλά άγρια ζώα στη Δανία που μπορεί να αποτελούν απειλή για τις μελλοντικές μας γενιές…
Σύντροφοι στην γονεϊκότητα
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 και του ’80, οι γυναίκες εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό της Δανίας, με πρωτοφανή ρυθμό. Τώρα έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με δύο εισοδήματα στον κόσμο. Τα ιδρύματα παιδικής μέριμνας (παιδικοί σταθμοί) έγιναν η τυπική λύση που επέτρεπε στις οικογένειες που μεγάλωναν, να χωρίσουν τις ευθύνες με μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ μητέρων και μπαμπάδων, τόσο οικονομικά όσο και σε πρακτικό επίπεδο στο σπίτι. Είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας ότι τα παιδιά διδάσκονται ίσα προγράμματα σπουδών στα σχολεία και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και επιλογές για το πώς χρησιμοποιούν την εκπαίδευσή τους για να ακολουθήσουν μια καριέρα και πώς να μεγαλώνουν μια οικογένεια. Τώρα οι γονείς μπορούν να χωρίσουν, την σχεδόν ενός έτους γονική άδεια μεταξύ τους, και να δώσουν στο παιδί τους μια ήρεμη και ασφαλή αρχή στη ζωή και την ευκαιρία να σχηματίσουν ζωτικούς δεσμούς και να αναπτυχθούν ως μέρος της οικογένειας. Για αυτό δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις πολλούς μπαμπάδες με παιδικά καροτσάκια και να δίνουν προτεραιότητα στο χρόνο με τα παιδιά τους.
Αφήστε τους να φάνε λάσπη
Εδώ στο σκοτεινό Βορρά, τείνουμε να απορροφούμε το φως της ημέρας σε κάθε μας ευκαιρία, όπως ένας νομάς που βρίσκει ένα πηγάδι στην έρημο. Περνάμε πολλές ώρες έξω και έχουμε πρόσβαση στην φύση, σχεδόν ανεξάρτητα από το μέρος που ζούμε. Οι περισσότερες ακτογραμμές, παραλίες, φιόρδ, λίμνες και εθνικά δάση χρησιμεύουν ως ανοιχτές παιδικές χαρές για τα παιδιά και τους ενήλικες όλων των ηλικιών. Στα προνήπια και τα νηπιαγωγεία, τα παιδιά είναι ελεύθερα να παίζουν έξω, είτε σε παιδικές χαρές είτε σε εκδρομές.
Τους επιτρέπεται να λερώνονται, να γίνονται μούσκεμα, να κρυώσουν, να γεμίσουν λάσπες, να ιδρώσουν, να σκοντάψουν, να παίξουν, να είναι ενθουσιώδη και να ενεργούν με τη φυσική τους περιέργεια για να εξερευνήσουν τον κόσμο που ζουν.
Όταν τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού, γίνονται ανεξάρτητα στην σκέψη και δημιουργικά στο να επιλύουν προβλήματα. Έτσι, εάν το παιδί σας σας προσφέρει με περηφάνια ένα νόστιμο κέικ από λάσπη, μια καλή ιδέα θα ήταν να το ενθαρρύνετε τουλάχιστον με το να προσποιηθείτε ότι το τρώτε!