Δέσιμο με το μωρό σας      

Πώς θα δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας; Η αρχική ορμή της γέννησης έχει υποχωρήσει και η ζωή σας ως γονείς έχει ξεκινήσει. Μπορεί να έχετε διαβάσει τα πάντα για τα πρακτικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για το μωρό σας, αλλά τώρα συμβαίνουν! Αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι είναι νέο στον κόσμο και εξαρτάται από εσάς για να εκπληρώσετε κάθε του ανάγκη, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Θέλετε να κάνετε το καλύτερο, αλλά πώς ξέρετε αν αυτό που κάνετε είναι αρκετά καλό;

bambo-nature-blog---bonding-with-baby

Είναι εύκολο για τους νέους γονείς να αισθάνονται συγκλονισμένοι τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες – αισθάνεστε ότι πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι αυτός ο νέος άνθρωπος, αλλά όταν νομίζετε ότι έχετε καταλάβει τα σήματα, τις κραυγές ή τα προγράμματά τους, αλλάζουν και μετά τι σημαίνει αυτό; Τα κύρια πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε είναι, τρώει το μωρό σας, κοιμάται, και να εκκενώνει μερικές φορές την ημέρα; Εάν ναι, τότε η σειρά ή η συνέπεια με την οποία το κάνουν είναι λιγότερο σημαντική σε αυτό το στάδιο.

Ο καλύτερος τρόπος να δεθείτε με το μωρό σας είναι να είστε παρόντες, σωματικά και συναισθηματικά, κάθε φορά που το μωρό σας είναι ξύπνιο. Η όραση ενός νεογέννητου είναι πολύ περιορισμένη, οπότε όταν κρατάτε το μωρό σας κοντά και κοιτάζετε τα μάτια του, θα αισθάνεται ασφαλές και αναγνωρίσιμο. Αυτή η σύνδεση θα προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών «αγάπης και ευτυχίας» όπως η οξυτοκίνη, τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας και θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε συνδεδεμένοι.

Δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε πολλές δραστηριότητες τους πρώτους μήνες. Είτε έχετε μια χαλαρή μέρα στο σπίτι είτε είστε έξω, αφιερώστε λίγο χρόνο στο hygge (να απολαύσετε τις στιγμές). Μπορείτε να αγκαλιαστείτε, να διαβάσετε, να τραγουδήσετε ή να έχετε το μωρό σε ένα καρεκλάκι που αναπηδά δίπλα σας ενώ μαγειρεύετε, όταν κάνετε ντους ή όταν πλένετε το αυτοκίνητο. Πείτε τους τι κάνετε, ενώ κάνετε πράγματα γύρω από το σπίτι. Ο ήχος της φωνής ενός γονέα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε μωρά και μεγαλύτερα παιδιά. Το μωρό σας θα νιώθει ασφαλές και προστατευμένο και με την πάροδο του χρόνου, θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους για να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τον κόσμο τους.

Θα θελήσετε να τραβήξετε ένα εκατομμύριο φωτογραφίες και βίντεο του μικρού σας θαύματος. Αλλά και για χατίρι των δύο σας, σκεφτείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε με τις ψηφιακές συσκευές σας κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων, μηνών και ετών. Το τηλέφωνό σας θα είναι ξεπερασμένο και θα σταματήσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή λίγο το χρησιμοποιείτε – δεν χρειάζεται την προσοχή σας για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει. Έχετε μόνο μία ευκαιρία να γίνετε γονέας σε αυτό το καταπληκτικό μικρό μωρό. Ίσως ο χρόνος σας για την αποθήκευση των αναμνήσεων και των συναισθημάτων στον δικό σας εσωτερικό σκληρό δίσκο, είναι χρόνος που αξίζει να δαπανηθεί.