Υγιές βρεφικό δερματάκι-όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Από τη στιγμής της γέννησής μας και σε όλη μας τη ζωή, το δέρμα μας αλλάζει. Τα μωρά αρχίζουν τη ζωή μέσα σε αμνιακό υγρό στη μήτρα της μητέρας τους και μετά τη γέννηση το δέρμα τους ξαφνικά πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο και πιο ξηρό περιβάλλον. Έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που ίσως θέλετε να γνωρίζετε για το δέρμα του μωρού σας, για να μπορείτε να το φροντίζετε καθημερινά.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το δέρμα του μωρού είναι το γεγονός ότι είναι διαφορετικό από το δέρμα των ενηλίκων και επομένως θα πρέπει να φροντίζεται αναλόγως. Έχει διαφορετική τιμή pH από το δέρμα των ενηλίκων, είναι πιο λεπτό, χρειάζεται περισσότερη υγρασία και γενικά είναι λίγο πιο ευάλωτο και εκτεθειμένο στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και επομένως μπορεί να γίνει ξηρό ή τραχύ. Η απαλότητα του δέρματος του μωρού μπορεί να εξαρτάται από το πότε γεννήθηκε το μωρό. Τα πρόωρα μωρά έχουν πολύ vernix caseosa ή αλλιώς εμβρυικό σμήγμα στο δέρμα τους όταν γεννιούνται, σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν την 41η -42η  εβδομάδα, των οποίων το δέρμα ξηραίνεται πιο εύκολα. Παρόλο που το δέρμα του μωρού θα προσαρμοστεί γρήγορα στο περιβάλλον, ορισμένες λειτουργίες όπως ο φραγμός του δέρματος δεν θα αναπτυχθούν έως ότου το μωρό φτάσει στην ηλικία μερικών μηνών.

Επομένως, το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε καταστάσεις όπως το εξάνθημα από την πάνα ή άλλους τύπους δερματικών παθήσεων, και πιθανότατα μπορεί να αντιμετωπίσετε διαφορετικούς τύπους δερματικών καταστάσεων στο μωρό σας καθώς μεγαλώνει. Οι περισσότερες από αυτές είναι φυσιολογικές, αλλά ορισμένες μπορεί να είναι επώδυνες ή ερεθιστικές και να χρειαστούν λίγη επιπλέον προσοχή. Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με μερικές από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις στα μωρά.

Ξηρό δέρμα

Εντός των πρώτων ημερών μετά τη γέννηση του μωρού σας, το δέρμα του μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει νιφάδες ή να ξεφλουδίζει και η σοβαρότητα εξαρτάται επίσης από το πότε γεννιούνται. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται καλό, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, είναι απολύτως φυσιολογικό και μέρος της αναπροσαρμογής του, από την μέχρι τώρα ζωή του μέσα σε υγρό για εννέα μήνες. Συχνά αυτός ο τύπος ξεφλουδίσματος θα εμφανιστεί στα χέρια, τους καρπούς, τα πέλματα, τα πόδια και τους αστραγάλους του μωρού σας. Αυτή η κατάσταση του δέρματος θα περάσει από μόνη της και συνήθως δεν απαιτεί επιπλέον φροντίδα. Ωστόσο, μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο βρεφικό λαδάκι στις εκτεθειμένες περιοχές για να μαλακώσει το δέρμα και να μειωθεί μέρος της απολέπισης.

Εάν η ξηρότητα δεν εξαφανιστεί από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες, το δέρμα του μωρού σας μπορεί να είναι ευαίσθητο και να χρειάζεται επιπλέον φροντίδα. Φροντίστε να διατηρείτε το δέρμα ενυδατωμένο και να χρησιμοποιείτε μόνο απαλά βρεφικά προϊόντα σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα μωρού. Εάν έχετε αμφιβολίες ή εάν επιδεινωθεί η κατάσταση του δέρματος του μωρού σας, επικοινωνήστε πάντα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν πάσχει από έκζεμα ή άλλη πάθηση του δέρματος που χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.

Έκζεμα

Το έκζεμα είναι ένας όρος που καλύπτει πολλές διαφορετικές δερματικές παθήσεις όπου το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο, με φαγούρα και φλεγμονή. Ο πιο συνηθισμένος τύπος που προσβάλλει τα παιδιά είναι η ατοπική δερματίτιδα που είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος χωρίς γνωστή θεραπεία. Ευτυχώς, πολλά παιδιά θα ξεπεράσουν αυτήν την κατάσταση. Εάν το παιδί σας έχει έκζεμα, υπάρχουν διάφοροι τύποι αντιμετώπισης που μπορούν να καταπραΰνουν το δέρμα του και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με το nationaleczema.org, η αντιμετώπιση  των περισσότερων ειδών εκζέματος αφορά:

 • Να γνωρίζετε τι προκαλεί το έκζεμα του μωρού σας, ώστε να αποφύγετε την έκθεση.
 • Το καθημερινό μπάνιο στο μωρό σας, στους 37 ° C το πολύ (τα πολύ ζεστά μπάνια μπορεί να στεγνώσουν το δέρμα) και η ενυδάτωση του δέρματος για να κλειδώσει την υγρασία και να προστατεύσει το δέρμα.
 • Να θυμάστε ότι εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή άλλες θεραπείες κατά του εκζέματος, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη θεραπεία που έχει δώσει ο γιατρός σας για να ελαττωθούν τα συμπτώματα.

Εάν το παιδί σας έχει έκζεμα, προσπαθήστε να το αποτρέψετε από το να ξυθεί, καθώς αυτό θα κάνει το έκζεμα και τον κνησμό χειρότερο. Για να αποφύγετε το ξύσιμο μπορείτε να προσπαθήσετε:

 • Να κόβετε τα νύχια του παιδιού σας όσο το δυνατόν συχνότερα.
 • Βάλτε μονοκόμματα γαντάκια ή κάλτσες στα χέρια του παιδιού σας.
 • Αποσπάστε την προσοχή του παιδιού σας διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παίζοντας.

Μπορεί να θέλετε επίσης να αποφύγετε τα μάλλινα ρούχα. Το μαλλί είναι ένα φανταστικό υλικό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού σας και για να το διατηρεί ζεστό, αλλά μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει κνησμό και άλλα συμπτώματα εκζέματος που θέλετε να περιορίσετε στο ελάχιστο – ειδικά τη νύχτα. Καλύτερα αναζητήστε ρούχα από βαμβάκι.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει έκζεμα (μπορεί να είναι δύσκολο να το προσδιορίσετε μόνοι σας) συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας για να διαγνωστεί η πάθηση και να λάβετε συμβουλές για την πιθανή θεραπεία και την φροντίδα του δέρματος του μωρού σας.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση του εκζέματος εδώ και πάντα να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Μυκητιάσεις

Τα νεογέννητα και τα νήπια μπορεί να κολλήσουν διάφορες μορφές μυκητιάσεων στις πτυχές του δέρματος. Οι μυκητιάσεις μπορεί να εμφανιστούν στις μασχάλες, στο λαιμό και στην περιοχή της πάνας και μοιάζουν με κόκκινες περιοχές με νιφάδες και μικρά εξανθήματα με πύον γύρω από τις άκρες. Αυτός ο τύπος εξανθήματος μπορεί να είναι πραγματικά άβολος για το παιδί σας.

Η υγρή πάνα είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για μυκητίαση. Επομένως, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια βρεφική πάνα που θα έχει στρώμα top-dry, που θα το κρατάει στεγνό, με καλή και γρήγορη απορροφητικότητα, επίσης να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας έγκαιρα. Μια μυκητίαση στην περιοχή της πάνας μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί ως εξάνθημα από πάνα, αλλά ορισμένοι δείκτες μπορούν να σας πουν εάν το μωρό σας πάσχει από εξάνθημα από πάνα ή μυκητίαση.

 • Εάν ένα εξάνθημα πάνας διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, είναι πιθανώς μυκητίαση
 • Ένα εξάνθημα από την πάνα φαίνεται επίπεδο, κόκκινες περιοχές / κηλίδες
 • Μια μυκητίαση μοιάζει με πολλά κόκκινα εξανθήματα που «εξαπλώνονται μεταξύ τους»

Μια μυκητίαση δεν θα περάσει από μόνη της, αλλά συνήθως αντιμετωπίζεται με μια αντιμυκητιακή αλοιφή που εφαρμόζεται απευθείας στη μολυσμένη περιοχή και η λοίμωξη συχνά περνάει εντός δύο εβδομάδων.

Το περιβόητο εξάνθημα πάνας

Ένα εξάνθημα πάνας μοιάζει με μυκητίαση, αλλά είναι το αποτέλεσμα του πολύ υγρού και ζεστού περιβάλλοντος στην πάνα του μωρού σας. Το εξάνθημα  πάνας εμφανίζεται όταν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας έρχεται σε επαφή με ούρα και κόπρανα για πολύ καιρό. Ένα εξάνθημα σαν αυτό μπορεί να γίνει πολύ επώδυνο και το καλύτερο είναι να προσπαθήσετε να το αποτρέψετε – ή να το αντιμετωπίσετε μόλις το ανακαλύψετε. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το εξάνθημα πάνας, τη θεραπεία και την πρόληψη σε αυτό το ιστολόγιο.

Νινίδα

Μία από τις πιο «περίεργες» δερματικές παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο νεογέννητο είναι η νινίδα. Η νινίδα είναι ένα κίτρινο λιπαρό εξάνθημα που εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος με πολλούς αδένες που παράγουν λάδι, όπως στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού σας, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην γραμμή των μαλλιών του μωρού σας, στη μύτη ή ακόμα και στην πλάτη του.

Η πάθηση είναι ακίνδυνη, αλλά μερικές φορές πρέπει να την αντιμετωπίσετε για να αποτρέψετε την εξάπλωσή της στα φρύδια και το πρόσωπο του μωρού σας και να μην προκαλέσει ερεθισμό. Και πώς το κάνετε αυτό;

Δείτε αυτές τις συμβουλές για την αντιμετώπιση της νινίδας:

 1. Απλώστε ένα απαλό βρεφικό λάδι όπως το Λαδάκι Μπάνιου Bambo Nature στις επηρεασμένες περιοχές στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού σας πριν τον ύπνο. Κάντε μασάζ με το λάδι στα μαλλιά και αφήστε το όλη τη νύχτα.
 2. Το επόμενο πρωί χρησιμοποιήστε μια μαλακή βρεφική βούρτσα ή οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής του μωρού σας. Αυτό θα χαλαρώσει απαλά τις νιφάδες.
 3. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Φροντίστε να μην το παρακάνετε με το βούρτσισμα. Το τριχωτό της κεφαλής του μωρού σας είναι ευαίσθητο και μπορεί γρήγορα να κοκκινήσει ή να ερεθιστεί.
 4. Τέλος, κάντε στο μωρό σας ένα ωραίο ζεστό μπάνιο περίπου στους 37 ° C και πλύνετε τα μαλλιά του με ένα απαλό σαμπουάν για μωρά, όπως το Σαμπουάν & Αφροντούς Bambo Nature για να αφαιρέσετε όλο το λάδι και τις νιφάδες από τα μαλλιά του.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ/ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος βρεφικού λαδιού στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αντιμετώπιση της νινίδας, τεστάρετε πάντα το λάδι στο δέρμα του παιδιού σας για πιθανές δερματικές αντιδράσεις. Μερικά παιδιά έχουν πάρα πολύ ευαίσθητο δέρμα που μπορεί να ερεθιστεί ακόμη και από τα πιο ήπια προϊόντα.

Θερινή Ιδρώα (δρωτσίλες ή εξάνθημα θερμότητας)

Η θερινή ιδρώα ή όπως το λέμε οι δρωτσίλες είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται όταν το δέρμα του μωρού γίνει πολύ ζεστό και ιδρώσει. Εμφανίζεται συχνά σε περιοχές με τριβή, στην κοιλιά ή στην πλάτη όπου τα ρούχα τρίβονται στο δέρμα ή στις πτυχές του δέρματος όπως το λαιμό, τον αγκώνα, στις τσακίσεις του γόνατος, στις μασχάλες και στο εσωτερικό των μηρών.

Για να αποφύγετε τις δρωτσίλες, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν είναι πολύ ζεστά ντυμένο, ότι τα ρούχα δεν είναι πολύ στενά και αποφεύγετε τα βαριά ρούχα που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αντίθετα, επιλέξτε ελαφριά, μαλακά και βαμβακερά υφάσματα. Εάν το μωρό σας είναι «ζεστό παιδί» (μερικά είναι πιο ζεστά από άλλα), βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο όπου κοιμάται το μωρό σας είναι δροσερό. Αυτό θα κάνει το παιδί σας να αισθάνεται πιο άνετα και θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εξανθήματος θερμότητας. Η καλύτερη αντιμετώπιση για τις δρωτσίλες είναι να πλένετε απαλά το δέρμα με ήπια προϊόντα και στη συνέχεια να το ενυδατώνετε με μια πλούσια κρέμα σώματος για την προστασία του δέρματος. Οι δρωτσίλες εξαφανίζονται συχνά μόνες τους, αλλά εάν το εξάνθημα δεν εξαφανιστεί ή εάν το μωρό σας είναι αδιάθετο ή έχει πυρετό συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Καλές συμβουλές για ένα υγιές βρεφικό δέρμα

Γνωρίζοντας το δέρμα του μωρού σας και γνωρίζοντας επίσης λίγα πράγματα σχετικά με διάφορα εξανθήματα και δερματικές παθήσεις θα σας επιτρέψει να φροντίσετε το δέρμα του μωρού σας και να του δώσετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές μας για υγιές βρεφικό δερματάκι:

Επιλέξτε τα σωστά προϊόντα πάνας και περιποίησης δέρματος

Φανταστείτε να έπρεπε να φοράτε πάνα συνέχεια, θα έπρεπε να είναι μια πολύ καλή πάνα, σωστά; Οι πάνες μίας χρήσης διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και όλες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και συνθέσεις. Όταν επιλέγετε μια πάνα για το νεογέννητό σας, προσπαθήστε να βρείτε μια αναπνεόμενη και φιλική προς το δέρμα που απορροφά γρήγορα τα ούρα. Μια αναπνεόμενη πάνα θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο δυσάρεστων εξανθημάτων, καθώς η θερμοκρασία μεταξύ του δέρματος του μωρού σας και της πάνας δεν θα γίνει πολύ ζεστή, πιο εύθραυστη και κατά συνέπεια πιο εκτεθειμένη σε ούρα και κόπρανα. Άλλοι παράγοντες όπως η τακτική αλλαγή της πάνας του μωρού σας, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης εξανθημάτων. Το να διατηρείτε το δέρμα στεγνό είναι το κλειδί για την αποφυγή εξανθημάτων από την πάνα.

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που χρησιμοποιείτε στο μωρό σας έχουν επίσης επίδραση στο δέρμα του μωρού σας. Όταν ψωνίζετε προϊόντα skin care για τη φροντίδα του δέρματος του μωρού, αναζητήστε φυσικά και πιστοποιημένα προϊόντα  χωρίς άρωμα και χρώμα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Και αφού ποτέ δεν γνωρίζετε πώς θα αντιδράσει το δέρμα του μωρού σας σε διαφορετικά προϊόντα – ακόμη και αυτά που είναι σχεδιασμένα για μωρά – χρησιμοποιείτε πάντα την κοινή λογική και εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα στο δέρμα του μωρού σας για να δείτε πώς αντιδρά.

Ρουτίνες φροντίδας του δέρματος για υγιές δέρμα μωρού

Αλλαγές πάνας

 1. Αλλάζετε συχνά την πάνα – επιλέξτε μια πάνα με έναν εύχρηστο δείκτη υγρασίας που θα σας ενημερώσει πότε είναι ώρα για αλλαγή.
 2. Εάν είναι πολύ υγρή ή το μωρό σας έχει αφοδεύσει, αλλάξτε αμέσως την πάνα του μωρού σας.
 3. Καθαρίστε απαλά το δέρμα του μωρού σας. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή sensitive μωρομάντηλα. Εάν χρησιμοποιείτε σαπούνι, επιλέξτε ένα ήπιο, φιλικό προς το δέρμα τύπο με τη σωστή τιμή pH, χωρίς άρωμα και χρώμα. Βεβαιωθείτε ότι το σαπούνι ξεπλένεται.
 4. Στεγνώστε απαλά το δέρμα ή αφήστε το δέρμα του μωρού να στεγνώσει από τον αέρα.
 5. Χρησιμοποιήστε τακτικά μια κρέμα φραγμού ή καταπραϋντική κρέμα στην περιοχή της πάνας για να διατηρήσετε τον φραγμό του δέρματος και να προστατεύσετε το δέρμα από τα ούρα και τα κόπρανα.
 6. Χρησιμοποιήστε μαλακές, φιλικές προς το δέρμα και αναπνεόμενες πάνες.
 7. Φορέστε σωστά την πάνα – ούτε πολύ σφιχτά ούτε πολύ χαλαρά.
 8. Αφαιρέστε την πάνα μερικές φορές την ημέρα και αφήστε το δερματάκι του μωρού σας να στεγνώσει από τον αέρα. Αυτός είναι ένας φυσικός και απαλός τρόπος για να στεγνώσει το δέρμα του μωρού σας. Για να αποφύγετε ατυχήματα, τοποθετήστε το μωρό σας πάνω σε μαλακή πετσέτα ή σε απορροφητικό υπόστρωμα μιας χρήσης ή σε υποσέντονο κρεβατιού.

Ωρα για μπάνιο

Δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο το παιδί σας κάθε μέρα, εκτός αν το μωρό σας είναι λερωμένο. Αυτό μπορεί να ξηράνει και να ερεθίσει το δέρμα. Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν έκζεμα, ένα καθημερινό μπάνιο που ακολουθείται από μια ενυδατική κρέμα μπορεί ωστόσο να έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα.

Για τα νεογέννητα και τα μικρότερα παιδιά, η χρήση ενός θρεπτικού ελαίου μπάνιου στο νερό του μπάνιου μπορεί να είναι ένας ήπιος τρόπος για να δώσει στο δέρμα του την υγρασία που χρειάζεται. Προσθέστε 2-3 σταγόνες λαδάκι σε χλιαρό νερό και κάντε μπάνιο το παιδί σας για 5-10 λεπτά. Ελέγξτε με τον αγκώνα σας για να δείτε αν το νερό έχει τη σωστή θερμοκρασία (περίπου 37 ° C) και βεβαιωθείτε ότι το μικρό παιδί στηρίζεται – είτε από το μπράτσο σας είτε με παιδικό κάθισμα για την μπανιέρα. Το μωρό σας πρέπει να είναι άνετο και ζεστό ανά πάσα στιγμή, κάτι που θα κάνει την ώρα του μπάνιου ωραία και χαλαρωτική για τους δυο σας. Συμβουλή: προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική χρήση λαδιού, καθώς αυτό μπορεί να κάνει την μπανιέρα πολύ ολισθηρή.

Όταν το παιδί σας μεγαλώσει, η ώρα του μπάνιου θα είναι διασκεδαστική, μαζί με τα παιχνίδια για το μπάνιο. Συμβουλή: προσπαθήστε να βρείτε ένα sensitive σαμπουάν- χωρίς δάκρυα, όπως το Σαμπουάν & Αφροντούς Bambo Nature . Αυτό το απαλό σαμπουάν όλα-σε-ένα δεν τσούζει τα μάτια, αλλά θα κάνει το μπάνιο διασκεδαστικό. Τελειώστε με ένα ωραίο και χαλαρωτικό μασάζ με μια θρεπτική κρέμα σώματος . Το παιδί σας θα αγαπήσει αυτή τη ρουτίνα!

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ μην αφήνετε το μωρό ή το παιδί σας χωρίς επίβλεψη κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Καιρός και βρεφικό δέρμα

Όπως και το δέρμα των ενηλίκων, το δέρμα του μωρού επηρεάζεται επίσης από τον καιρό – ή και πολύ περισσότερο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο κίνδυνος εξανθήματος από θερμότητα και των εξανθημάτων από την πάνα γίνεται ακόμη μεγαλύτερος καθώς το μωρό σας μπορεί να είναι ντυμένο πολύ ζεστά, να είναι πολύ δραστήριο ή η περιοχή της πάνας απλώς γίνεται πολύ ζεστή. Προσέξτε την έκθεση στον ήλιο, τα ρούχα του μωρού σας, την πρόσληψη υγρών και προσπαθήστε να αφήνετε το μικρό σας χωρίς πάνα όσο το δυνατόν περισσότερο, για να μπορέσει το δερματάκι του να στεγνώσει από τον αέρα. Όταν πρόκειται για υγιή βρεφικά δερματάκια – τίποτα δεν είναι καλύτερο από τον καθαρό αέρα.

Το χειμώνα το δέρμα του μωρού σας χρειάζεται επιπλέον υγρασία. Ο κρύος καιρός μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρός στα βρεφικά μαγουλάκια και να τα κάνει κόκκινα και ξηρά. Επομένως, φροντίστε να εφαρμόσετε ένα παχύ φράγμα ή μια καταπραϋντική κρέμα στα μαγουλάκια του μωρού σας πριν βγείτε έξω ή ανάλογα με τις ανάγκες.