Εξάνθημα πάνας – τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Ως γονείς, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποτρέψουμε τo κόκκινο δερματάκι στην περιοχή της πάνας των μωρών, αλλά μερικές φορές αυτό το επώδυνο εξάνθημα από πάνα συνεχίζει να επιστρέφει. Λάβετε τα καλύτερα tips και συμβουλές μας για τον τρόπο αντιμετώπισης του εξανθήματος της πάνας σε αυτό το blog.

Εξάνθημα πάνας - τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Τι είναι το εξάνθημα της πάνας;

Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε ή να αποτρέψετε πλήρως το εξάνθημα που προκαλείται από την πάνα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι προκαλεί αυτή την κατάσταση. Το εξάνθημα της πάνας συχνά θεωρείται ένας ερεθισμός στην περιοχή της πάνας. Προκαλείται από έναν συνδυασμό μεταξύ θερμότητας, τριβής και επαφής με την υγρασία (ούρα και κόπρανα). Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες συμβάλλουν στον ερεθισμό του ευαίσθητου δέρματος του μωρού σας και το προστατευτικό στρώμα του δέρματος χάνει το ισορροπημένο PH του, κοκκινίζει και σπάει.

Το εξάνθημα της πάνας μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος, σχήμα και σοβαρότητα και πολλοί διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πώς το μωρό σας θα επηρεαστεί από αυτόν τον τύπο εξανθήματος π.χ.: το δέρμα του μωρού σας, η τροφή που τρώει, ο τύπος της πάνας που χρησιμοποιείτε, πόσο συχνά αλλάζετε την πάνα και ειδικά τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που χρησιμοποιείτε.

Πώς μοιάζει ένα εξάνθημα της πάνας;

Όταν το δέρμα του μωρού σας ξεκινάει να γίνεται κόκκινο, είναι ένα σημάδι ότι κάτι πάει στραβά, αλλά πώς μοιάζει το εξάνθημα της πάνας; Το εξάνθημα από τις πάνες εμφανίζεται συχνά στο ερεθισμένο, κόκκινο, δέρμα του μωρού σας με μια λεία και «φθαρμένη» επιφάνεια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να αρχίσει να βγάζει πύον ή να εξελιχθεί σε πληγή με φουσκάλες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα της πάνας του μωρού σας, όπως να παρακολουθείτε στενά την κατάσταση του δέρματος του μωρού σας και να χρησιμοποιείτε τις σωστές πάνες, προϊόντα περιποίησης δέρματος αλλά και την σωστή ρουτίνα στην υγιεινή του μωρού σας.

Πώς εμφανίζεται το εξάνθημα της πάνας;

Το εξάνθημα της πάνας μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, ειδικά εάν το δέρμα του μωρού σας έρθει σε επαφή με ούρα και κόπρανα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί εάν το δέρμα γίνει πολύ θερμό, εάν οι πάνες που χρησιμοποιείτε δεν αναπνέουν ή το υλικό ερεθίζει το δέρμα.

Το εξάνθημα της πάνας είναι πιο συχνό στα μωρά από ότι στα νήπια, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως και το δέρμα είναι ακόμη νέο και εύθραυστο. Επομένως, όσο μικρότερο είναι το μωρό σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εξανθήματος της πάνας ή ερεθισμών στο δέρμα.

Γνωρίστε το δέρμα του μωρού σας

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας, ξοδεύετε πολύ χρόνο για να γνωρίσετε αυτό το μικρό και καινούργιο μέλος της οικογένειας σας- και ταυτόχρονα, σας συμβουλεύουμε να γνωρίσετε το δέρμα του μωρού σας. Κανένα μωρό δεν είναι όμοιο, και το ίδιο ισχύει για το δέρμα τους. Μερικά μωρά έχουν μεταξένιο μαλακό δέρμα από τη γέννηση τους, μερικά έχουν ευαίσθητο δέρμα, ενώ άλλα μπορεί να εμφανίσουν ξηρό δέρμα ή ακόμη και έκζεμα.

Η κατάσταση του δέρματος του μωρού σας έχει μεγάλη σχέση με τη γενετική, αλλά και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας έχουν επίσης μεγάλη σπουδαιότητα. Το δέρμα των μωρών αντιδρά διαφορετικά στις πάνες, τη θερμότητα, την επαφή με τα ούρα / περιττώματα, ακόμη  και με τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, επίσης ποικίλλει και το πόσο επιρρεπές είναι το δέρμα του μωρού σας στο εξάνθημα της πάνας.

Εάν το δέρμα του μωρού σας γίνει ξαφνικά κόκκινο ή ερεθισμένο στην περιοχή της πάνας, πιθανότατα έχετε να αντιμετωπίσετε ένα εξάνθημα πάνας. Μήπως το μωρό σας πάσχει από διάρροια; Ή είχατε μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των αλλαγών της πάνας; (εμπιστευτείτε μας – συμβαίνει σε όλους μας). Έχετε επιλέξει το σωστό μέγεθος πάνας ή είναι πολύ μικρή για να απορροφήσει όλα τα ούρα; Μήπως δεν έχει τοποθετηθεί σωστά η πάνα, ίσως είναι πολύ σφιχτή και ερεθίζει το δέρμα του μωρού σας; Ή μήπως δεν είναι εξάνθημα πάνας και έχετε να αντιμετωπίσετε έναν διαφορετικό τύπο δερματικής πάθησης όπως το έκζεμα, μυκητιάσεις ή κάποιο εξάνθημα θερμότητας. Εάν ανησυχείτε ή έχετε αμφιβολίες σχετικά με το είδος του εξανθήματος που έχει το μωρό σας ή εάν η κόκκινη περιοχή έχει φουσκάλες ή αιμορραγία θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα της πάνας

Εάν το μωρό σας αντιμετωπίζει εξάνθημα από πάνα, τότε:

Πρώτον – δοκιμάστε να εντοπίσετε την αιτία του εξανθήματος με τις ακόλουθες μεθόδους:

 1. Δοκιμάστε να αλλάξετε πιο συχνά την πάνα.
 2. Δοκιμάστε πάνα διαφορετικού μεγέθους.
 3. Δοκιμάστε μια άλλη πάνα εάν αυτές που χρησιμοποιείτε δεν είναι αναπνεόμενες.
 4. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε την πάνα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ σφιχτή.

Δεύτερον – βεβαιωθείτε ότι είστε πολύ προσεκτικοί όταν πλένετε και καθαρίζετε την κόκκινη περιοχή. Δείτε περισσότερα σχετικά με τη σωστή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος παρακάτω.

Τρίτον – προσπαθήστε να αφήσετε το μικρό σας χωρίς πάνα για μόλις 10-15 λεπτά μερικές φορές την ημέρα για να αφήσετε το δέρμα να αναπνέει. Τίποτα δεν θεραπεύει καλύτερα τα κοκκινισμένα οπίσθια από τον αέρα.

Τέταρτον – βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε απαλά και ασφαλή προϊόντα περιποίησης του δέρματος που έχουν αναπτυχθεί για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού, για να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα που θα βοηθήσει το δέρμα να επουλωθεί.

Ρουτίνες φροντίδας του δέρματος για μωρά

H καλή ρουτίνα της φροντίδας του δέρματος είναι σημαντική για την εξασφάλιση ενός υγιούς δέρματος για το μωρό σας, αλλά τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε και πώς το κάνετε;

Καθαρίστε το δέρμα

Εάν το δέρμα του μωρού σας είναι κόκκινο ή έχει υποστεί βλάβη από εξάνθημα πάνας, το δέρμα χρειάζεται τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να επουλωθεί. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό βαμβακερό πανί ή απαλά μωρομάντηλα, όπως τα μωρομάντηλα Bambo Nature που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά και είναι ιδανικά για ήπιο καθαρισμό. Στεγνώστε το δέρμα ή αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Μην το τρίψετε. Αυτό θα αφήσει ανέπαφο το προστατευτικό στρώμα του δέρματος.

Ενυδάτωση και προστασία

Όταν τα οπίσθια του μωρού σας είναι καθαρά και στεγνά, τότε εφαρμόστε μια προστατευτική κρέμα φραγμού ή κρέμα για εξάνθημα πάνας, όπως η Καταπραϋντική Κρέμα Bambo Nature για να προστατεύσετε το δέρμα από τα ούρα και τα κόπρανα. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα για να διασφαλίσετε ότι το δέρμα μπορεί να αναπνέει. Αφήστε το προϊόν να στεγνώσει για λίγο πριν τοποθετήσετε μια νέα πάνα.

Μία προστατευτική κρέμα με φραγμό είναι απαραίτητη για τη θεραπεία του εξανθήματος της πάνας, καθώς:

 • Αναπλάθει την επιδερμίδα του μωρού.
 • Παρέχει υγρασία στο δέρμα.
 • Μειώνει την εξάτμιση του νερού μέσω του δέρματος, αποτρέποντας την ξήρανση του δέρματος.
 • Αφήνει ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα έτσι ώστε το δέρμα να προστατεύεται καλύτερα από τα ούρα και τα κόπρανα.

Εκτός από τη χρήση των σωστών προϊόντων και της ρουτίνας φροντίδας του δέρματος, είναι επίσης πολύ σημαντικό να αλλάζετε συχνά την πάνα του μωρού σας. Το βρεγμένο ή το νωπό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στην τριβή και τον ερεθισμό. Επομένως, καλό θα ήταν η πάνα να αλλάζει με το που χρησιμοποιηθεί από το μωρό σας είτε έχει μαζέψει ούρα είτε κόπρανα. Χρησιμοποιήστε την πάνα με την δείκτη υγρασίας – τη γραμμή στο εξωτερικό της πάνας. Θα αλλάξει χρώμα όταν το μωρό σας ουρήσει και θα σας δείξει πότε πρέπει να αλλάξετε την πάνα. Αλλάξετε την πάνα πιο συχνά από ό, τι θα κάνατε κανονικά εάν το μωρό σας εμφανίσει ερεθισμό από πάνα.

Επιλέξτε τη σωστή πάνα και τη φροντίδα του δέρματος

Από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας, τοποθετείτε τα χαριτωμένα μικρά οπίσθιά του σε μια πάνα και τα επόμενα χρόνια, το μωρό σας θα φοράει πάνες 24/7. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή μιας ποιοτικής πάνας.

Μια καλή πάνα είναι κατασκευασμένη από απαλά και αναπνεόμενα υλικά τα οποία είναι ασφαλή για το δέρμα του μωρού σας. Όταν επιλέγετε μια αναπνεόμενη και φιλική προς το δέρμα πάνα, διασφαλίζετε μια καλή θερμοκρασία μεταξύ του δέρματος του μωρού σας και της πάνας έτσι ώστε το δέρμα να ιδρώνει όσο το δυνατόν λιγότερο. Είναι επίσης σημαντικό η πάνα να απορροφά γρήγορα τα ούρα και την υγρασία από τα κόπρανα, έτσι ώστε το δέρμα του μωρού σας να παραμένει στεγνό ακόμη και μετά από πολλαπλές ουρήσεις. Το στεγνό δέρμα στην περιοχή της πάνας είναι το κλειδί για την πρόληψη του εξανθήματος της πάνας.

Εκτός από την επιλογή μιας καλής πάνας, είναι επίσης πολύ σημαντικό να βρείτε τα σωστά προϊόντα περιποίησης του δέρματος για να διατηρήσετε το δέρμα του μωρού σας υγιές. Όταν αγοράζετε προϊόντα περιποίησης δέρματος, επιλέξτε φυσικά, ασφαλή και απαλά προϊόντα χωρίς άρωμα και χρώμα, σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα. Δείτε περισσότερα για το πώς να επιλέξετε την ασφαλή και φυσική φροντίδα του δέρματος σε αυτό το blog post.

Μπορεί να προληφθεί το εξάνθημα της πάνας;

Εάν το μωρό σας έχει υποστεί εξάνθημα από πάνα, ξέρετε από πρώτο χέρι ότι μπορεί να είναι πολύ επώδυνο για το μικρό σας, οπότε φυσικά θέλετε να κάνετε ό, τι μπορείτε για να αποτρέψετε την εμφάνιση άλλου εξανθήματος. Η πρόληψη είναι σημαντική όταν μιλάμε για πάνα, καθώς η πρόληψη ενός εξανθήματος είναι πολύ πιο εύκολη από την αντιμετώπιση ενός δυστυχισμένου μωρού και ένα εξάνθημα στα οπίσθια του.

Ακόμα κι αν το δέρμα του μωρού σας είναι λιγότερο επιρρεπές σε εξάνθημα από πάνες από άλλα μωρά (τυχεροί!), παρόλα αυτά υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί. Ακόμα και όταν νομίζετε ότι έχετε λάβει όλες τις προφυλάξεις και έχετε κάνει τα πάντα σωστά. Ίσως το μωρό σας βγάζει δόντια (για μερικούς είναι σχεδόν εγγυημένα τα κόκκινα οπίσθια) ή το μωρό σας τρώει ορισμένους τύπους όξινων τροφών όπως ντομάτες ή μανταρίνια. Όσο πιο γρήγορα ανακαλύψετε το εξάνθημα, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό πριν αναπτυχθεί.

Δεν μπορούμε να σας υποσχεθούμε ότι το μωρό σας δεν θα νιώσει ποτέ την εμπειρία του εξανθήματος από πάνα αλλά ίσως, αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μελλοντικών εξανθημάτων ή τουλάχιστον να μειώσετε αισθητά την εμφάνιση τους.

Οι κορυφαίες 7 συμβουλές για τα εξανθήματα από πάνες:

 1. Αλλάξτε την πάνα εάν είναι βρεγμένη ή βρώμικη.
 2. Καθαρίστε απαλά το δέρμα του μωρού σας. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή μωρομάντηλα για ευαίσθητο δέρμα. Εάν χρησιμοποιείτε σαπούνι, επιλέξτε έναν ήπιο, φιλικό προς το δέρμα τύπο με τη σωστή τιμή pH και χωρίς άρωμα και χρώμα.
 3. Στεγνώστε απαλά το δέρμα ή αφήστε το μωρό να στεγνώσει στον αέρα.
 4. Χρησιμοποιήστε μαλακές, φιλικές προς το δέρμα και αναπνεόμενες πάνες.
 5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την πάνα σωστού μεγέθους και ότι έχει τοποθετηθεί σωστά – να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ χαλαρή.
 6. Βγάλτε την πάνα μερικές φορές την ημέρα και αφήστε τα οπίσθια του μωρού σας να στεγνώσουν. Αυτός είναι ένας φυσικός και απαλός τρόπος για να στεγνώσει το δέρμα του μωρού σας. Για να αποφύγετε ατυχήματα, τοποθετήστε το μωρό σας σε μαλακή πετσέτα ή στο μίας χρήσεως προστατευτικό απορροφητικό υπόστρωμα αλλαγής πάνας ή σε υποσέντονο.
 7. Χρησιμοποιείτε πάντα την κοινή λογική για την υγεία του μωρού σας. Δεν μπορούμε να δούμε το μωρό σας, οπότε σε περίπτωση αμφιβολίας – ή εάν το δέρμα του μωρού σας έχει υποστεί βλάβη, αιμορραγία ή φουσκάλες, συμβουλευτείτε ΠΑΝΤΑ τον γιατρό σας.