Σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για εκπαίδευση τουαλέτας

Η εκπαίδευση τουαλέτας είναι ένα αναπόφευκτο μέρος του ταξιδιού του παιδιού σας από μικρό μωρό σε ανεξάρτητο νήπιο. Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο; Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε; Συνεχίστε να διαβάζετε και σας έχουμε μια λίστα με σημάδια, ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα.

Σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για εκπαίδευση τουαλέτας

Γενικά, τα παιδιά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τουαλέτας όταν είναι από 18 μηνών έως 24 μηνών. Τούτου λεχθέντος, μερικά παιδιά μπορεί να είναι έτοιμα νωρίτερα, ενώ άλλα μπορεί να είναι έτοιμα μετά τα 3α τους γενέθλια – και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Η εκπαίδευση τουαλέτας δεν είναι αγώνας, το σημαντικό είναι όταν το παιδί σας είναι σωματικά και ψυχικά έτοιμο να ξεκινήσει.

Αλλά, ίσως κάθεστε εκεί και αναρωτιέστε: «Νομίζω ότι το μωρό μου είναι έτοιμο, αλλά πώς μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή;» Λοιπόν, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε.

Πρώτον, υπάρχουν ορισμένες βασικές σωματικές εξελίξεις που πρέπει να γίνουν προτού το παιδί σας να είναι έτοιμο για εκπαίδευση τουαλέτας:

  • Το παιδί σας μπορεί να παραμείνει στεγνό για μεγαλύτερες περιόδους κάθε φορά. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να μπορείτε να μείνετε 2-3 ώρες μεταξύ της αλλαγής της πάνας. Εάν το παιδί σας δεν είναι σταθερά στεγνό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, το να πηγαίνει συνεχώς στην τουαλέτα μπορεί να του γίνει ενοχλητικό και μπορεί να αρχίσει να αγανακτεί για το γιογιό.
  • Το παιδί σας έχει τακτικές κενώσεις. Εάν το παιδί σας ακολουθεί ένα πιο τακτικό πρόγραμμα με το νούμερο δύο του, μπορεί να είναι πιο εύκολο για εσάς να ξεκινήσετε την εξάσκηση στο γιογιό. Εάν το παιδί σας πηγαίνει πάντα το πρωί, προσπαθήστε να εντάξετε το γιογιό στην πρωινή ρουτίνα.
  • Το παιδί σας μπορεί να τραβήξει μόνο του το παντελόνι του (ή/και την πάνα βρακάκι) πάνω-κάτω. Είναι σημαντικό το παιδί σας να μπορεί πραγματικά να πάει μόνο του, μόλις μάθει να αισθάνεται πότε πρέπει να πάει. Η υπομονή και η ικανότητα για ανεβοκατέβασμα των ρούχων είναι σημαντικά.
  • Το παιδί σας μπορεί να πάει και να κάτσει μόνο του στην τουαλέτα. Εάν χρησιμοποιείτε γιογιό στο μέγεθος παιδιού τοποθετημένο στο πάτωμα, αυτό το βήμα θα πρέπει να είναι εύκολο. Αλλά αν έχετε επιλέξει ένα παιδικό κάθισμα για την κανονική σας τουαλέτα, υπάρχουν πιθανώς κάποια σκαλοπάτια που θα πρέπει να τοποθετήσετε για να ανεβαίνει στο κάθισμα της τουαλέτας και ίσως να χρειαστεί κάποιος συντονισμός στο πως να ανεβαίνει και να κατεβαίνει.

Τώρα, εκτός από αυτά τα φυσικά σημάδια και τις εξελίξεις, υπάρχουν και άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Αυτά έχουν να κάνουν περισσότερο με την ετοιμότητα του ίδιου του παιδιού για την εκπαίδευση στην τουαλέτα:

  • Δείχνει ενδιαφέρον για τη διαδικασία. Εάν το παιδί σας αρχίσει να ακολουθεί εσάς ή άλλα μέλη της οικογένειας στο μπάνιο και δείχνει ενδιαφέρον για τη χρήση της τουαλέτας, κάνει ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία κ.λπ., είναι καλό σημάδι ότι το μικρό σας είναι έτοιμο να το δοκιμάσει μόνο του.
  • Το παιδί σας μπορεί να καταλάβει και να εκφράσει λεκτικά. Το παιδί σας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει τσίσα ή κακά, μπορεί να πει και να κατανοήσει προτάσεις όπως «Πρέπει να κάνω κακά» ή «Πρέπει να κάνω τσίσα» και ίσως ακόμη και να κάνει περίεργες ερωτήσεις σχετικά με αυτό.
  • Το παιδί σας τραβάει τις λερωμένες πάνες. Εάν το παιδί σας αρχίζει να εκδηλώνει ενόχληση ή αηδία με τις βρεγμένες ή τις λερωμένες πάνες και θέλει να το αλλάξετε αμέσως, αυτό είναι ένα καλό σημάδι για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση τοαυαλέτας. Το δικό του κίνητρο να παραμείνει καθαρό είναι σημαντικό.
  • Κρύβεται για να ουρήσει ή να κάνει κακά. Εάν το παιδί σας αρχίσει να κρύβεται και να αναζητά ιδιωτικότητα, όταν πρέπει να τα κάνει, σημαίνει ότι έχει μάθει να αισθάνεται ότι τα κακά είναι καθ’ οδόν και έχει παρατηρήσει ότι οι ενήλικες το κάνουν ιδιωτικά, αντιγράφοντας τη συμπεριφορά σας.

Όταν πρόκειται για την απόφαση αν θα ξεκινήσετε πραγματικά ή όχι την εκπαίδευση της τουαλέτας, να έχετε κατά νου ότι χωρίς τη σωματική και πνευματική ετοιμότητα, μπορεί να γίνει μια απογοητευτική και ανεπιτυχής διαδικασία. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην βιάζεστε την εκπαίδευση τουαλέτας – εάν θέλετε να έχει επιτυχία, το παιδί σας θα πρέπει να είναι έτοιμο για αυτό.

Εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε με την εξάσκηση στο γιογιό, μεταβείτε και στην άλλη ανάρτηση του blog μας για τις καλύτερες συμβουλές μας, για να πετύχετε με την εκπαίδευση τουαλέτας.

Τα καλύτερα προϊόντα Bambo Nature για την εκπαίδευση της χρήσης τουαλέτας