Πότε αρχίζουν τα μωρά να μπουσουλάνε;

Τους πρώτους 12 μήνες της ζωής τους, τα μωρά περνούν από μια έντονη ανάπτυξη και φτάνουν σε πολλά ορόσημα καθώς εξερευνούν τα ολοκαίνουργια μικρά σωματάκια τους. Ένα από τα πιο συναρπαστικά ορόσημα είναι όταν το μωρό σας αρχίζει να στηρίζεται πάνω στα μικροσκοπικά αυτά χέρια και τα γόνατα και αρχίζει να μπουσουλάει.

Bambo-Nature-when-do-babies-start-crawling-1-1200x650

Σε ποια ηλικία τα μωρά αρχίζουν να μπουσουλάνε;

Τα περισσότερα μωρά θα αρχίσουν να μπουσουλάνε όταν είναι μεταξύ 6 και 10 μηνών, αλλά μερικά μωρά παραλείπουν εντελώς αυτό το στάδιο και πηγαίνουν κατευθείαν στην ορθοστασία και το περπάτημα. Όλα τα μωρά φτάνουν αυτά τα ορόσημα στον δικό τους χρόνο και, το πιο σημαντικό, όταν το σώμα τους είναι έτοιμο να τα υποστηρίξει, επομένως μην συγκρίνετε την ανάπτυξη του μωρού σας με μωρά φίλων και μελών της οικογένειας – ενθαρρύνετε το μωρό σας στο δικό του ταξίδι και μην ανησυχείτε για την επίτευξη συγκεκριμένων ορόσημων σε καθορισμένο χρόνο.

Μεγάλο μέρος της γενικής ανάπτυξης των μωρών τροφοδοτείται από την καθαρή και χαρούμενη περιέργεια – τα μωρά θέλουν να βρίσκονται παντού καθώς και να βλέπουν, να αγγίζουν και να μυρίζουν τα πάντα. Η περιέργεια και η θέληση για εξερεύνηση είναι μερικά από τα κύρια κίνητρα για να αρχίσουν να μπουσουλάνε και τελικά να περπατούν, είναι απλά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσετε από το Α στο Β πιο γρήγορα.

Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας ετοιμάζεται να μπουσουλήσει

Σε ηλικία περίπου 6 μηνών, το μωρό σας θα αρχίσει να κουνιέται μπρος-πίσω στα χέρια και τα γόνατά του – αυτό είναι ένα σημάδι ότι το μωρό σας ετοιμάζεται να αρχίσει να μπουσουλάει. Υπάρχουν πολλά στάδια που οδηγούν σε αυτή τη στιγμή, όπου το σώμα του μωρού σας έχει δυναμώσει και προετοιμαστεί για μπουσούλημα, όπως το να γυρίσει από την πλάτη στην κοιλιά καθώς και να κρατήσει το κεφάλι του. Οι μύες, οι αρθρώσεις και τα οστά τους πρέπει να είναι αρκετά δυνατά για να συντηρούν τις νέες κινήσεις που συνοδεύουν το μπουσούλημα, την ορθοστασία και, τελικά, το περπάτημα.

Bambo-Nature-when-do-babies-start-crawling-2-1200x650

Όταν το μωρό σας στηρίζεται στα χέρια και τα γόνατά του, μην εκπλαγείτε αν σπρώχνει προς τα πίσω στην αρχή, όλα αυτά αποτελούν απλώς μέρος της εκπαίδευσης – αρκετά σύντομα, θα έχετε μια μικρή σκιά να σας ακολουθεί όπου κι αν πάτε!

Πώς βοηθάτε το μωρό σας που μπουσουλάει;

Αν και είναι ένα μεγάλο και συναρπαστικό βήμα στην ανάπτυξη του μωρού σας, το μπουσούλημα θα σας φέρει επίσης κάποιες πρόσθετες ανησυχίες. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ώρα να περάσετε από ολόκληρο το σπίτι σας και να σκεφτείτε πραγματικά να ασφαλίσετε οτιδήποτε μπορεί να φτάσει το μωρό σας, μην ξεχάσετε μια προστατευτική πόρτα μπροστά από τη σκάλα σας, αν έχετε σκάλες στο σπίτι! Πριν από αυτό, θα μπορούσατε να κρατήσετε το μωρό σας σε μία μόνο περιοχή του σπιτιού και να το παρακολουθήσετε προσεκτικά. Μόλις μάθει να μπουσουλάει, θα γίνουν πολύ ευκίνητα και σύντομα δεν θα μπορείτε να το παρακολουθείτε τόσο προσεκτικά όσο κάποτε. Αυτή είναι μια τρομακτική σκέψη, ξέρουμε, αλλά κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε και δεν έχετε μάτια στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας (αν και σίγουρα θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε μερικές φορές!).

Εάν θέλετε να παρακινήσετε το μωρό σας να αρχίσει να μπουσουλάει, δοκιμάστε να τοποθετήσετε το αγαπημένο του παιχνίδι μακριά από το σημείο το οποίο μπορεί να φτάσει. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να καθίσετε λίγο μακριά του και να το καλέσετε προς το μέρος σας.

Εκτός από την προστασία περιβάλλοντος χώρου από το μωρό σας, μπορείτε επίσης να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει ένα μαλακό και ασφαλές υπόστρωμα για να μπουσουλάει. Αν δεν έχετε χαλί, βρείτε μερικά αντιολισθητικά χαλιά ή πολύχρωμα πατάκια για να δώσετε σε αυτά τα απαλά μικρά γόνατα μια μαλακή επιφάνεια.

Και πάνω από όλα, φροντίστε να βρείτε μια μαλακή, λεπτή και εύκαμπτη πάνα που θα επιτρέψει στο μωρό σας μεγάλη ελευθερία κινήσεων και προστασία από διαρροές. Με τις πάνες και τα βρακάκια Bambo Nature θα έχετε μια αναπνεύσιμη και εξαιρετικά απορροφητική πάνα με διπλά προστατευτικά διαρροών, για άνετη και ασφαλή εφαρμογή, καθώς και έναν πολύ βολικό δείκτη υγρασίας.

Προϊόντα Bambo Nature