5 Facts για τον ήλιο που πρέπει να γνωρίζετε

UVA, UVB, SPF: τα έχετε ακουστά, αλλά δεν ξέρετε ακριβώς τι σημαίνουν. Το καταλαβαίνουμε, μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα. Γι’αυτό βάλαμε τα δυνατά μας ώστε να εξηγήσουμε τα πάντα, από τις ακτίνες UV έως την προστασία με SPF. Κρατήστε τα καπέλα και τις πιπίλες σας, αγαπητοί μας – η κατάσταση θα σοβαρέψει.

children-running-on-beach-08-2022-1200x630

Τι είναι το SPF;  

Το SPF (Sun Protection Factor) υποδεικνύει πόσο καλά και για πόσο καιρό τα αντηλιακά προστατεύουν από την ακτινοβολία UVA/UVB και το ηλιακό έγκαυμα. Αλλά θα πρέπει πάντα να επιλέγετε το αντηλιακό σας με βάση τον τύπο του δέρματός σας, το πόσο υψηλός είναι ο δείκτης UV στην τοποθεσία σας, το επίπεδο δραστηριότητάς σας (θα ξαπλώνετε κάνοντας ηλιοθεραπεία ή θα κάνετε σπορ;) και το περιβάλλον σας – επιφάνειες όπως νερό και το χιόνι μπορεί να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου και να τις κάνει ακόμα πιο δυνατές. Το χιόνι μπορεί στην πραγματικότητα να αντανακλά έως και το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ηλιακό έγκαυμα – επομένως μην ξεχνάτε το SPF50 την επόμενη φορά που θα πάτε για σκι.

Είναι καλύτερος υψηλότερος δείκτης προστασίας;

Στοιχηματίζουμε ότι θα εκπλαγείτε: Το SPF30 απορροφά στην πραγματικότητα το 96% της ακτινοβολίας UV του ήλιου και το SPF50 απορροφά το 98% της ηλιακής ακτινοβολίας UV, επομένως η ποσότητα της ακτινοβολίας που μπλοκάρεται δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετική. Η διαφορά μεταξύ του SPF30 και του SPF50 είναι πόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε στον ήλιο πριν καείτε, όχι το επίπεδο προστασίας τους από τις ακτίνες γενικά.

Ένας υψηλότερος δείκτης προστασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ψεύτικη αίσθηση προστασίας και να οδηγήσει σε εγκαύματα και βλάβες από τον ήλιο, επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν να εφαρμόσουν ξανά το αντηλιακό τους με υψηλότερο δείκτη προστασίας.

baby-running-with-family-on-beach-08-2022-1200x630

Πόση διάρκεια έχει η προστασία;

Εάν συνήθως το δέρμα σας καίγεται κανονικά από 10 λεπτά στον μεσημεριανό ήλιο, μια σωστή εφαρμογή του SPF20 θα σας επέτρεπε να μείνετε στον ήλιο 20 φορές περισσότερο (200 λεπτά) χωρίς να καείτε. Η ίδια αρχή ισχύει για SPF30 και SPF50.

UVA, UVB – ποια είναι η διαφορά; 

Μπορούμε να δούμε μερικές από τις ακτίνες του ήλιου – αλλά όχι όλες. Τρία διαφορετικά είδη ηλιακών ακτίνων φτάνουν στη Γη:

– Ορατές ακτίνες που φαίνονται με γυμνό μάτι
– Υπέρυθρες ακτίνες
– Υπεριώδεις (UV) ακτίνες, οι οποίες, ανάλογα με το μήκος κύματός τους, μπορεί να είναι είτε ακτίνες UVA είτε UVB.

Οι ακτίνες UVB δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι ακτίνες UVA και διεισδύουν μόνο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, προκαλώντας αργό μαύρισμα, αλλά είναι ένας από τους κύριους λόγους των ηλιακών εγκαυμάτων και του καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, ακόμη και μέσω των ρούχων και των γυαλιών, και προκαλούν γήρανση του δέρματος, ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB, όπως τα αντηλιακά μας Bambo Nature, με SPF30 και SPF50 .

Αποκτήστε την καλύτερη προστασία

Για την καλύτερη προστασία από τις ακτίνες UVA/UVB, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού και να την εφαρμόζετε ξανά, και ξανά, και ξανά. Ο ευκολότερος τρόπος να θυμάστε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού είναι ο εξής: 1 χούφτα για 1 σώμα. Αυτό ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

mother-carrying-daughter-on-shoulders-on-beach-08-2022-1200x630

Είναι τόσο κακός ο ήλιος;

Τώρα, μπορεί όλες αυτές οι πληροφορίες να σας ακούγονται πως ο ήλιος πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος, αλλά φυσικά αυτό δεν ισχύει. 
Ο ήλιος έχει επίσης πολλά καλά αποτελέσματα και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται την ηλιοφάνεια για να λειτουργήσει σωστά. Οι ακτίνες του ήλιου μας βοηθούν να αποκτήσουμε βιταμίνη D, η οποία διεγείρει το μεταβολισμό του ασβεστίου και προάγει την ανάπτυξη των οστών – το ασβέστιο και τα γερά οστά είναι ιδιαίτερα σημαντικά στα παιδιά και τους εφήβους καθώς μεγαλώνουν, και μέχρι την ηλικία των 30 ετών, το σώμα μας δημιουργεί επίσης αποθήκες ασβεστίου για τη συνέχεια στη ζωή μας. Πολύ ωραίο, σωστά; 

Και τέλος, ενώ το φως του ήλιου δεν έχει αποδειχθεί εντελώς επιστημονικά ότι ενισχύει τη διάθεση, όλοι γνωρίζουμε πώς η θέα μιας μικρής ηλιοφάνειας μπορεί να μετατρέψει ένα συνοφρυωμένο σε χαμογελαστό πρόσωπο.