Τι είναι η Σκανδιναβική ανατροφή?

Ως Δανέζικη εταιρεία, γνωρίζουμε ότι ορισμένες πτυχές του σκανδιναβικού στυλ ανατροφής φαίνονται περίεργες για τους γονείς σε άλλες χώρες. Λοιπόν, ποια είναι ακριβώς η προέλευση και τα πιθανά οφέλη της σκανδιναβικής ανατροφής;

bambo-nature-blog---nordic-parenting

Αυτό είναι απλά μια γρήγορη ματιά στο πώς μεγαλώνουμε συνήθως τα παιδιά μας. Οι γονικές παραδόσεις μας βασίζονται σε μια κουλτούρα που έχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, ισότητας και δίνει προτεραιότητα στα δικαιώματα των παιδιών – ειδικά το δικαίωμά τους στο παιχνίδι.

Ice, ice baby

Πρώτα από όλα – γιατί αφήνουμε τα μωρά μας να κοιμούνται έξω, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Όλοι χρειάζονται καθαρό αέρα και, χωρίς τους κινδύνους των άγριων ζώων να επιτεθούν, μπορείτε να κοιμηθείτε πολύ καλά στη φύση. Συνιστάται ευρέως οι ενήλικες να κοιμούνται στα υπνοδωμάτια με θερμοκρασία περίπου 16-18 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν είναι πολύ μακριά να συμπεράνουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν και τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα. Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται για να παράγουν ορμόνες ανάπτυξης. (Ποιος ξέρει, ίσως είμαστε τόσο ψηλοί εδώ γιατί κοιμηθήκαμε τόσο καλά έξω ως παιδιά!)

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί και πότε τα μωρά άρχισαν να κοιμούνται έξω στη Δανία. Φυσικά, υπήρχε μια παλαιότερη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία όταν όλοι κοιμόμασταν έξω, σε κάποιο βαθμό. Αλλά η παράδοση με τους υπαίθριους ύπνους στη Δανία είναι τουλάχιστον 100 ετών. Είναι ένας απλός τρόπος για το μωρό σας να παίρνει άφθονο φως της ημέρας (και συνεπώς βιταμίνη D) κατά τη διάρκεια των σκούρων χειμερινών μηνών της Δανίας. Φυσικά, δεν τα πετάμε σε κανένα παγκάκι πάρκου. Τα μοντέρνα παιδικά καροτσάκια είναι μονωμένα για να εξασφαλίζουν τον αερισμό και μια άνετη θερμοκρασία για το μωρό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα μωρά θα φορούν επιπλέον χειμερινά κοστούμια για να παραμείνουν ζεστά. Αλλά αν οι θερμοκρασίες πέσουν στους -10 βαθμούς ή πιο κρύες, ή εάν είναι ιδιαίτερα βροχερές ή ομιχλώδεις, οι περισσότεροι γονείς θα αφήσουν το παιδί τους να κοιμηθεί μέσα.

Σχεδόν παντού όπου πηγαίνετε στη Δανία, μπορείτε να βρείτε μέρη για να αφήσετε το μωρό να κοιμάται έξω. Οι παιδικές ενδοεπικοινωνίες χρησιμοποιούνται ευρέως και διευκολύνουν τους γονείς να ενεργούν αμέσως όταν το μωρό τους ξυπνά ή κλαίει. Ως πολίτες, έχουμε γενικά πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στους συμπολίτες μας. Πιστεύουμε ότι τα μωρά μας θα είναι ασφαλή από τους άλλους, γιατί ιστορικά και εμπειρικά, είναι και ήταν πάντα. Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν πολλά άγρια ζώα στη Δανία που μπορεί να αποτελούν απειλή για τις μελλοντικές μας γενιές…

Συνεργάτες στην πατρότητα

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 και του ’80, οι γυναίκες μετανάστευσαν στο εργατικό δυναμικό της Δανίας, με πρωτοφανή ρυθμό. Τώρα έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με δύο εισοδήματα στον κόσμο. Τα ιδρύματα παιδικής μέριμνας (παιδικοί σταθμοί) έγιναν η τυπική λύση που επέτρεπε στις οικογένειες που μεγάλωναν, να χωρίσουν τις ευθύνες με μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ μητέρων και μπαμπάδων, τόσο οικονομικά όσο και σε πρακτικό επίπεδο στο σπίτι. Είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας ότι τα παιδιά διδάσκονται ίσα προγράμματα σπουδών στα σχολεία και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και επιλογές για το πώς χρησιμοποιούν την εκπαίδευσή τους για να ακολουθήσουν μια καριέρα και πώς να μεγαλώνουν μια οικογένεια. Τώρα οι γονείς μπορούν να χωρίσουν, την σχεδόν ενός έτους γονική άδεια μεταξύ τους, και να δώσουν στο παιδί τους μια ήρεμη και ασφαλή αρχή στη ζωή και την ευκαιρία να σχηματίσουν ζωτικούς δεσμούς και να αναπτυχθούν ως μέρος της οικογένειας. Για αυτό δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις πολλούς μπαμπάδες με παιδικά καροτσάκια και να δίνουν προτεραιότητα στο χρόνο με τα παιδιά τους.

Αφήστε τους να φάνε λάσπη

Εδώ στο σκοτεινό Βορρά, τείνουμε να απορροφούμε το φως της ημέρας με κάθε ευκαιρία που έχουμε, όπως ένας νομάδας που βρίσκει ένα πηγάδι στην έρημο. Είμαστε πολύ έξω και έχουμε πρόσβαση στην φύση, ανεξάρτητα από το πού ζούμε. Οι περισσότερες ακτογραμμές, παραλίες, φιόρδ, λίμνες και εθνικά δάση χρησιμεύουν ως ανοιχτές παιδικές χαρές για τα παιδιά και τους ενήλικες όλων των ηλικιών. Στα προνήπια και τα νηπιαγωγεία, τα παιδιά είναι ελεύθερα να παίζουν έξω, είτε σε παιδικές χαρές είτε σε εκδρομές.

Τους επιτρέπεται να βρωμίζονται, να είναι βρεγμένα, κρύα, λασπώδη, ιδρωμένα, να σκοντάφτουν, να παίζουν, ενθουσιασμένα και να ενεργούν με τη φυσική τους περιέργεια για τον κόσμο που ζουν.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού, γίνονται ανεξάρτητα στην σκέψη και δημιουργικά στο να επιλύουν προβλήματα. Έτσι, εάν το παιδί σας σας προσφέρει με περηφάνια ένα νόστιμο κέικ λάσπης, μπορεί να είναι καλή ιδέα να τους ενθαρρύνετε τουλάχιστον να προσποιείται ότι το τρώει!

Τι σας αρέσει για την κουλτούρα ανατροφής όπου ζείτε; Τι βρίσκουν περίεργο οι άνθρωποι από άλλους πολιτισμούς για τις παραδόσεις σας;

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας, τις συμβουλές, τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις ανατροφής στη σελίδα μας στο Facebook ή στο Instagram.