Πώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού

Ο όρος «παιδικό παιχνίδι» σηματοδοτεί κάτι που είναι σχεδόν πολύ εύκολο, νεανικό ή ίσως δεν αξίζει ακόμη και τον χρόνο σας. Ως παιδιά, γεννηθήκαμε όλοι για να παίξουμε – είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο γνώρισμα που μοιραζόμαστε σε διάφορες χώρες και πολιτισμούς. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε να ερμηνεύουμε, να αλληλοεπιδρούμε και να αλλάζουμε τον κόσμο στον οποίο φτάσαμε. Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια στα οποία ένα παιδί έχει πρόσβαση, υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι παιχνιδιού που φαίνεται να κωδικοποιούνται στο DNA μας. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το μωρό μαθαίνει μέσω του παιχνιδιού και πώς μπορείτε να το ενθαρρύνετε.

Πώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού

Τραγούδι, θόρυβος και μουσική

Οι πρώτοι ήχοι που κάνουν τα μωρά είναι αρκετά δυσδιάκριτοι. Αλλά εκπαιδεύουν ήδη τις φωνητικές χορδές τους για να ετοιμαστούν να μιλήσουν τις γλώσσες που ακούνε γύρω τους. Και δεν είναι μόνο οι ήχοι φωνών που είναι συναρπαστικό να αποκωδικοποιούν και να μιμούνται, αλλά είναι όλοι οι θόρυβοι γύρω από το μωρό σας. Θόρυβοι ζώων, απλά τραγούδια για μωρά, μουσική, χειροκρότημα, χτυπώντας πράγματα για να φτιάξετε τους δικούς σας εκπληκτικούς θορύβους. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας αντιδρά σε ορισμένους ήχους, πείτε του τι είναι. «Αυτό είναι ένα σεσουάρ» – «Αυτή είναι η καφετιέρα» – «Αυτό είναι ένα σκυλί που γαβγίζει». Όλες αυτές οι απλές δραστηριότητες θα βοηθήσουν στη δημιουργία του λεξιλογίου τους και θα κατανοήσουν και θα θέσουν ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα.

Στοίβαγμα, κατασκευή και αποδόμηση

Η κατασκευή πύργων από πράγματα είναι μια άλλη δραστηριότητα παιχνιδιού που συναντάται παγκοσμίως, και προσαρμόζεται εύκολα οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε. Τα μικρά παιδιά και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα στοιβάζουν μαξιλάρια, δομικά στοιχεία, βιβλία, μπαστούνια, πέτρες, κουτιά, γλάστρες και τηγάνια, άτυχα κατοικίδια, δίσκους του μπαμπά (αν και τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων μπορεί να καταλήξουν σε δάκρυα) και οτιδήποτε άλλο μπορούν να πάρουν τα χέρια τους. Είναι η πρώτη σωματικά δημιουργική δραστηριότητα του παιδιού σας και προσπαθεί να συνδυάσει ή να μετατρέψει πράγματα που μπορεί να βρει σε κάτι άλλο. Τι συμβαίνει εάν το κάνετε αυτό; Όλα είναι δυνατά, έως ότου καταρρεύσει ο πύργος. Αλλά αυτό είναι εντάξει – γιατί τότε μπορείτε να το κάνετε ξανά! Αυτή είναι μια καταπληκτική εποχή-ηλικία. Το παιδί σας αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες, ικανότητες οργάνωσης, αναλυτικές δεξιότητες και – χωρίς να το γνωρίζει – δεξιότητες πρώιμης επιστήμης και μηχανικής.

Η οικοδόμηση και η αποδόμηση πραγμάτων για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν είναι μια άλλη κλασική, δημιουργική δραστηριότητα που προκαλεί περιέργεια και διεγείρει τις κινητικές τους δεξιότητες. Τα παιδιά θα λατρέψουν να πάρουν παιχνίδια για τα γενέθλιά τους, αλλά συχνά το χαρτί και τα κουτιά στα οποία ήταν τυλιγμένα τα παιχνίδια είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα. Δώστε τους ένα ρολό και παρακολουθήστε τι συμβαίνει. Όταν τα παιδιά χτίζουν ή σπάνε πράγματα για να τα βάλουν ξανά μαζί ή να τα μετατρέψουν σε κάτι άλλο, είναι επειδή βλέπουν μια ανάγκη, ένα πρόβλημα ή μια ευκαιρία που επιδιώκουν. Μαθαίνουν να σχεδιάζουν, να εκπληρώσουν μια ανάγκη, να μετατρέψουν μια ευκαιρία σε κάτι απτό ή να λύσουν ένα πρόβλημα. Μπορούν να μάθουν να ταξινομούν, να μετράνε, να συνεργάζονται και να διαπραγματεύονται όταν δημιουργούν με φίλους. Ξεκινάνε με μια δημιουργική ιδέα και ποιος νοιάζεται με την εμφάνιση των αποτελεσμάτων στην αρχή – είναι καλή πρακτική.

Παιχνίδι ρόλων

Γύρω από την προσχολική ηλικία, ο τρόπος παιχνιδιού του παιδιού σας με τους άλλους εξελίσσεται αλματωδώς. Αυτό συμβαίνει όταν συνειδητοποιούν τον δικό τους ρόλο γύρω από τους  άλλους, αλληλοεπιδρούν και χτίζουν σχέσεις με άλλους ενήλικες και παιδιά της δική τους ηλικία. Την ίδια στιγμή, η φαντασία τους αναπτύσσεται με ταχύτητα και το παιχνίδι ρόλων γίνεται το πρώτο «test drive» τους με κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση, κοινή χρήση και δίκαιο παιχνίδι. Κάνουν πρόβες για την πραγματική ζωή. Μπορούν να είναι σούπερ ήρωες, να ενεργοποιούν καθημερινά σενάρια που μιμούνται την πραγματική ζωή, να παίζουν με κούκλες και φιγούρες δράσης και να αρχίζουν να δημιουργούν πιο περίπλοκες ιστορίες. Τα γεγονότα και η μυθοπλασία είναι εναλλάξιμα και οι αόρατοι φίλοι είναι εξίσου πραγματικοί με αυτούς που μπορείτε να δείτε. Οφέλη από την ύπαρξη αόρατων φίλων: Είναι γρήγορα υπεύθυνοι για τυχόν αταξίες που έχουν κάνει, δεν τρώνε πολύ και μπορούν να κρατήσουν όλα τα μυστικά τους.

Αυτή είναι μια καλή εποχή για να τους εμπλέξετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, με απλές, κατάλληλες για την ηλικία τους εργασίες, εργαλεία και ευθύνες. Αφήστε τους να αναμείξουν συστατικά για δείπνο, να φτιάξετε το τραπέζι, να κόψετε λουλουδάκια (που πιθανότατα θα θελήσουν να διαλέξουν), να ταΐσετε ή να βουρτσίζετε το σκυλί, να ταξινομείτε παξιμάδια και μπουλόνια στο γκαράζ σας ή ό,τι τους ενδιαφέρει. Και θα είναι τόσο περήφανα που θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Μερικές φορές ξεχνάμε να παίζουμε καθώς μεγαλώνουμε και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στη ζωή, ευθύνες, κρίσεις ή θλίψη – και το παιχνίδι περιορίζεται σε μια επιπόλαια, άσκοπη δραστηριότητα. Τα παιδιά είναι η μηχανή του χρόνου σας όταν ο κόσμος ήταν στα πόδια σας και οτιδήποτε ήταν δυνατό. Η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο για τα παιδιά – μας βοηθά να λύσουμε τα προβλήματα της υπόλοιπης ζωής μας αν το αφήσουμε. Παίξτε λοιπόν, σαν να μην σας παρακολουθεί κανείς και απολαύστε τη διαδρομή.